Arkiver

NyhederSponsoreret indholdSustainable Tech

Ungt startup tæmmer solens energi for at hjælpe tre milliarder mennesker

Morpho Solar

Morpho Solar er navnet på både startup og opfindelse. En teknologi til varmelagring, der skal ændre den måde, man kan bruge solenergi på i eksempelvis Afrika, som er rigt på sol, men ikke kul eller brænde til madlavning.

De ubarmhjertige stråler svitser alt grønt ud af græsset, lader det stå krumbøjet og gult tilbage. I mange måneder om året tørrer floderne ind, og skovene er svundet ind på grund af såvel klima som menneskene, der insisterer på, at lande som Etiopien er deres hjem.

Og netop Etiopien har været inspiration til en solovn, der bruger solens energi til madlavning, så kul, træ, gødning og andet fyrtøj bliver overflødigt. Det kan afhjælpe både problemer med forurening af luften og fældning af skov. Men hvad så når solen går ned?

Et varmebatteri, der vil ændre branchen

Det problem tog en gruppe studerende fra Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim, NTNU fat i. De faldt over teknologien, da de var i gang med deres speciale på NTNU, hvor der var blevet forsket i lagring af solenergi. Den bæredygtige idé tiltrak blandt andre CEO i Morpho Solar, Guro Grytli Seim.

“Vi er har udviklet et varmebatteri, som kan lagre solens energi, så man kan bruge solovnen også efter solnedgang og på overskyede dage. Det vil blive et paradigmeskifte inden for branchen,” fortæller hun.

Morpho Solar

En forsker fra NTNU havde nogle år tilbage opfundet en solovn, men problemet var, at efter solnedgang, duede den ikke. Forskeren var Asfafaw Haileselassie Tesfay. Han har rødder i netop Etiopien, hvor omkring 85 procent af landets befolkning mangler elektricitet, og landets skove er svundet ind fra at dække 40 procent af jorden til omkring 4 procent.

Med Morpho Solars hjælp fandt de en måde at lagre energien gennem en beholder af saltkemikalerier, og få kommercialiseret teknologien på, så den kunne komme i produktion. Eksempelvis passer Morpho Solar-teknologien perfekt SolSource solovnen, som ikke bare skal i produktion i Afrika, men også i Norden og USA, hvor man kan bruge den som bæredygtig grill.

En solovn, der kan holde varmen i flere dage

Morpho Solar solovnen består af en slags parabol, der opfanger solens stråler. Den koncentrerede varme bliver derefter transporteret til en beholder med saltkemikalier, som kan lagre energien, og nå en temperatur på 350 grader. Det er her ovenpå bagepladen er – kun den bliver varm, så man ikke brænder sig på de spejlblanke overflader i parabolen. Når solovnen er opvarmet kan den holde en bagetemperatur på 220 grader i et døgn og en kogetemperatur på 100 grader i to døgn.

Morpho Solar

Startuppet har vundet flere priser blandt andet prisen for bedste sociale entreprenører ved regionsmesterskaberne i Venture Cup i Norge i 2014 og den norske Grøn Fases energipris samme år. Morpho Solar er siden blevet optaget i Climate-KIC, som blandt andet har åbnet international muligheder for virksomheden.

“Vi havde brug for at accelerere virksomheden og få vores første produkt ud på markedet. Climate-KIC er en unik måde at få adgang til både kapital og kompetencer, og partnerskabet har givet os mange vigtige input,” fortæller Guro Grytil Seim.

Vil sikre ren energi til milliarder af mennesker

Hun har altid været intereseret i at arbejde med klimaet og være med til at skabe positive ændringer.

”Jeg er bekymret for de voldsomme klimaforandringer, vi ser nu, og jeg vil gerne, at vi bliver mere bevidste om, hvordan vi bruger jordens ressourcer. Den måde, vi lever på, er ikke bæredygtig. Vi er egoistiske og tænker ikke på de fremtidige generationer,” siger hun.

Med Morpho Solar håber hun, at hun kan være med til at sikre ren energi til omkring tre milliarder mennesker og reducere behovet for biomasse, som derved sænker CO2-udledningen.

”Jeg er 100 procent sikker på, at vi kan ændre fremtiden, hvis vi vil. Ved at skabe grønne løsninger hjælper vi alle til at få lettere ved at tage de grønne valg. Jeg vil ikke se passivt til. Jeg vil skabe ændringer ved at kombinere teknologi og business, fordi vi kan skabe bæredygtige løsninger den vej og ændre verden på lang sigt,” siger hun.

Skriv et svar