ShopGun: Tilbudsavisens fremtid er bygget af teknologi

feature

ShopGun skal ikke bare være en digital udgave af den klassiske tilbudsavis. Fremover skal al shopping mødes hos ShopGun, og for at lykkes med den ambition, har virksomheden sat gang i en stor, teknologisk satsning.

Siden lanceringen i 2010 har over 1,7 millioner danskere downloaded eTilbudsavis-appen for at få en digital og søgbar tilbudsavis. Nu er navnet ændret fra eTilbudsavis til ShopGun for at signalere, at det fremover kommer til at handle om meget mere end bare tilbudsaviser.

”Vi tror ikke, at tilbudsavisen er slutningen på det hele. Derfor skal vi løfte ShopGun fra at være en tilbudsavis til i højere grad at blive en shoppingoplevelse – og det er en ret spændende rejse teknologisk set,” forklarer Morten Bo, medstifter og CTO i ShopGun.

Snart er ShopGun klar med et helt nyt teknologisk fundament, hvor de som nogle af de første i Europa har valgt at satse på programmeringssproget Erlang og GraphQL.

Startede med ubevidst forspring

Som et hvert godt iværksættereventyr begyndte ShopGun i 2009 med at bygge i kælderen. Da ideen med at digitalisere tilbudsaviser var på plads, skulle de bare lige finde ud af at bygge et system, der automatisk kunne indeksere butikkernes tilbudsaviser, så de statiske pdf’er blev gjort søgbare.

”Vi havde ingen penge, men Christian og jeg kunne selv kode, og vi var så unge og naive, at vi mente, der måtte være en måde at indeksere tilbudsaviser automatisk. Vi satte os ned i seks måneder og diskuterede, tænkte og kodede dag ud og dag ind. Vi var ved at give op flere gange, men til sidst fandt vi formlen for, hvordan vi hev tilbudene ud af en tilbudsavis,” fortæller Morten Bo.

Først efter udfordringen var løst, fandt de ud af, at konkurrenterne sad og indekserede tilbudsaviserne manuelt. Uden at vide det havde ShopGun skabt sig et teknologisk forspring. Et forspring, der hurtigt gjorde appen populær, og som blev startskuddet på teknologivirksomheden.

Organisk overgang til sært programmeringssprog

ShopGuns app steg hurtigt til tops på Apples App Store, og den store interesse satte det hjemmekodede system på prøve.

”I starten gik vores tjeneste ned næsten hver fredag og lørdag, hvor der var spidsbelastning, fordi vores API ikke kunne følge med – det var kodet mere pragmatisk i starten,” fortæller Morten Bo.

Med en investering fra Karsten Ree begyndte ShopGun at hyre udviklere, så systemets API kunne blive gjort skalerbart nok til at håndtere de mange brugere. Samtidig begyndte de at udvikle satellit-services i Erlang, som skulle supplere det klassiske MySQL/PHP-setup.

“Der er ikke mange, som satser så benhårdt på Erlang som os, men for os er det et super godt valg, da man kan udvikle utroligt stabile og elegante services i Erlang. Vi har ikke længere nedbrud efter skiftet til Erlang, og hvis uheldet skulle være ude er Erlang fantastisk til at håndtere fejl uden at bringe hele systemet ned,” forklarer Morten Bo, som også fortæller, at sproget blandt andet er brugt af WhatsApp.”

Erlang-services håndterer i dag blandt andet udsendelse af push-beskeder, konvertering af PDF’er til billeder og statistiksystemer. Det er gode erfaringer med disse services, der får ShopGun til at satse fuldt ud på Erlang i deres nyeste system.

”Jeg var selvfølgelig bekymret for at skifte til Erlang, for det er et lidt sært sprog med en speciel syntaks. Læringskurven er rigtig høj og det kan være svært at finde udviklere. Men vi har bare oplevet, at de udviklere, der findes indenfor Erlang, er super dygtige,” siger Morten Bo.

portraet

Nyt API skal understøtte fremtidens shopping

ShopGun står i dag med en teknologisk velfunderet service, der fint håndterer den enorme daglige trafik og er forberedt til udrulningen udenfor Danmarks grænser. Men det betyder ikke, at startupets 11 udviklere kommer til at kede sig.

Den næste, teknologiske satsning er kernen i hele systemet, hvor ShopGun som nogle af de første kommer til at lancere et GraphQL API skrevet i Erlang:

”Det nye API kommer til at definere de næste 10 år for ShopGun. Vi er på en rejse lige nu, hvor vi er ved at ændre hele vores infrastruktur til små uafhængige Erlang-services der alle snakker sammen via events,” forklarer Morten Bo.

Hvor infrastrukturen bag det nuværende API er lavet efter butikkernes tilbudsaviser, kommer det nye i GraphQL til at være langt mere dynamisk, så det kan håndtere alle mulige shoppingscenarier – det skal ganske enkelt understøtte ShopGuns mission: Make it possible to get anything.

”Vi har investeret et halvt års udvikling i det, og er meget tæt på at kunne lancere. Det nye ShopGun kommer til at tage os til et helt nyt niveau. Både i forhold til infrastruktur og hvordan vi ser på udvikling, men også hvor let det bliver for vores app-udviklere at få den data, de skal bruge for at kunne lave en fantastisk app,” siger Morten Bo.

Han vil ikke løfte sløret for, hvordan det nye ShopGun reelt kommer til at fungere, men den teknologiske oprustning skal altså sikre, at ShopGun får flere ben at stå på: Hvis tilbudsavisen over tid forsvinder, skal ShopGun have en række andre services omkring shopping, som bliver understøttet af det nye API.

”Jeg mener, vi er ret langt fremme på den teknologiske front. Shopping er en dynamisk verden der ændrer sig hele tiden, og derfor giver GraphQL mening for os. Men det er jo den helt klassiske udfordring: Vi skal ændre os inden nogle andre kommer og gør det for os,” siger Morten Bo.

Skrevet af

Ledige stillinger hos ShopGun

Senior Backend Engineer

København

Senior Frontend Engineer

København

Læs også

Top