Arkiver

Nyheder

Mexican.vc: “Så lavede vi sgu vores egen fond”

Det er fredag eftermiddag – klokken er lidt i 15, og det første team står klar til at pitche frugten af 2 års arbejde på Mexicos svar på Yelp, Conekta, i et konferencelokale hos Microsoft i San Francisco. Blandt de 40 fremmødte er Silicon Valley kendisser som Dave McClure fra 500 Startups og andre top venturekapitalister.

Ovenstående kan lyde som et typisk Silicon Valley event – men det er det ikke. Det er første milepæl i historien om, hvordan to mexicanske iværksættere en sen nattetime for ca. 1 år siden besluttede sig for at starte en seed-fond, Mexican.vc, og hjælpe andre iværksættere med at lave startups.

At starte en seed-fond uden penge

Mexican.vc er en kun ét år gammel venture fond, som er startet af to mexicanske iværksættere, Santiago Zavala og César Salazar. De var frustrerede over, hvor svært det var/er at rejse kapital i Mexico.

Jeg mødte Santiago og César til Startup Weekends Organizer Summit i Austin, hvor jeg delte værelse med Santiago. En halvsen nattestund fik jeg historien om, hvordan man kan starte en seed-fond uden penge.

”Vi havde selv forsøgt at rejse penge flere gange, men der er bare så få kapitalfonde i Mexico” fortalte Santiago og forsætter: ”Hvis ikke du kender nogen der kender nogen, kan du godt glemme alt om at rejse kapital til din virksomhed”

 

Starthjælp til ivrige iværksættere

De to initiativrige amigos besluttede at der skulle gøres noget ved problemet. Resultatet blev Mexican.vc.

”Vi havde ikke nogle penge, men ville helt vildt gerne hjælpe andre iværksættere frem, derfor besluttede vi os for at sætte en hjemmeside op med en form, hvor iværksættere kunne tilmelde sig, hvis de havde brug for kapital for at accelerere deres startup” siger Santiago

Santiago og César havde fået kontakt til et par private mexicanske pengemænd, der havde vist interesse for at skyde nogle penge efter et par startups, hvis der kom tilpas mange interessante. Resultatet blev 80 ansøgere, hvor af 7 af dem fik lidt funding – omkring 20.000 dollars (ca. 110.000 kr) i 11. time.

”Vi fik lige skaffet penge nok til 7 af virksomhederne. Vi troede det var det sværeste – men det viste sig, at udfordringerne lige var begyndt” siger César.

Drengene havde overset, at der rent faktisk er en hel masse praktiske og juridiske udfordringer ved at starte en seed-fond. Men med hjælp fra mange centrale personer i det mexicanske iværksættermiljø blev fonden en realitet og resultatet blev stolt vist frem for venturekapitalister fra San Francisco og Silicon Valley i sidste uge.

Her er et overblik over de forskellige virksomheder Mexican.vc har investeret i – læs mere om dem her.

 

Det kunne også ske i Danmark

Måske kan Mexico og denne historie virke som noget langt langt laaaaangt fra startupmiljøet i Danmark. Men tænk lige over det – udfordringen med at rejse kapital er jo den samme. Der er private danskere med penge – og masser af dem. Hvor ville det være fantastisk, hvis nogle ville kopiere det formidable eksempel fra Mexico og gøre Santiago og César kunsten efter.

Domæet Danish.vc er ledigt – hvem gør det? Vi lover opbakning fra Trendsonline.dk!