Arkiver

Nyheder

Martin Thorborg: Iværksættere skal droppe selvmedlidenhed

Efter Martin Thorborgs foredrag i Silkeborg, lykkedes det TrendOnlines udsendte at få 5 minutter med den travle iværksætter, inden turen gik videre til næste foredrag.
Det blev til en lille snak om det at starte virksomhed i udlandet, og om hvor de unge iværksættere er på vej hen.

Er der grundlæggende forskel på iværksættere i Danmark, og så de danskere der tager til udlandet?

Nej. Det er de samme typer. Og det er ikke på grund af praktiske hensyn at folk rejser ud. Det er drømmen der driver værket, enten om at rejse, komme til noget bedre vejr eller eventyret. Og så er vi så meget mindre bundet af tid og sted i dag, hvor alle med en internetforbindelse kan starte virksomhed.

Er det blevet lettere at blive iværksætter i dag?

Det er selvfølgelig blevet meget lettere at starte op, fordi man kan starte online. Man skal ikke ud og leje nogle fysiske lokale, som jeg skulle dengang jeg startede min computerspilsforretning. Man kan jo sagtens starten en online butik og passe sit studie ved siden af, og så sidde og lave support i pauserne. Det kunne man jo ikke før internettet.
Til gengæld er det blevet meget lettere at kopiere koncepter. Hvis der er en der får en ny ide så går der to uger, og så er der 20 nye virksomheder magen til. Sådan var det omvendt ikke dengang jeg startede min computerspils butik – der skød ikke 20 nye butikker op på samme gade.

Er det lettere at starte en virksomhed i udlandet?

Det synes jeg ikke. Hvis man vil starte det nye Skype eller Microsoft kan det selvfølgelig give mening at tage til Silicon Valley og det kan være nemmere at få nogle investeringer. Men generelt er konkurrencen hårdere og mere brutal, fordi engelsk bare er et større sprogområde.
Og så er der det rent juridiske for eksempel i USA – der kan du være sikker på at du bliver sagsøgt efter et år, hvis du får succes. Jeg har en ven der træner fitnesshold, og han har oprettet sine seks hold som seks forskellige virksomheder, der igen er ejet af hans kone. For én af hans kunder vil helt sikkert få en skade på et tidspunkt, og så er det ikke et spørgsmål om de vil sagsøge ham – det gør de helt sikkert. Så det er en måde for ham, at dække sig ind på, for så kan det éne firma gå konkurs, og resten køre videre.

Der er flere unge der i dag springer ud som iværksættere end tidligere. Ser du det som et opgør med janteloven?

Der er sket et holdningsskifte, i et land hvor vi traditionelt ikke er blevet opdraget til at være iværksættere. Men vi kan stadig finde undskyldninger for, at vi ikke skal være iværksættere, og selvmedlidenheden spiller stadig en rolle.
Det er også blevet meget mere accepteret at være iværksætter, og der er bygget communities som for eksempel Amino op. Det betyder at man ikke behøver være den eneste iværksætter i landsbyen, man finder ud af, at der er andre som er lige så underlige som en selv, igennem de her communities.
Og så er der selvfølgelig ideen om, at man skal tage en uddannelse, fordi så har man noget at ”falde tilbage på”. Men prøv og hør det ”falde tilbage på”, det lyder jo ikke særlig fedt vel?

 

Kort om Martin Thorborg
Martin Thorborg er serieiværksætter og har startet 22 virksomheder igennem sin karriere – med svingende held. Lige fra Jubii som blev solgt for mange millioner, til virksomheder der er gået konkurs uden vi nogensinde har hørt om dem. I dag er hans mest kendte projekter Amino og Spamfighter.

For 4 år siden hev Martin og familien teltpløkkerne op og flyttede til Florida. Ikke så meget af praktisk årsager, men for at prøve et eventyr. Heller ikke USA’s store venturekapitalister eller softwareeksperter blev brugt som undskyldning – det var simpelthen det varme klima i Florida som lokkede.

Med udgangspunkt i sit eget, amerikanske rejseeventyr, tog Martin efterfølgende jorden rundt, og besøgte en række danske iværksættere, som har startet firma forskellige steder på kloden.

I dag er Martin tilbage i Danmark på fuldtid.

Skriv et svar