Arkiver

Nyheder

Anmeldelse af “En linedans fra idé til succes”

Velkommen til et visionært projekt, der maler et billede af hvordan fremtiden ser ud, hvis den bliver befolket af fremtidsnavigatøren – det visionære menneske. Det handler om om at ændre sit tankesæt, forberede sig på kaos og om at være i konstant forandring, men først og fremmest handler det om, i ægte iværksætterånd, at se og komme igang!

”En linedans fra idé til succes” er skrevet af stifterne bag Future Navigator, Anne Skare Nielsen og Liselotte Lyngsø. Bogen giver mig en gevaldig lyst til at sige ”ja, for h…..!” og smide al kynisme eller kritisk sans endda og bare hoppe med på bogens entusiastiske budskab om en bedre og sjovere fremtid. Tænk hvis vi alle gjorde dét. Ville det hele sejle? Eller ville alt måske blive bedre og sjovere for flest?

Fremtidsforskerne om fremtiden
Anne og Liselottes fremtidsnavigatør er frygtløs. Han fejler, rejser sig op igen, tager chancer, ved hvad han vil og har en jernvilje. Denne nye race er nødvendig i en fremtid med lavere løn, øget produktivitet og mindre velfærd (et budskab mange topledere også er begyndt at fremføre i nyhedsmedierne). Det kan ikke ignoreres at arbejdsvilkårene i vores lille land bliver ”Kom til vores land. Her skal vi alle arbejde mere og få mindre ud af det, mens Danmark bliver et dårligere sted at være”, som forfatterne skriver. Det er realiteten, men skal ikke nødvendigvis være vores budskab.

Future Navigator teamet foreslår et alternativt budskab: vi vil ikke have mere, vi vil have bedre. Formålet med alt vi hver især gør skal være at skabe noget bedre. Derfor skal vi fremelske en anden måde at tænke på, hvor glæde, sundhed, bæredygtighed+ og overskud er målene.

Løsningen ville de to forfattere nok mene, er først og fremmest ikke at se fremtiden som en udfordring, men i stedet som en legeplads med byggeklodser og uendelige muligheder – for dem der tør. Igennem bogen taler de til et fundamentalt skift i tankesættet, om en bevidstgørelse. Fremtidsnavigatøren tager chancer og lever efter mottoet ”Fake it till you make it”. Enhver fiasko eller ulyksalighed er på egne skuldre og på den måde beskriver de to iværksættere en uopdaget frihed, et kæmpe rum af potentiale, som samtidigt smækker dig (k)ærligt i hovedet med al ansvar for eget liv. Du skal lære dig selv at samarbejde, frem for at konkurrere. Du skal lære dig selv at ”lytte højere” til andre og til dig selv. Og du skal være konstruktiv igennem en uendelig proces af forandring.

Reflekter og genovervej – og se verden åbne sig foran dig
Det er generelt en bog fyldt med rigtig mange gode råd og værktøjer til dig der gerne vil steder hen. Derudover vil den få enhver til at stoppe op, genoverveje, reflektere og se hverdagens oversete, men grundlæggende rammer og vilkår. Evnen til at reflektere og genoverveje er især i fokus. Vores mentale programmer kører på fordomme og antagelser for at spare os tid og energi, men programmerne sørger samtidigt for at vi gentager vores handlinger og på den måde gør det umuligt at skabe noget nyt. Hvorfor reproducere, når vores mulighedsrum kan åbne sig og strække sig over horisonter vi slet ikke vidste fandtes, før vi kastede os ud på det dybe?

I bogens titel står ”fra idé til succes” – der kunne også have stået ”fra vision til virkelighed”. Der males et lyserødt billede af verden fyldt med fremtidsnavigatører, der har store visioner, tager ansvar for sig selv, andre og hele jordkloden – dette menneske kan alt og vil alt. Det er let at overse de mere lavpraktiske beskeder, der forankrer visionerne til virkeligheden, som bogen også indeholder rigtig mange af. For eksempel er der øvelser og opgaver i hvert kapitel, samt god plads i margen til egne kruseduller og noter. Overordnet opfordres der til først at definere det mest essentielle og dernæst kontrollere det, og så ellers lade resten flyde i det kaos fremtiden bliver.

”Det vil jeg gerne”-listen
Af de mange små opgaver og udfordringer for dit nuværende (måske ubevidste) tankesæt, var der især én af dem jeg personligt er helt vild med. Den er basal, men afgørende i alle aspekter af dit liv. ”Det vil jeg gerne”-listen. Her på sitet er der helt sikkert flere der har drømme og ambitioner som iværksætter. Anne Skare og Liselotte Lyngsø har drømme og ambitioner som iværksættere, mødre, kollegaer, naboer og borgere på planeten Jorden. Forfatterne mener ikke at det er profitten i sig selv, der skaber drive, lyst og engangement. Det store billede er essentielt for holdbarheden (og lykken) og det første man må gøre sig klart i enhver situation, er hvad der er meningsfuldt ”for dig”. Jo længere en liste du kan skrive, jo rigere et liv kan du få! Anne Skares liste indeholder blandt meget andet en ministerpost, løg i haven, mere champagne, et øko-stativ til 2.270 kr., at spille guitar og have ro i sindet.

Idéer skal behandles som babyer
På det mere lavpraktiske niveau gør forfatterne opmærksom på hvordan en vision er som en varmluftsballon, der kan flyve højt, men være fuld af ingenting. Omvendt kan den praktiske virkelighed ikke alene få folk med uden en højtsvævende vision i horisonten. Samtidigt beskriver de ideer som babyer. ”De kan ingenting selv, og hvis vi ikke elsker dem, tror på dem og arbejder for dem, så sker der heller ingenting.” Forfatterne leverer også en lang liste fyldt med gode råd til hvordan du skal pleje og opdrage din idé. Blandt flere kan vi her nævne rådet om at anskaffe sig et advisory board, blandt andet fordi det forpligter dig på dine visioner, generelt er det et godt råd at bede om hjælp og så er det vigtigt at koncentrere sig om at lytte (både til andre og dig selv).

Konklusion
Mit eneste kritikpunkt til bogen må være de utallige gentagelser, selvom de er båret af entusiasme og et brændende ønske om at budskaberne brænder sig fast hos læserne. Det der ofte sker når man udsættes for det samme budskab, sagt på mange måder, flettet ind i alle sammenhænge er at man let mister overblikket. Budskabet må gerne leveres på samme måde, men forklares på forskellige måder.

Bogen er en udfordring som skal tages i bidder, arbejdes med, reflekteres over og vendes tilbage til. I den forstand er ”En linedans fra idé til succes” ikke er en bog i almindelig forstand, som skal læses intenst fra ende til anden på en weekend, men et værktøj. Når man sidder med bogen og læser deres entusiastiske forestillinger om fremtidens verden, får man lyst til at dumme sig, være en fiasko, sige hvadend man tænker og så finde nogen man kan grine sammen med bagefter! På den måde lærer vi hele tiden mere, forbedrer og har det sjovt i processen. Måske skal du stoppe op, trække vejret og tage dig noget tid til at spørge: hvad vil jeg egentlig gerne? Og så ellers bare komme i gang med at dumme dig.

Køb bogen her.

Skriv et svar