Robotmekka: Byen som genopfandt sig selv

Robotmekka: Byen som genopfandt sig selv

Odense er godt på vej til at blive Europas robot-hovedstad. Men forud er gået mange år, hvor byen har kæmpet med efterslæbet fra Lindøværftets lukning og stor arbejdsløshed. Det hele startede for omkring 25 år siden på Odense Staalskibsværft- i folkemunde kaldet Lindøværftet. Værftet dannede i en lang årrække rammerne for en massiv skibsproduktion og

Odense er godt på vej til at blive Europas robot-hovedstad. Men forud er gået mange år, hvor byen har kæmpet med efterslæbet fra Lindøværftets lukning og stor arbejdsløshed.

Det hele startede for omkring 25 år siden på Odense Staalskibsværft- i folkemunde kaldet Lindøværftet. Værftet dannede i en lang årrække rammerne for en massiv skibsproduktion og begyndte derfor at inddrage flere maskiner i produktionen.

Indførelsen af maskiner øgede produktionen, og man begyndte derfor at arbejde med at effektivisere dem yderligere. Et samarbejde med Syddansk Universitet gjorde det muligt at udvikle software til maskineriet og dermed kunne man udvikle de finteknologiske optimeringsrobotter, vi kender i dag.

Årelang tradition for industri
Odense har en lang tradition for industri og fødevareproduktion. Dette har skabt et miljø, der var åbent for udvikling og samarbejde. Og med Syddansk Universitet som en aktiv medspiller, har byen formået at stable en innovativ klynge af virksomheder og interessenter på benene, der alle arbejder for at udvide miljøet og optimere robotteknologien, så både industri og fødevareproduktionen kan vokse og effektiviseres. Det udviklende miljø har også medført mulighed for, at virksomhederne kan vokse og avle nye virksomheder.

Strategisk fokus
Odense Kommune har længe taget del i udviklingen, som en del af en strategisk plan for fremtiden. Dermed nyder robotmiljøet god opbakning fra den offentlige sektor i Odense, og der bliver i samarbejde med interesseorganisationen Odense Robotics arbejdet ivrigt på at brande byen som robot-by og skabe de bedste muligheder for nye startups.

Derudover er den regionale udviklingsselskab Udvikling Fyn med inde over opgaven med at tiltrække kapital til virksomhederne i både ind- og udland.

Mikkel Christoffersen, forretningschef hos Udvikling Fyn, siger, at de oplever en massiv interesse fra udlandet, hvilket også kan ses på udviklingen inden for bare den sidste årrække. Amerikanske Teradyne opkøbte Universal Robots for en kæmpe sum, japanske FANUC startede afdeling i Odense i 2013, blot for at nævne lidt at den opmærksomhed området får.

Som Mikkel Christoffersen påpeger, har Odense mulighederne i form af industri, innovation og evner, nu er det bare et spørgsmål om at skabe de bedste rammer for en fortsat udvikling.

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

%d bloggers like this: