Startup-råd: Vær konservativ i dine budgetter, men ambitiøs i din forretning

Startup-råd: Vær konservativ i dine budgetter, men ambitiøs i din forretning

Der er mange faldgruber som iværksætter og mange af dem har store økonomiske følger. Derfor er det vigtigt at lægge et budget og kunne håndtere perioder med svingende indkomst. Det er nemt at drømme sig væk i Mark Zuckerberg-agtige scenarier, når man endelig kaster sig ud i livet som selvstændig. Men det er ikke alle

Der er mange faldgruber som iværksætter og mange af dem har store økonomiske følger. Derfor er det vigtigt at lægge et budget og kunne håndtere perioder med svingende indkomst.

Det er nemt at drømme sig væk i Mark Zuckerberg-agtige scenarier, når man endelig kaster sig ud i livet som selvstændig. Men det er ikke alle måneder, der er lige givtige, og med den store frihed kommer også et stort ansvar; over for sig selv, sin forretning og sin familie.

Du har kun 10 måneder til at tjene din årsløn
Man får løn hver måned, men når man regner ferie og sygdom med, har selvstændige kun 10 måneder til at tjene 12 måneders løn.
Kilde: DANA

Så lige meget hvor nemt det kan lyde at tage et lån, eller hvor kedeligt det forekommer dig at rode med økonomi, så er det basale ting, der skal være styr på. Et af redskaberne er et godt gammeldags budget, siger Jeppe Rindom, CEO og medstifter af Pleoder hjælper mindre virksomheder med at styre deres betalinger og administrative processer

”Budgettet skal passe til den kontakt, man er i. Når man prissætter en time, skal man huske at 12, 5 procent af året skal gå til ferie. Derudover skal der tages højde for sygdom og omkostningen i forbindelse med pension, udstyr, marketing og lignende. Det skal du lægge oveni timeprisen, og regnestykket skal så minimum give en årsløn,” forklarer han.

Du skal turde være risikosøgende

Sælger man en fysisk vare, kan den for eksempel godt stadig blive solgt, selvom man lægger sig syg. Men der kan være nogle lavsæsoner, hvor salget næsten stopper på grund af ferie hos kunderne. Anderledes er det, hvis man sælger en ydelse, hvor man selv generer værdien for eksempel som freelancer eller konsulent. Her er lavsæsonen måske en anden, måske er den kortere, men du skal i hvert fald tage højde for en nedgang i løn, hvis du lægger dig syg.

Den pris, du starter med at tage, er også den pris, du ender med at tage
Hvis du starter med at sælge dig selv billigt, kommer du aldrig til at sælge dig selv dyrt.
Kilde: DANA

”Man skal gøre de ting, der giver mening for forretningen. Det kræver, man er risikosøgende og kan acceptere, at ikke alle måneder er lige godt betalte,” siger Jeppe Rindom.

Her spiller prisfastsættelsen af ens produkt en rolle. Fastsætter man den for lavt, er det svært at løfte den, og sætter man den for højt, er det svært at få solgt noget. Det handler om at være kundevendt og få testet produktet på sine kunder – lige meget hvad du sælger.

Du bør sætte din løn efter residualen

”Vis det frem, forklar det, og modtag feedback. Find ud af, om det matcher forventningerne, og hvor brugernes bekymringer ligger. Spørg også ind til prisen. Selvfølgelig hos nogle objektive kunder, og ikke nogen du ligger i forhandling med. Og benchmark mod konkurrenterne. Hvad adskiller dig fra dem,” siger Jeppe Rindom.

Ens egen løn afhænger af, hvor meget iværksætter man er, siger han. Man bør sætte sin løn efter residualen, altså trække den løn ud, som man kan, men acceptere, at det nogle måneder kan være meget lidt i forhold til at være fast lønmodtager.

”Der kan være situationer, hvor det ikke kan lade sig gøre at få pengene til at strække. Læg et budget med det minimum, du kan leve for. Kan budgettet ikke holde det, så må du enten søge kapital eller revurdere din forretning,” fortæller Jeppe Rindom.

Du skal tage mindre i løn, end du tjener
Det er bedre, der er penge tilbage, når året er gået, end at kassen er tom, inden det er.
Kilde: DANA

En stor fejl, som Jeppe Rindom ofte ser, er, at man går ind og i for høj grad giver sikkerhed i egen økonomi, og hæfter for større lån end man privatøkonomisk kan klare. Det bør man ikke gøre. Mange kreditorer kræver godt nok, at man kan hæfte personligt, men ofte ender det med, at man tager munden for fuld og så ender man i voldsom økonomisk gæld.

”Gør alt, hvad du kan for at forhandle og finde alternativer. Og ender det med at være et ultimativt krav, så skal du se dig selv rigtig godt i øjnene og gennemtænke de situationer, du kan ende i. Især hvis du har familie og hus,” råder Jeppe Rindom.

Hav en buffer i virksomheden

Det kan også være en god idé at have en lille buffer i virksomheden, hvis der skulle ske noget. For det kan godt gå rigtig godt i et halvt eller helt år, men hvis man konkluderer for tidligt, at ens forretning er stabil, kan man blive overmodig. For kunderne kan smutte, der kan komme nye konkurrenter eller nedgang i markedet.

”Man skal ikke agere og trække penge ud for tidligt, fordi man tror, forretningen er stabil. Kør lidt mere konservativt i stedet,” siger Jeppe Rindom.

På de selvstændiges A-kasse, DANAs, hjemmeside, kan du finde 10 gode råd til iværksættere, så du kan undgå de værste faldgruber.

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos

%d bloggers like this: