Arkiver

IværksætterlivNyheder

StartupWife taler ud: “Iværksætteri har været ‘den anden kvinde’ i vores forhold”

At være iværksætter og drive et startup kan have store konsekvenser på privatlivet og ikke mindst familien. Både med positivt og negativt fortegn. Marie Bach Nielsen er gift med medstifteren af Vivino, Theis Søndergaard og fortæller om, hvad Vivino har betydet for hendes liv.

Marie Bach Nielsen, Art Space Producer i Dias Kunsthal, er gift med en af stifterne og COO i det danske startup Vivino, Theis Søndergaard. Sammen har de 2 børn – og en årelang krise bag sig. Nu er de ude på den anden side og klar til at dele deres historie med andre iværksættere og familier.

Da vi møder dem, arbejder de “hjemme” på deres stamcafé i nabolaget. Duften af kaffe blander sig med lyden af klirrende kopper og børnelatter. Vi er på Ydre Østerbro.

“Vores kvaler er nok meget lig alle andre børnefamiliers,” starter Marie og skæver til Theis:

“Forskellen er måske, at iværksætteri har været som den anden kvinde i vores forhold. Jeg har i perioder virkelig været uvenner med Vivino. Det har skabt jalousi og konflikter, at Theis er drevet af lyst til jobbet. Det er en livsstil at være iværksætter – og det påvirker hele familien.”

Parret sidder roligt og smilende over for hinanden, mens de fortæller om de ridser i lakken, som deres forhold har fået, mens Theis har været dybt engageret i sin startup-virksomhed. For nylig landede Vivino en massiv investering på 170 millioner kroner, og jobbet som COO i startup-virksomheden er en anden i dag, end da Theis og Maries krise var på sit højeste.

“Man kan sige, at vi nu er kommet til luksusudgaven af et iværksætterliv med fin løn, jeg kan uddelegere opgaver til dygtige medarbejdere, og jeg har fået en vis frihed i mit arbejdsliv. Men vejen hertil har været lang,” fortæller Theis, og Marie uddyber:

“Ja, du har fået mere frihed og tid i hverdagen. Til gengæld er der nogle ting nu, som bare ikke KAN flyttes. Et godt eksempel er vinterferien. Børnene har fri fra skole og børnehave, og Theis er nødt til at flyve til San Francisco til et bestyrelsesmøde. Det kan absolut ikke flyttes, og det betyder selvfølgelig, at Theis går glip af samværet med os i de dage.”

Tidligere ville Marie have været bitter på Vivino og Theis, men nu er hun blevet bedre til at nyde alenetiden med børnene. Ligesom vejen til luksusudgaven af iværksætteri har været lang for Theis, har vejen til at komme overens med at være en “startup wife” været lang og fyldt med udfordringer for Marie.

Læs også: Vivino: “Det er et startup marathon – ikke et hundredemeterløb”

Startup på bekostning af barsel

Det kom ikke som en overraskelse for Marie, at Theis er ambitiøs og dedikeret til sit arbejde. Han var allerede iværksætter, da de mødte hinanden. Og det var blandt andet Theis’ passion for iværksætteri og startup virksomheder, der var en del af attraktionen for Marie.

“I starten elskede jeg at se ham arbejde. Jeg har tilbragt timer med at beundre hans ryg foran computeren,” griner Marie og fortsætter:

“For mig var han en moderne mand med drømme og mål for fremtiden. Jeg gik ind i forholdet med åbne øjne. Glansen forsvinder bare, når børn kommer ind i billedet, og jeg blev ærligt talt megasur på Vivino.”

Theis bakker Marie op. De er begge enige om, at der kom knas i maskineriet hen ad vejen, og særligt efter de blev en familie. Pludselig skulle der prioriteres benhårdt – hvem og hvad var vigtigst. Helt konkret valgte Theis ikke at tage barsel med parrets to børn, og det var noget, der ramte Marie hårdt.

“Det sled på min selvfølelse og selvopfattelse, at Theis ikke valgte at prioritere barsel. Vi havde en aftale om, at jeg skulle tilbage og skrive speciale på mit studie, og den aftale gik i vasken. Jeg blev opmærksom på nogle uoverenstemmelser i forestillingen om os og mig selv kontra den virkelighed, vi levede i,” lyder det fra en bundærlig Marie.

“Jeg læste på CBS og det var ikke nemt for mig at gå hjemme. Det har altid været en meget vigtig ting for mig, at faren til mine børn skulle tage sin del af barslen – for far og børns skyld, men i dén grad også for min skyld.”

Theis fortæller, at han står ved de valg, han tog i forbindelse med fødslen af parrets to børn. Det nytter, ifølge ham, ingenting at dvæle ved, hvad der kunne være sket, hvis han havde valgt anderledes.

“Det ville være kontrafaktisk. For mig er det derimod vigtigt, at jeg er opmærksom på konsekvenserne af mine valg og de kompromisser, jeg indgår. Nej, jeg var ikke på barsel, men til gengæld prioriterer jeg at se mine børn i hverdagen,” forklarer Theis og uddyber:

“For mig var det vigtigt at tage del i arbejdet med Vivino på netop de tidspunkter, hvor jeg ellers skulle have været på barsel. Det er faldet sammen med nogle kritiske perioder i virksomheden, hvor det har været vigtigt for mig at være på kontoret – og det har Marie måttet betale prisen for.”

Læs også: Vivino: Det krævede benhårdt arbejde at få investering i hus

Marie ville ikke være den, der slog sin elskedes drøm ihjel

Parret fortæller, at der gik 3 år fra Marie første gang sagde til Theis, at hun ikke brød sig om den vej, deres forhold var på ned af, til de stod ved en skillevej. Der var lange perioder, hvor Theis’ fokus var på arbejde i stedet for Marie. Og mens han havde travlt med at skyde Vivino i gang, tumlede Marie med, hvad hun skulle stille op med deres skrantende privatliv.

“Jeg advarede ham, men jeg gjorde aldrig alvor af det. Der er dog ingen tvivl om, at jeg ikke trivedes,” siger Marie og kigger hen på Theis, der nikker:

“Det, der reddede vores forhold var, at Marie satte foden ned til sidst.”

“Men det var virkelig svært. Jeg ville jo ikke være den, der slog min elskedes drøm ihjel. Helt grundlæggende frygtede jeg, at han ville vælge mig. Det lyder måske lidt mærkeligt, men så ville jeg jo for altid være hende, der havde ødelagt hans drømme og visioner,” siger Marie.

Da hun endelig fik nok og satte foden ned, havde Vivino heldigvis nået et niveau, der gjorde det muligt for Theis at drosle ned på arbejde. Der var medarbejdere at uddelegere opgaver til, og hjulene rullede for startupvirksomheden.

1 kommentar

  • Er det en selvfølge at et forhold er både skadeligt, drænende og tildels ødelæggende for en iværksætter drøm. Lyden omkring forhold og iværksætteri er mere undtagelsen end selvfølgen – ville ønske at der kom en kvinde i spil som har oplevet det modsatte. Hvad var hendes udfordringer og hvordan reagerede hendes samlever.

Skriv et svar