Arkiver

Nyheder

WISEflow digitaliserer skriftlige eksaminer

Det startede som et projekt på Aarhus Universitet, men har siden udviklet sig til et selvstændigt foretagende. UNIwise står bag WISEflow, som er en generisk løsning i form af en online platform til digitalisering af skriftlige eksaminer. Trendsonline.dk besøgte UNIwise’ kontor i Aarhus til en interessant snak med de tre direktører om WISEflow.

De tre direktører i UNIwise, som også er partnere, er Rasmus Blok – Director of Research & Development, Steffen Skovfoged – Director of Sales & Business Development og Anders Færgemand Høyer – Director of Business Implementation & Development. Alle har en stærk tilknytning til uddannelsessektoren gennem deres tidligere arbejde og med et indgående kendskab til administrative, studiemæssige og pædagogiske processer. De er alle fortsat aktive som konsulenter, undervisere og censorer.

Ganske kort beskrevet, så er WISEflow et digitalt system til skriftlige prøver og eksaminer målrettet undervisningssektoren. Softwareservicen er en videreudvikling af online platformen DigEx, udviklet på Aarhus Universitet i forbindelse med Projekt Digital Eksamen, hvor universitetet med støtte fra Fonden for Velfærdsteknologi i årene 2010 – 2012 afdækkede mulighederne for at afskaffe papir og gøre skriftlige prøver digitale. Et af de konkrete resultater var pilotløsningen DigEx, en platform der gør det muligt at stille skriftlige opgaver og at aflevere, bedømme, håndtere og arkivere besvarelser digitalt. Det giver studerende og bedømmere forbedringer i form af bedre service, og derudover er der store økonomiske besparelser at hente.

Nu er løsningen blevet kommercialiseret, da Aarhus Universitet, efter reglerne om opfindelser, har solgt eksklusivlicensen til UNIwise som spinoff virksomhed.

”Det stod hurtigt klar for mange af os, at det er en generisk løsning – den passer ikke kun til universitetet, den passer også til Folkeskolen, Gymnasiet og andet. Så vi var i dialog med dem (Aarhus Universitet, red.), og vi kunne rigtig godt tænke os at drible videre med det her, og få gjort det til et væksteventyr. Få den udbredt til en meget større sektor end bare universitetet,” fortæller Steffen Skovfoged.

Derfor købte de pilotløsningen ud. WISEflow har siden da gennemgået en gennemgribende teknologisk udvikling og restrukturering, således at det som standardprodukt kan indgå i forretnings- og systemlandskabet som generisk løsning på de fleste uddannelsesinstitutioner. Bag WISEflow står stadig samme centrale udviklere og forretningsudviklere, som søsatte og udviklede løsningen fra dens begyndelse. UNIwise gik for alvor i luften med WISEflow d. 1. oktober 2012 med seks fuldtidsansatte.

Krav fra de studerende
Selvom det formelt startede som et projekt på Aarhus Universitet, så går historien længere tilbage. Oprindeligt opstod projektet som et krav fra de studerende om, at kunne få lov til at have computere med til eksamen. I begyndelsen var der altså et lidt andet fokus, end der er i dag.

”På et tidspunkt havde man på Aarhus Universitet, og flere af de andre, en lang proces, hvor man undersøgte: hvordan kan de studerende få lov til at få PC med til eksamen? Og i løbet af det arbejde, så gik det også op for dem, at man måske kunne, ikke bare sørge for at få en pc med til eksamen, men måske kunne man også i det hele taget tænke selve prøveprocessen mere digitalt,” forklarer Steffen Skovfoged.

Dermed var fundamentet for WISEflow bragt til verden. I dag handler det dog ikke kun om at digitalisere eksaminer – det handler også om at understøtte faglighed, understreger de tre direktører. Det er for eksempel muligt at understøtte læringsprocesser i løbet af semestret ved at aflevere og få feedback via platformen. Derudover kan man som underviser uploade undervisningsmateriale og dele med de studerende og andre undervisere.

Globalt vækstpotentiale
Selvom der har været udfordringer med at få tingene til at ske, da det at sælge til statslige institutioner kan være en langsomlig proces, så fortæller Rasmus Blok, at de er meget fortrøstningsfulde, da det har været forholdsvis nemt at ”banke dørene ind” hos potentielle kunder:

”Der er meget bevågenhed omkring det, og folk vil gerne det her. Så på den måde kan man sige, at det har været nemt. Men det tager selvfølgelig noget tid,” forklarer Rasmus Blok.

Et produkt som WISEflow har stort vækstpotentiale, og målet er da også at få udbredt det vidt og bredt i undervisningssektoren, så det ikke kun anvendes på universiteter men også produktionshøjskoler, gymnasier, folkeskoler, efterskoler etc. Dette gælder for det skandinaviske marked generelt, og to universiteter i Norge, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Agder, har allerede indgået aftale med UNIwise om brug af WISEflow som digital platform til afvikling af eksaminer.

”I sin essens, hvad det kan, så er det tænkt globalt det her. Det er en løsning, der passer til uddannelsesinstitutioner, med variationer, world wide,” fortæller Steffen Skovfoged, men pointerer dog, at det i første omgang er mest vigtigt at konsolidere Danmark og Skandinavien – senere kommer resten af verden.

Der er ingen tvivl om, at WISEflow er et yderst relevant produkt, og hos Trendsonline.dk glæder vi os til at følge med i den fremtidige udvikling!

1 kommentar

Skriv et svar