Arkiver

Nyheder

Aarhus skal være centrum for AI-sikkerhed

ai-sikkerhed

Fra et kontor på havnen i Aarhus vil et dedikeret community af entusiaster og eksperter i sikkerhed omkring kunstig intelligens finde ud af, hvordan menneskeheden takler, at computerne bliver klogere end os.

”Let’s save the World together!”

Så dramatisk afsluttede Erik B. Jacobsen sit foredrag om AI-safety på Dokk1 under årets Internet Week i Aarhus. Han mener nemlig, at kunstig intelligens er en af de største udfordringer, menneskeheden står over for lige nu – større end både klimaudfordringen og faren for atomvåben.

Derfor har Erik B. Jacobsen, der er kandidat i kemi og nanoteknologi fra Aarhus Universitet, brugt tiden siden foredraget i maj på at stable AI Safety Aarhus på benene ud fra et lille kontor i Navitas’ bygninger på havnen.

“Lige nu handler det bare om at få folk til at forstå, hvor sindssyg vigtig AI-safety er. Pt. holder vi kaffemøder med relevante samarbejdspartnere, kører studiegrupper om de nyeste videnskabelige artikler på området og arrangerer åbne foredrag, hvor vi fortæller om det. På sigt er det så planen, at vi vil bidrage med grundforskning i AI-safety,” siger Erik B. Jacobsen.

Ideen er at skabe et forsknings- og videnscenter for sikkerhedsaspekterne inden for kunstig intelligens i Aarhus. Hvis det lykkes, skriver de sig ind i en eksklusiv klub på en lille håndfuld af forskningsenheder på området på verdensplan. Og der arbejdes ihærdigt på at rejse penge for at nå så langt.

Pas på, hvad du ønsker dig

Når man tænker på truslen fra den kunstige intelligens, skal man ikke forestille sig en hær af Terminator-robotter, der løber løbsk, men i stedet en afsindigt klog computer.

“Forestil dig en computer, der ved mere end hele menneskeheden til sammen. Det er fedt, så længe den gør ting, vi gerne vil have, men hvis den gør noget, vi ikke vil have, og vi ikke kan stoppe den, fordi den er klogere end os, så har vi et problem,” forklarer Erik B. Jacobsen.

Bekymringen er også nået til både FN og Det Hvide Hus, som har sat fokus på de langsigtede fordele og ulemper ved udviklingen af kunstig intelligens, fortæller Erik B. Jacobsen, der også fik chance til at diskutere det med danske politikere under Folkemødet på Bornholm i år.

Et dilemma, der diskuteres, er, at man skal lære den kunstige intelligens at forstå, hvad mennesker mener – ikke hvad mennesker siger. Hvis man ønsker, at den kunstige intelligens skal løse klimaudfordringen for os, nytter det ikke noget, at løsningen er udsletning af menneskeheden.

Eliezer Yudkowsky, som er en kendt teoretiker inden for kunstig intelligens, beskriver det således:

“Kunstig intelligens hverken hader eller elsker dig, men du er lavet af atomer, som den kan bruge til andre ting.”

Erik B. Jacobsen går i dybden med selve udfordringen inden AI-sikkerhed i sit foredrag fra Internet Week her: https://video.twentythree.net/artificial-intelligence-meeting-aarhus

En tretrinsraket i Århus

Forskningen i sikkerhed indenfor kunstig intelligens balancerer langt hen ad vejen imellem filosofi og teknologi. Hvad er rigtigt og forkert, og hvordan lærer man det til en programmeret hjerne?

AI Safety Aarhus er første trin i en raket, som skal føre til et forsknings- og videnscenter for kunstig intelligens i Aarhus, hvor man forhåbentligt på sigt kan finde et svar, der sikrer, at menneskeheden kan tøjle den kunstige intelligens i fremtiden.

– Nu har vi fået et sted, hvor vi kan facilitere møder og foredrag, og hvor vi kan starte fundraisingen. Trin to er, at vi skal samle penge til et forskningsprojekt i AI-Safety, som skal køre over 2-5 år. Derefter er tredje skridt at samle penge til et forskningshold på 10 mennesker, som skal grundforske i AI Safety på lige fod med andre grundforskningscentre, siger Erik B. Jacobsen.

Klyngeeffekt for Aarhus

Selvom forskningscentret ikke har planer om, at de skal tjene penge på deres forskning, men i stedet drives ved en blanding af offentlige og private fondsmidler, er det ikke usandsynligt, at det kan skabe jobs i Aarhus.

erik3_FotoMathiasSvold“Det er ikke meningen, at vi skal tjene penge på det her, det er meningen, at vi skal redde menneskeheden. Så simpelt kan det siges. Når det er sagt, giver det selvfølgelig også mening for en by som Aarhus beskæftigelsesmæssigt,” siger Erik B. Jacobsen og tilføjer:

“Der er en masse kloge hoveder inden for IT, og der er startups, der arbejder inden for feltet – faktisk er jeg allerede blevet kontaktet af et startup fra Silicon Valley, der gennem vores netværk søgte efter app-udviklere her i byen. Det kan blive en enorm force for regionen, også på det globale marked, at positionere sig på dette felt.”

Med en så specialiseret viden samlet et sted kan det både smitte af på uddannelsessystemet og virksomheder i området. Men det kræver allerførst, at der bliver samlet nogle penge til at nå trin to i raketten.

Erik B. Jacobsen opfordrer alle, der ønsker at bidrage til projektet, til at blive medlem af facebook-gruppen ‘AI Safety Aarhus’ eller følge nyhedsportalen ‘Reality Check Denmark’.

En engelsk version af artiklen kan læses her: https://trendsonline.dk/2016/08/08/aarhus-focuses-on-ai-safety-research/

 

Skriv et svar