Arkiver

BusinessIværksætterlivSponsoreret indhold

Selvstændig: Husk at få papir på dit partnerskab

selvstændig

Et usundt partnerskab, en lugt af guld og en kone, der midt i det hele også var indblandet. Det er historien om Martin Bengaards kaotiske, men lærerige oplevelser med at være selvstændig.

Det startede som en hobby. Martin Bengaard lavede hjemmesider i sin fritid. Efterhånden greb det om sig. Da han gik på barsel for tredje gang lavede han sin første hjemmeside og halvandet år efter fyldte hjemmesider, markedsføring, SEO og GoogleAdwords lige så meget som hans fuldtidsjob. Det gik at være en spændende hobby til noget, han rent faktisk var god til. Det opdagende hans kommende kompagnon. Og den værst-bedste uddannelse begyndte.

“Jeg mødte en fyr, der sagde, at hvis jeg ville være selvstændig, så ville han sælge mine kompetencer. For det havde jeg bildt mig selv ind, at jeg ikke var god til,” fortæller Martin Bengaard.

Selvstændig? Jo, det ville Martin Bengaard egentlig gerne være. Så kunne han få lov til at dyrke sin hobby fuld tid. En hobby, som han var blevet rigtig godt til. Efter to år i den nye virksomhed var de vokset fra to mand i en kælder til seks fuldtidsansatte og ni freelancere.

Vækst lyder godt for de fleste selvstændige. Men kun hvis man også får noget mere end bare ens løn ud af den vækst. Men det fik Martin Bengaard ikke. Han manglede nemlig at få lavet en partnerskabsaftale med sin kompagnon.

Martin Bengaard er udover at være selvstændig også underviser i a-kassen Dana. Dana er en a-kasse udelukkende til selvstændige, og Martin Bengaard underviser om markedsføring: “Iværksætterne skal rustes til den online branche, når de skal ud og være selvstændige,” siger han.
“Iværksætterne skal rustes til online branchen, når de skal ud og være selvstændige,” siger Martin Bengaard, der også underviser i markedsføring i a-kassen Dana. Dana er en a-kasse udelukkende til selvstændige.

Lugten af guld satte en stopper for et partnerskab

Selvom virksomheden var ved at vokse sig stærk, var det ikke alt i virksomheden gik uden problemer. Martin Bengaards kompagnon gik lige før en sommerferie ned med stress. Det betød at Martin Bengaard derfor selv måtte tage tøjlerne i virksomheden. 

“Undervejs i hans sygeforløb blev vi enige om, at vi skulle have lavet den 50/50 partnerskabsaftale som oprindeligt var planen. Det var vigtig for mig. For indtil da havde jeg kun fået løn, jeg ejede ikke noget af virksomheden,” siger Martin Bengaard.

Men en partnerskabsaftale er som navnet indikerer en “aftale”, og den var umulig at forhandle hjem. For da aftalen skulle laves, lugtede kompagnonen guld. Han ville have Martin Bengaard til at betale et højt millionbeløb for at blive partner i virksomheden.

“Det kunne jeg ikke,” siger Martin Bengaard.

En kandidat i livets skole

Martin Bengaard valgte derfor at gå. For uden en stor opsparing var det ham umuligt at investere i virksomheden. Til sidst var der ingen anden udvej end at gå.

“På et tidspunkt var vores partnerskab blevet så usundt, at jeg enten skulle købe hele virksomheden eller gå,” siger Martin Bengaard.

Det var ikke en nem beslutning, for han havde også fået sin kone ansat i virksomheden. Og pludselig skulle de begge stå uden job. Men selvom han gik glip af andelen i en god virksomhed, og selvom hans kone måtte stoppe, tænker han alligevel ikke tilbage på tiden i virksomheden som ubrugelige og ligegyldige år.

“De to år er den bedste uddannelse, jeg nogensinde har taget. Det, jeg lærte der, kan du jo ikke lære i en skole. Jeg har både set Martin Thorborgs videoer (stifter af blandt andet Jubii, red.) og læst Casper Bloms bog (Just F Do It, 2014, red.). Men den eneste måde at lære at være selvstændig på er ved at gøre det,” siger han.

Med fra virksomheden fik Martin Bengaard udover erfaring også et godt netværk. Folk troede på ham. Og det fik ham til at gå videre med en ny virksomhed. Han har nu startet marketingsvirksomheden Sense Marketing og underviser andre selvstændige i a-kassen Dana.

Skriv et svar