Arkiver

Content PartnereNyhederRekruttering

Talent-tørken: Her er hjælp til at hente talenterne direkte fra Universitetet

AIESEC er verdens største organisation drevet udelukkende af studerende og nyuddannede. Den har til formål at fremme lederskab og tværkulturel forståelse hos unge verden over. Det gør de blandt andet ved at skabe forbindelse mellem talentfulde unge og virksomheder.

Af Jakob Lindmark Frier og Tina Søndergaard Thorsen

Non-profit organisationen AIESEC blev stiftet i 1948 i kølvandet på 2. Verdenskrig. Visionen var, at organisationen ved at sende studerende og nyuddannede på udveksling i udlandet kunne fremme forståelsen på tværs af landegrænser, samtidig med at man kunne styrke den enkeltes lederskab. Derved håbede man på at mitigere risikoen for endnu en verdenskrig.

I årenes løb har AIESEC formidlet omkring en halv million udvekslinger i 126 lande verden over. I 1967 blev organisationen en af de første nogensinde, som digitaliserede deres database. Antallet af årlige udvekslinger havde oversteget 4500 og det var ikke længere realistisk at formidle alle udvekslinger manuelt. Nogle studerende fra Massachusetts Institute of Technology, MIT udviklede derfor i samarbejde med IBM et banebrydende computersystem til organisationen.

I 2014 formidlede AIESEC omkring 26,000 udvekslinger i 124 lande og havde cirka 70,000 medlemmer. I Danmark har organisationen 150 frivillige fordelt i 5 byer med hovedsæde i København. De imponerende tal og den hastige udvikling skyldes i høj grad organisationens positionering på alle verdens kontinenter. Fokus er rettet mod at store virksomheder og navne som Microsoft og Novo Nordisk figurerer i porteføljen over virksomheder, man samarbejder med. Men i 2010 indledte NGO’en en nyt fokus.

Internationalt udsyn

“Den danske afdeling har eksisteret siden 1948. Frem til 2010 fokuserede vi på at etablere partnerskaber med store virksomheder. Af samme grund arrangerede AIESEC Karrieredagene sammen med Manova,” siger Daniel Dang Nedergaard Nielsen, National Vice President for forretningsudvikling.

“Vi blev mere og mere bevidste om, at den helt store styrke ligger i det internationale perspektiv, som er en naturlig gevinst af vores tilstedeværelse. Herefter kom konklusionen, at vi ville skabe den største gensidige værdi for samfundet og den enkelte kandidat, der blev rekrutteret, hvis vi fokuserede på startup virksomheder. Her kunne vi slet og ret gøre den største forskel for vores samarbejdspartnere,” fortsætter Daniel Dang Nedergaard Nielsen, og Karrieredagene blev derfor solgt videre til Manova i 2010.

Daniel Dang Nedergaard Nielsen driver sammen med fire andre fuldtidsansatte AIESEC i Danmark. Han har været en del af organisationen siden 2013, hvor han blev tilknyttet som frivillig i en rolle, han selv bedst beskriver som ‘Koordinator for universitetspartnerskaber’. Netop det internationale perspektiv var en vigtig årsag til, at han meldte sig ind i AIESEC som frivillig dengang.

“Jeg var vendt hjem fra et udlandsophold i forbindelse med mine studier og ønskede at bibeholde mit globale udsyn i de aktiviteter, jeg engagerede mig i. Jeg kom i tanke om, at en ven, der på daværende tidspunkt var frivillig i AIESEC, havde fortalt mig interessante ting om den vidtrækkende kultur og de internationale visioner for virksomheden.”

En del af startup-økosystemet

Herefter blev Daniel en del af AIESEC’s frivilligteam i Danmark og blev efter sin koordinatorrolle leder for erhvervssalg og fik base på Københavns Universitet i 12 måneder. Han blev introduceret for Startup Village på Islands Brygge og tog her de første spadestik for at etablere sig i det danske startup landskab.

“I dag har vi hjulpet mere end mere 40 startup virksomheder. I AIESEC er vi gode til at finde meget specialiserede talenter. Det kan være en særlig type programmør uddannet i Transsylvanien eller Tunis og så henter vi dem til de virksomheder her i Danmark, som har brug for lige præcis den kompetence,” forklarer han og uddyber, at AIESEC specialiserer sig primært i Finans, IT og Robotteknologi.

“Vi har eksempelvis hentet udviklere til virksomheder som Churchdesk, Xtelog Blue Ocean Robotics, som efterfølgende har ansat udvekslingsmedarbejderen. Og blandt andre er CTOen for Graduateland, Georgij Lesnikov tidligere AIESEC’er,” fortæller Daniel Dang Nedergaard Nielsen.

Skriv et svar