Open Innovation Gothenburg: Klimaforandringer starter hos dig og mig

Open Innovation Gothenburg: Klimaforandringer starter hos dig og mig

Snart er der Open Innovation i Göteborg. Dagen skal være et springbræt til at få flere europæiske storbyer til at hoppe med på den grønne bølge efter successen med Open Innovation i København. Og det skal ske nede fra og op. Som mange storbyer står også Göteborg over for nogle udfordringer, når det kommer til

Snart er der Open Innovation i Göteborg. Dagen skal være et springbræt til at få flere europæiske storbyer til at hoppe med på den grønne bølge efter successen med Open Innovation i København. Og det skal ske nede fra og op.

Som mange storbyer står også Göteborg over for nogle udfordringer, når det kommer til klimaet. Det er stadig uhåndgribeligt for den almindelige borger at bedømme, hvor meget CO2 aftenens bøf har produceret fra kvæg til tallerken, og om det er bedst at tage bussen, toget eller leje en bil. Men Göteborg er ikke din almindelige storby, når det kommer til at lægge klimastrategier.

I Göteborg ser man nemlig ikke bare på, hvad kommunens husholdninger udleder og beregner et samlet CO2-aftryk for byen udfra det. Man går faktisk ned og ser på den enkelte borger og hans eller hendes bøf, busture og andre valg i hverdagen.

Derfor er Göteborg en spændende by at holde et af de såkaldte Open Innovation Calls i til efterår. En klimakonkurrence, hvor de bedste forslag får mulighed for at blive til virkelighed i værtsbyen – med mulighed for at blive udbredt til andre store byer i Europa, ja faktisk i hele verden.

Open Innovation starter nede fra og op

Open Innovation Call er nemlig et bottom up-drevet innovationsværktøj, forklarer Peter Vangsbo, nordisk business developer hos Climate-KIC. På den måde kan det oversættes til alle borgere i større byer, for ofte er det de samme problemstillinger, vi står med; hvordan bliver mit affald til guld for naboen, hvordan kan min slidte klude blive omsyet til nye sokker, eller hvordan får man flere til at bruge offentlig transport.

“Det, der skete i forbindelse med COP21 var, at man begyndte at sætte nogle krav til borgerne også. De skal til at være mere aktive i, hvordan vi fremmer byernes klimamål. Vi skal hjælpe dem med at tage nogle mere klimabevidste valg i hverdagen, og det er her, Open Innovation kommer ind,” fortæller han.

Open Innovation er blevet til i et samarbejde mellem the City of Gothenburg, Business Region Göteborg og Climate-KIC. Den løber af stablen 6. oktober, men alle iværksættere, virksomheder, forskningsinstitutioner og borgergrupper skal have indsendt deres løsningsforslag senest 1. juli.

Fire udfordringer skal addresseres

For at blive en del af Open Innovation Day skal løsningsforslaget bidrage til at fremme bæredygtigt forbrug – gerne inden for fire områder; løsninger, der gør det nemt og attraktivt at vælge produkter og services med lavt CO2-aftryk; løsninger, der fremmer cirkulær- og deleøkonomi; løsninger, der kan hjælpe til at udvikle effektiv og bæredygtig brug af transport og materialer og løsninger, der gør det nemmere for alle at nedsætte deres CO2-aftryk i fritiden med lokale tiltag.

“Man har identificeret fire udfordringer, som skal hjælpe med at få borgerne til at tænke over og se deres eget klimaaftryk. Hvordan man kan beregne sit CO2-aftryk, hvis man vælger én restaurant frem for en anden. Det er de værktøjer, vi skal give borgerne,” siger Peter Vangsbo.

Vigtige datoer:
1. juli – deadline for indsendelse af forslagBusiness Region Göteborg vil annoncere finalisterne i løbet af august

30.august til 30. september – Virtuel Bootcamp arrangeret af Climate-KIC

6. oktober – Open Innovation Day i Göteborg, hvor de valgte løsningsforslag bliver præsenteret

Succes med Open Innovation Copenhagen

En lignende Open Innovation dag blev afholdt sidste år i København. Og det var ifølge Peter Vangsbo en succes. 56 løsningsforslag fra 16 lande blev indsendt som svar på de fem klimaudfordringer, København havde lokaliseret. Ud af de 16 er 12 forsøgt implementeret og er stadig i spil, fortæller han. Det gør det også attraktivt for alle mulige nationaliteter at kaste sig over processen.

“Motivationen for andre nationaliteter har før været muligheden for at få testet deres produkt i en anden kontekst og prøve at få skabt et marked. Hele målet med Open Innovation er at få parret nogle nytænkende virksomheder med nogle beslutningstagere, som kan bruge løsningerne til at understøtte deres egen klimastrategi,” siger Peter Vangsbo.

Open Innovation er en af hjørnestenene i Climate-KICs arbejde med at finde og udvikle løsninger med en positiv effekt på menneskets og byernes påvirkning af klimaet og få disse løsninger hurtigere ud til det brede marked. Arbejdet i København har bredt sig så langt som til Zayed Universitet i Abu Dhabi, hvor Peter Vangsbo i marts holdt et foredrag om netop urban klimavenlig innovation.

“Det er en meget fleksibel proces. Open Innovation kan skræddersyes alt efter hvilke udfordringer, man identificerer i den enkelte by. Det giver rum til inspiration, men også nogle konkrete rammer at arbejde med,” siger han.

Lige nu er Climate-KIC i dialog med så forskellige byer som Malmö, Helsinki, Utrecht og New York Kommune.

“Vi har inviteret en masse beslutningstagere og investorer fra forskellige byer. De udfordringer Göteborg har, er også nogle, som mange andre byer står med. Nu hvor vi stiller større krav til vores borgere, er det her en oplagt mulighed, som kan inspirere andre byer til at udvikle lignende løsninger til deres indbyggere,” siger Peter Vangsbo.

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

%d bloggers like this: