Arkiver

Content PartnereFintech

Tech Toolbox – Spiir giver dig kontrol over din økonomi

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

Denne gang har Trendsonline sat fokus på Spiir. Spiir har eksisteret i et par år nu, hvor de har forsøgt at bruge de nye teknologiske muligheder til at hjælpe folk skabe overblik i deres privatøkonomi. Fra CFIR’s synspunkt synes vi det er spændende når folk ser nye brugerbehov inden for finans, der kan løses med smart anvendelse af IT. Vi håber at mange flere får lyst til at skabe nye finans-it iværksætter-projekter. Og skulle du være en af dem, så husk at læse Spiirs tre gode råd til iværksættere sidst i artiklen

Spiir giver dig overblik over din økonomi, og deres vision er at gøre det så simpelt, at alle kan være med. På den måde får du friheden til, at ændre dit forbrug, så du bruger pengene på det du selv synes er vigtigt.

Spiir har som vision, at gøre budget og økonomi så nemt, at alle kan være med. Det avancerede skal gøres enkelt. Det skal køre, så du ikke bruger ret meget tid på det, og i stedet kan bruge dine aftener på det du har lyst til, i stedet for at knokle med budgettet i excel.

Spiir fungerer på den måde, at din bank enten samarbejder automatisk med Spiir, eller du indlæser dine poster fra din netbank. Derefter kategoriserer Spiir selv det meste ud fra dataene på din konto, og resten kan du selv kategorisere: fest, faste udgifter, ferie, osv..

”Vi kan kategorisere forbrug, hvilket er det nye ved Spiir. Istedet for at se på sin netbank: hvor har jeg handlet og for hvor meget købte jeg for, så ser man i Spiir hvad jeg har brugt på fx dagligvarer og brændstof, så man bedre kan forstå sine mønstre,” siger Rune Mai, som er manden bag Spiir.

Når du har kategoriseret dine poster, laver Spiir straks et overblik over, hvordan du har brugt dine penge, på en visuel og let overskuelig måde.

”Som en af vores brugere sagde: Spiir er det fedeste cockpit for min privatøkonomi. Vi vil, at du skal i førersædet for din egen økonomi,” siger Rune Mai.

 

Ideologi som udgangspunkt

Spiir er på mange måder et atypisk startup, når det kommer til motivationen. Ideen udsprang ellers helt klassisk af, at ejeren Rune Mai så et problem: Flere fik afdragsfrielån, betalte med dankort og virtualiserede i høj grad deres økonomi. Fingrenes kontakt med de kolde kontanter blev sjældnere, og flere mistede på den måde overblikket over, hvad pengene blev brugt på.

Rune beskriver det selv som et samfundsproblem – vi har i bund og grund ikke styr på hvor mange penge vi bruger på hvad, og på den måde er det svært at forstå eller ændre sine forbrugsvaner.

Det blev i 2010 til starten af Spiir, som skulle give brugeren det forkromede overblik over sin egen økonomi – et produkt Rune i hellere vil kalde ”hjælp” end ”service”.

Når han beskriver startuppet lyder det da også som om det er ideologien, der har været i højsædet, frem for profit. En bevægelse frem for en virksomhed:

”Vi vil gerne gøre folk økonomisk fri. Ikke økonomisk fri som i rig – men fri til at forså økonomi og bruge pengene på det de vil – hvis du ved hvad du brugerpenge på, kan du også træffe andre valg,” forklarer Rune.

 

Lommebudgettet

Ifølge Rune, er det centrale i Spiir-softwaren budgettet:

”Vi vil lave et godt budget, så man kan skrotte excelarket. Vores løsning er bedre, og det er et live-budget, som holder planen op imod det forbrug du har på dine kort her og nu,” forklarer Rune Mai.

Ud over budgettet er ideen, at Spiir altid skal være i nærheden. Derfor kan det både bruges ved computeren, så du kan få det store overblik eler lægge budget, og som app på telefonen, så du ved om du har råd til at handle impulsivt, eller du skal vente med at købe det du ønsker dig.

Det betyder dog ikke, at Rune ikke mener at de mere avancerede features er vitale:

”Den feature jeg er mest stolt af er budgetbarometeret. Den er baseret på en algoritme, der løbende reagerer på din økonomi, og kan fortælle dig, om du ender med opsparing eller gæld når året er omme. Hvis du efter sommerferien kan se at du ender året i minus, har du mulighed for at reagere på det proaktivt.”

 

Brugeroplevelse frem for alt

I den seneste udgave af Spiir, er brugeroplevelsen sat i højsædet. Ifølge Rune, har det været vigtigt at få skåret ind til benet, så det blev så simpelt som muligt – også selvom det kostede nogle features undervejs:

”Jeg tror vi har haft 70 forskellige version af ”budget” før den blev udgivet, og 3 uger før vi lancerede den brugte vi en eftermiddag på at gå det igennem igen, og skrællede 15% af features fra, for at gøre det simpelt og brugervenligt,” fortæller Rune Mai.

Den skarpe kniv der gjorde det simpelt er også skyld i, at Spiir i dag er baseret på 3 grundpiller i privatøkonomien: overblik, budget og bilag, som Spiir mener er det der skal til for at samle alt om ens privatøkonomi.

”Vi har skåret så meget ind til benet, at selvom man ikke forstår budgetplanlægning og proceduren, så kan man gå ind og bruge det. Det handler bare om at kigge på sit forbrug, og se på hvad man gerne vil bruge sine penge på,” siger Rune.

 

Fremtiden

”Vores egen vision er at blive en finansiel, digital hub. Vi vil gerne samle alt der hører til privatøkonomi ét sted, så man ikke skal lede efter kvitteringer i hjemmet, ned i banken, ind på skats hjemmeside – at man i virkeligheden har det hele ét sted,” siger Rune.

Et nyt tiltag de arbejder på, er at lave en del af Spiir, som fokuserer på forsikringer. Ideen er at det skal blive let at overskue hvordan og hvor meget man er forsikret, om man er dobbeltforsikret på nogle områder, og om man betaler den rigtige pris for den rigtige dækning. Sidstnævnte gøres ved anonymt at sammenligne med andre brugeres forsikringsløsninger.

Spiir-bagmændene satser på at forsikringsdelen både skal fungere separat, og som en integreret del af Spiir. Og sigtet er forsat klart: Et klart overblik over din privatøkonomi.

 

Forretningen

Spiir startede med et ønske om at hjælpe, men uden en forretningsmodel. Det betyder at de længe har levet med et godt produkt, men uden en egentlig forretningsmodel:

”Brugeren kommet i første række når vi laver ting, og så forsøger vi at finde forretninger der kan gavne brugeren. Vi har allerede brugere der er glade for vores produkt, og interesserede i at betale for det, men det er ikke den forretningsmodel vi har lyst til at bruge,” siger Rune.

Der skulle derfor gå over to år, før en egentlig forretningsmodel er blevet søsat. En forretningsmodel der går ud på at opsælge til banker der har Spiir integreret. En forretningsmodel der stadig ikke dækker udgifterne til udvikling.

”Hvis vi kunne, ville vi gerne være funded af staten som en public service. På den måde ville det også være nemmere at få bankerne til at blive en del af konceptet. Vi gør nemlig ikke andet end at give folk styr over deres økonomi,” siger Rune.

 

3 gode råd til iværksættere:

1) Skab en forretning

”Spiir, der i høj grad er skabt på ideologi, har genereret mange glade brugere, men det har været en udfordring at tjene penge på det. Derfor: Sørg for at få tænkt bare ét lille forretningsområde ind fra starten.”

2) Gør dit barn levedygtigt

”Din ide skal ikke være afhængig af investering fra starten – et eller andet sted er det ikke ægte når det ikke tjener penge. Det er som om ens barn bliver holdt kunstigt i live, når det ikke selv kan generere de penge som det kræver at køre det. Det er bedre og sundere hvis det tjener penge fra starten.”

3) Brænd for det du laver, men sørg for ikke at brænde igennem

Vi har gemt Runes vigtigste råd til sidst, selve kæphesten:

”Det er en myte, at du bare skal bruge 80 timer om ugen på dit startup, og så får du succes. Det er selvfølgelig et must, at man stiller høje krav til sit produkt. Men man skal også sørge for at holde fri, så der er balance i tingene.

Funding fra familien er lige så vigtig som økonomisk funding. Se det som menneskelig kapital, som dine nærmeste ofrer for din passion. Kassen med menneskelig kapital løber også tør, hvis ikke du sørger for at give nok tilbage.

Dem der laver de bedste produkter er hele mennesker, så sørg for at holde ferie, når du har brug for det. Gode inputs kan også komme fra en god middag med vennerne, eller på en ferie under varme himmelstrøg.”

Skriv et svar