Arkiver

Nyheder

Soulaima Gourani: Brug din sommerferie på at forberede dig. Det giver pondus

Soulaima Gourani

Hun har diverse priser under bæltet, har arbejdet sammen med nogle af verdens fremmeste ledere og er en af de mest kendte foredragsholdere og rådgivere herhjemme. Det er en succes, man ikke kommer sovende til.

Man siger, det tager 10.000 timer at blive god til noget. Soulaima Gourani er ekspert i det, hun gør.

Hun er ustoppelig. Rastløs. Rutiner er ikke noget for hende. Der skal ske noget – og hvem er bedre til at sørge for det, end en selv? Det er en del af hendes drivkraft. Et drive, der har taget hende fra Kerteminde på Fyn til Austin, Texas, og fra bare at være Soulaima Gourani til at være Soulaima Gourani, kendt erhvervskvinde, international foredragsholder, selvstændig konsulent og rådgiver for nogle af Danmarks mest innovative virksomheder.

Hun rejser rundt i hele verden, men boede i mange år på Nørrebro. Pludselig skulle der ske noget, og da hun fyldte 40, rykkede familien teltpælene op og flyttede til Austin, Texas. Det havde hun brug for.

”Det er skrækindjagende for mig at gøre det samme igen og igen. Jeg bliver ked af det, og jeg holder op med at gøre mig umage,” siger hun.

Tag ansvar for dit eget liv

Det handler om at tage ansvar for sit eget liv og den vej, man vælger. Det er en filosofi, man kan oversætte til sit arbejdsliv. I stedet for at gro fast i sofaen eller bore sig ned i en sandstrand, bruger Soulaima Gourani aktivt ferierne til at komme et skridt foran.

Man skal nemlig på samme måde tage ansvar for det, man ikke er dygtig til og selv sørge for, man kommer derhen, hvor man ønsker. Og det gælder især for små og nystartede virksomheder, hvor sommeren ikke skal dalres væk, men kan bruges på at optimere sin forretning og sine egne kompetencer, fortæller hun.

”For det første er det vigtigt, at man ved, hvad man vil efter sommerferien. Det kan man sådan set bruge alle lavsæsoner til. De er en god mulighed for at finde ud af, hvor man er på vej hen,” siger hun.

Derfor skal man lægge en strategi for, hvad der skal ske de næste tre til fem måneder. Hvor man vil hen, og hvordan man kommer dertil.

”Brug din sommerferie på at forberede dig. Det giver pondus,” smiler hun. Hun fortæller om en ung kvinde, der for nylig ringede til hende for at bede om rådgivning til at få en lønforhøjelse.

”Det var meget imponerende, at den her unge kvinde ringer og bruger tusindvis af kroner på at få rådgivning af mig en sen aften. Det er sådan nogle typer, der kommer langt!”

Stil krav til hvad du putter i hovedet

Et andet område, man kan sætte ind på i ferierne eller lavsæsonen, er personlige målsætninger.

I USA er summer schools et kæmpe hit, fortæller hun. Ikke bare for børn, som man kender det fra film – busser fulde af unger, der skal på camp dit og dat – men også for unge og voksne med specifikke mål.

”Man må tage ansvar for egen læring. Vi tænker, at det kommer HR nok og tilbyder, men det kan man ikke gå og vente på,” siger hun. Hun tager selv ofte kurser på Harvard og andre prominente steder, bruger sine penge på det i stedet for tøj og tasker, for som hun siger:

”Ligesom du stiller krav til, hvad du putter i munden, skal du også stille krav til, hvad du putter i hovedet.”

Derfor er TVet også oftest slukket hos familien Gourani. I flere år havde Soulaima slet ikke et. I stedet læser hun, taler med folk og spiller spil.

”Hvis du fylder dit liv med reality-tv, smalltalk og sladder, så er det samme kvalitet, du får ud af det. Interager og involver dig i stedet. Skriv og læs. Tag en masse uddannelser, og har du ikke råd, så brug dine kompetencer til at undervise eller blive frivillig – det er der også læring i,” fortæller hun.

Du behøver ikke have papir på alt

Vi tænker ofte for meget over, at vi skal have papir på al undervisning, før det gælder. Men sådan forholder det sig ikke ifølge Soulaima Gourani.

”Det handler om, hvad du bruger din viden til. Jeg kender mange, der har fine beviser, men som ikke bruger det til en skid. Man behøver ikke have papir på alt. Uddannelser gør dig til et mere interessant menneske og en spændende samtalepartner,” forklarer hun og tilføjer:

”Og tænk på, at tager det virkelig 10.000 timer at komme dertil, hvor du vil hen, så kan fire timer hver dag i ferierne få dig langt foran de andre.”

Skriv et svar