Arkiver

Nyheder

Myndighederne forærer grunddata for at skabe vækst

Fra januar 2013 vil de offentlige myndigheder begynde at frigive fundamentale oplysninger som CVR-numre, adresser, matrikelnumre og digitale kort. Data som før kostede penge bliver gratis, og må både bruges til internt brug og til videresalg.

OpenSource-tankegangen har slået igennem hos de offentlige myndigheder. Fra 1.januar 2013 vil myndighederne offentliggøre den data de nu råder over, så både private og virksomheder kan bruge den. Selvfølgelig undtaget af den mængde personlige data, der er omfattet af persondataloven.

Helt konkret bliver der ved årsskiftet frigivet geografiske grunddata, det vil sige landkort og danmarks højdemodel, og standardudtræk fra CVR og og selskabsregistre, som nu kan bruges frit.

Kommunernes Landsforening og Regeringen har i samarbejde lavet en rapport der viser, at gevinsten for det offentlige i 2020 bliver 260 mio kr. årligt, mens den for det private virksomheder forventes at bliver 500 mio kr., i form af vækst og innovation, indenfor bare 4-5 år.

Massere potentiale for startups

Med frie grunddata kan virksomheder teste gode idéer uden den store risiko. Det skulle gerne give et stort potentiale for innovation og vækst, med mulighederne for at forædle de frittilgængelige data.

”Frie geografiske data anvendes i nye, kreative løsninger i forhold til klimatilpasning, i ingeniørvirksomheders planlægning af anlægs- eller byggeprojekter og i danske it-virksomheders udvikling af nye applikationer til smartphones,” står der i Rapporten, som forslag til nogle af de nye muligheder.

Ud over at give muligheder for nye virksomhedsmodeller, vil de gratis grunddata også betyder, at produkter, som tidligere har haft en smal kundegruppe, vil komme ned i en pris pris, der er attraktiv for små og mellemstore virksomheder.

Myndighederne bliver lettere at danse med

Virksomhederne vil opleve mindre bøvl. Sådan lyder et statement fra rapporten. Helt konkret vil myndighederne samkøre deres registre, så virksomheder ikke længere skal bruge tid på at indtaste de samme oplysninger flere steder.

Samtidig betyder frigivelse af data mindre bureaukrati, hvis en virksomhed skal bruge grunddata i deres forretning. Det bliver ikke længere nødvendigt at skulle vente på de offentlige myndigheder, og hele den administrative post kan spares. Derudover er der planer om at udbygge nogle registre, så de i undgangspunktet indeholder endnu mere data end idag.

Myndighederne regner med at spare op imod 260 mio kr om året fra 2020, når projektet er rullet helt ud.

Vi glæder os på Trendsonline til at se, hvilke nye, spændende startups tiltaget kan medføre!

1 kommentar

Skriv et svar