Arkiver

NyhederUdlandVenturekapital

Studerende starter Nordens første studenterdrevne venturefond

Wave Ventures, venturefond

En gruppe studerende fra to finske universiteter har lanceret den første studenterdrevne venturefond i Norden. Fonden har hentet 1,2 millioner euro fra private investorer, hvilket gør fonden til den største af sin art i Europa.

Finland er kendt for sine mange søer, sit kolde klima, for Slush og startups og nu også for Nordens første studenterdrevne venturefond, Wave Ventures. Udover at være den første af sin art i de nordiske lande, er venturefonden også den største studenterventurefond i Europa.

Wave Ventures har nemlig hentet 1,2 millioner euro, svarende til 8,9 millioner kroner, fra private investorer, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Endnu tidligere støtte til studerende iværksættere

Wave Ventures kommer til at investere i startups i pre-seed stadiet, og den første million euro skal fordeles mellem 30-40 nordiske startups fra universitetsmiljøerne. Og med et team bestående af studerende fra Aalto University og University of Helsinki mener Wave Ventures, at de har en stor fordel, fortæller medstifter Andreas Saari:

“Vores største fordel er, at vi færdes i det økosystem, hvor fremtidens stiftere er, vi er deres ligesindede. Derfor kan vi også få den tidligeste adgang til aftaler og kan hjælpe iværksætterne med den første, mindre funding som kan kickstarte virksomheden og fremskynde processerne med op til seks måneder,” siger han.

Derudover fortæller han også, at mange venturekapitalister hænger ud med andre venturekapitalster, så her er de studerende lettere tilgængelige for andre studerende.

Fingeren på pulsen

Og nærheden med studentermiljøet har også vejet tungt hos rådgiverne. Wave Ventures har nemlig bag sig et advisory board, der tæller både nordiske serieiværksættere og venturekapitalister. Og de tror på Wave Ventures stifteres evne til at forudsige succeser især inden for forbrugerelektronik, netop fordi de har fingeren på pulsen, fortæller Andreas Saari.

“De studerende er ofte early adopters, og vi er selv unge nok til at tage imod nye idéer, som de er, uden at se begrænsninger og fri for konventionel tænkning,” siger han.

Wave Ventures advisory board består af blandt andet Ilkka Kivimäki fra Inventure, Inka Mero fra Pivot5, Moaffak Ahmed fra Superhero Capital og Timo Ahopelto, partner i Lifeline Ventures.

”Selvom der findes et velfungerende netværk af angel investorer og et rimeligt antal venturefonde rettet mod early stage startups i Finland, så kan vi nu støtte stifterne endnu tidligere. Vi kan hjælpe dem gennem deres første udfordringer og når de skal ansætte og hente senere investering,” siger Timo Ahopelto i pressemeddelelsen.

Det er planen, at fondens størrelse skal øges så snart, Wave Ventures har vist deres værd.

Første investering er allerede fundet

De studerende, som har stiftet Wave Ventures, har fundet inspiration fra USA, hvor der findes flere studenterdrevne fonde, som primært investerer i startups ud fra den akademiske verden. Eksempelvis har New York University, Cornell University og Berkeley alle fonde, drevet af studerende.

Wave Ventures første investering er Blok.ai, et finsk startup, som vil revolutionere ejendomsmarkedet ved at fokusere på automatisering og kunstig intelligens.

Andreas Saari fortæller, at Wave Ventures de første par måneder vil have fokus på finske startups, men at de allerede proaktivt kigger på spændende virksomheder i de nordiske nabolande.

Wave Ventures stifterteamet:

  • Andreas Saari, Industrial Management, Aalto University
  • Anton Backman, Law, University of Helsinki & Hanken School of Economics
  • Eero Vartiainen, Industrial Management, Aalto University
  • Henri Hyvärinen, Law, University of Helsinki & Hanken School of Economics
  • Janne Korpela, Industrial Management, Aalto University
  • Olli Rissanen, Computer Science, University of Helsinki, Industrial Management, Aalto University

1 kommentar

Skriv et svar