Arkiver

HardwareIoTNyheder

Skybrud: Dansk opfindelse holder på kloakvandet og tilkalder hjælp

Kloakvandet, kloakvand, skybrud, Urban Water

Et nyt højvandslukke med et digitalt islæt er snart klar til kommerciel brug. Med hjælp fra IBM kan højvandslukket potentielt nå verden rundt og blive en milliardforretning, håber manden bag.

Skrevet af: Rasmus Højmark Ravn

2. juli 2011 var en lortedag i Københavns historie – bogstaveligt talt.

Et skybrud fik byens kloakker til at gå over sine bredder, men ud af det beskidte vand sprang også idéen til en ny type højvandslukke, der forhindrer kloakvandet i at løbe den forkerte vej under en oversvømmelse og samtidig alarmerer og holder brugerne opdaterede på deres mobil.

Fem år efter det voldsomme skybrud er virksomheden bag højvandslukket, Urban Water, nu på tærsklen til at være klar med sine første kommercielle produkter.

Potentiel milliardforretning

Det var en personlig oplevelse med en oversvømmet kælder, en ung beboer i gråd og en stor regning til forsikringsselskabet, som gav direktør Flemming Lind Andersen den dengang spæde idé til højvandslukket, der ligesom lignende produkter installeres i en almindelig skelbrønd.

Et højvandslukke er ikke i sig selv en ny teknologi, og konkurrenter er der nok af på markedet. Alligevel er Flemming Lind Andersen overbevist om, at Urban Waters produkt har meget at vinde på flere fronter.

Han fremhæver den digitale løsning, der ud over at holde brugerne opdaterede via en app selv tilkalder en kloakmester i forbindelse med en oversvømmelse. Appen er udviklet gennem IBM Bluemix, og Flemming Lind Andersen håber ikke, at samarbejdet med teknologigiganten stopper dér.

”Hvis vi er heldige, kan vi få IBM til at hjælpe med at få solgt vores produkt verden over. Bare i Europa bliver der lavet masser af nybyggerier, og kan vi få bare én procent af det marked, så er vi en milliardforretning,” siger han.

Står stærkt i forhold til strenge krav

Højvandslukket fra Urban Water har også den fordel, at det kommer til at overgå de mange billige produkter i kvalitet og de ikke nær så mange gode produkter på prisen, fortæller Flemming Lind Andersen.

Højvandslukket mangler endnu at komme ud i nogle rigtige kloakbrønde og ”få nogle tæsk”, som han udtrykker det, men produktet er blandt andet kommet godt igennem en test hos Teknologisk Institut. Det er også med til at stille Urban Water godt på markedet, mener direktøren.

”Regnskyllene bliver heftigere, og kravene fra forsikringsbranchen og reguleringen af disse produkter i forhold til en hørbar alarm for eksempel bliver hele tiden hårdere. På den front står vi stærkt,” siger Flemming Lind Andersen.

Millionpakke i ryggen

Urban Water har hentet økonomisk hjælp hos flere forskellige fonde, der sammen med ordrer for foreløbigt 430.000 kroner udgør en samlet finansieringspakke på omkring seks millioner kroner.

Virksomheden er nu i gang med de afsluttende faser, før deres produkt rammer markedet. Det betyder blandt andet, at Flemming Lind Andersen og de øvrige medarbejdere arbejder på at få professionaliseret kontrakterne med deres underleverandører og analyseret de vigtigste salgskanaler.

Foruden direktøren består virksomheden af en designingeniør, en supply chain manager og en it-medarbejder samt en bestyrelse på tre mand.

Skriv et svar