Arkiver

Nyheder

Fokus – Startup Weekend København – dag 1

Hvorfor sidder folk og kigger mærkeligt på mig, har jeg noget siddende mellem tænderne, er der noget i vejen med Tintin håret. Jeg ved det ikke, men hvis man sidder i et tog med hørebøffer i ørerne og taler med sig selv, nogle gange meget energisk for at træne en pitch, så kan det være det skyldes denne opmærksomhed


Mens dette foregår sidder jeg i et fly og suser afsted på vej til Silicon Valley, no questions asked. I kan bare komme an med projekt a,b og c. This is a winning project og jeg glæder mig allerede til holdet er samlet og vi kan arbejde sammen om dette projekt og føre det et godt stykke i denne weekend. Vinderchancerne er store, selv om jeg er evig optimist, så er man også nødt til lige først at pitche søndag, før man kan kåre sig selv til samlet vinder. Det er omtrent sådan nogle tanker jeg sidder med på vej i toget fra Aarhus til København, og jeg er nok ikke den eneste håbefulde startupper, der er på vej til en weekend fyldt med udfordringer og hårdt arbejde, der sender sine tanker i denne retning.

Toget suser over sjælland, og hvorfor ikke bruge de sociale medier til at finde en billig transportmulighed. Et tweet og et par stykker der er med samme tog, ser beskeden. Morten Jakobsen er klar på at dele en taxa og da toget rammer hovedbanegården, går der ikke mange minutter før vi har fundet hinanden og sidder i en taxa på vej mod Howitzvej 60. På vej mod, hvad der skal være center for den næste weekends aktivitet tænker jeg på om jeg skal stille mig op og pitche eller blive nede som tilskuer. Hvad er det værste der kan ske – at det går helt galt. Hvad der ikke slår en ihjel, gør en stærkere, det er en leve regel, man som iværksætter skal kunne leve efter.
Nu er det tid til networking og få noget mad, på kort tid har man mødt 10 personer der alle vil pitche en idé. Det er primært dem i grønne trøjer der vil pitche ideer, som sidebemærkning skal nævnes at man har fået tildelt en trøjefarve ift. den type registrering man har lavet. Jeg er business dude og står her i min grønne trøje med en flot matchende skjorte.

James Digby der er facilitator til Startup Weekend, får folk op i gear og skriger ud i mikrofonen om vi er klar til første pitch. Nu er der ikke lang tid til. Vi er delt op i tre grupper og jeg har trukket loddet der siger jeg er med i første gruppe, foran mig står der fem nervøse personer med hver deres idé.

Crash and burn
Så er turen kommet, og denne oplevelse er svær at beskrive hvis man ikke selv har prøvet det. Nogle er mere egnet til at stå foran et crowd end andre, men hvis man er velforberedt og er på hjemmebanen (velforberedt) kan få folk på din side med det samme (velforberedt) så skal det nok gå. Jeg kunne desværre ikke sætte flueben ved nogle af de punkter hvor man skulle være velforberedt. Det lyder godt på papiret, men jeg tvivler på det var særlig godt live. Tilbage til hvor man får leveret mikrofonen i hånden, Mikrofonen i den ene hånd og en iphone med pitchen i den anden. Det virker ikke og efter 10 sekunder er der ild i den højre vinge. Flyet eller min pitch krænger rundt og dykker mod havet, et hav fyldt med sultne hajer, det er det billede der kører gennem hovedet inden jeg sætter mit es ind som jeg virkelig troede på ville være med til at positionere min pitch. Men det går ikke. Flyet tager et endnu kraftigere dyk og nu er det bare at hive i faldskærmen. “Stam dig nu igennem det lort”, tænker jeg og staver mig igennem resten af pitchen.

Måske sidder der nogle der læser dette, og samtidig ikke var til stede, og siger: Så slemt var det heller ikke. Jo, det var det, det kan jeg forsikre om, for jeg glemte at fortælle, at mens jeg snubler gennem min pitch løfter jeg ikke øjnene væk fra min iPhone skærm. Min normale tilgang til at være smilende og positiv er billedligt blevet ædt af hajerne der har fundet frem til flyet der ellers tidligere på dagen var på vej mod en drømmedestinationen Silicon Valley. Kort sagt jeg kommer ikke en millimeter ud over rampen.

Efter pitchen er det tid til at designe en plakat der kort fortæller om ens ide og kan være med til at sælge budskabet når der skal stemmes. Nu skal man være kreativ og her kan man igen sige forberedelse. En fyr ved siden af mig hiver fire flotte farveprint op af en mappe og klister dem på plakaten. Jeg står med mine kreative evner som skiltemaler og prøver at lave noget der skiller sig ud. Næste gang jeg står i denne situation har jeg en plakat med hjemmefra eller i det mindste plan for hvad der skal kommunikeres.

Ideen bliver ikke valgt
Det er et rent gedemarked, der er mennesker over det hele, det er tydeligt der er nogle der har gjort forarbejdet godt hjemmefra (vær forberedt) og har joinet med nogle der kan skaffe stemmer. Dog er der nogle der næsten har gjort forarbejdet for godt og kommet med et færdigt team og et færdigt produkt, men lidt mere om det senere. Nu gælder det om med bedste sælgermanér at kapre stemmer og her går jeg lige i kødet på folk. Om jeg ikke er overbevisende nok eller om min pitch fra tidligere (hvilket jeg tror er faktoren), så skaffer jeg kun et få antal stemmer. Der er så meget kamp om folks stemmer og det udvikler sig virkelig til rent kaos hvor folk står og råber og skriger i munden på hinanden for at få folk med i deres projekt. Jeg kan dog hurtig se at der skal mere end held og dygtighed til før jeg rammer et magisk antal og kan stå som et af projekterne der skal arbejdes videre med.

Mit projekt får ikke nok stemmer, så der skal vælges et andet og arbejde videre med. For de 10 projekter der har fået flest stemmer gælder det nu om at erhverve medlemmer til holdet. For dem der ikke fik valgt et projekt, gælder det om at finde et nyt man gerne vil arbejde med i løbet af weekenden. Skal man vælge rTunes, Letsgetlaid, Audiotours, Evently eller noget helt andet. Jeg er meget i tvivl om hvilken gruppe jeg skal tage og mit valg er mellem evently, et team der vil arbejde med en ny annonceringsform, rTunes og Audiotours. Jeg tager en snak med en par af grupperne og finder hurtigt frem til at Audiotours med Rune Theill som idémanden er dem jeg vælger og arbejde sammen med.

En anden af grupperne er Gignal, nogle vi har snakket med og interviewet, Natasha der er co-founder og står bag, er en faktastisk personlighed, og helt klart et forbillede på hvordan man skal pitche når man har øvet sig, øvet sig og øvet sig. Men Gignal er et meget færdigt produkt. Hun er ankommet sammen med en del fra hendes allerede kørende business / hold og får i løbet af kort tid hijacket nogle programmører, designere og businessfolk. Jeg var ikke med til Startup Weekend i Aalborg, men skrev et indlæg om at det så ud til at en tendens var ved at sprede sig. Færdige projekter bruger weekenden på at gøre deres produkt bedre etc. Om dette er det rigtige sted, det skal jeg ikke bestemme, men jeg synes personligt det er en kedelig tendens og har hørt mellem linierne at det faktisk ikke er tilladt til Startup Weekend. Men hvad er så en idé og hvad er et projekt, det er svært at sige og jeg kan kun være glad for jeg ikke skal bedømme dette. Men for at bruge mit eget eksempel så har har jeg allerede snakket med en partner om mit projekt jeg pitchede og har arbejdet på ideen i en hel del måneder. Skulle jeg diskvalificeres, jeg ved det ikke!

Vi bliver samlet nede på første sal og alle introducerer sig, det er tydeligt at vi har at gøre med nogle innovative og igangsættende mennesker. Ideen og hvilke vej vi skal gå bliver diskuteret lystigt igennem og alle bidrager med deres erfaring. Jeg fortæller om mine råd fra weekenden før da Leo fortalte at man aldrig skal lave en demo ved en præsentation for den går altid i stykker. Runes idé får et par pivots inden vi har fundamentet klar, herefter går programmører og designere ind deres eget rum og os business folk sætter os til at kigge på forretningsmodel og meget mere. Dag et af Startup Weekend nærmer sig en slutning. Da jeg falder i søvn på en sofa med soveposen over hovedet til en mediterende Trentemøller i øret er klokken 2.50.

1 kommentar

Skriv et svar