Arkiver

Nyheder

Det er op ad bakke for danske iværksættere

Drømmen om at starte egen virksomhed er langt fra nogen nem nød at knække i Danmark. 

Faktisk er den danske iværksætterkultur én af de svageste i hele Europa. Så kontant er udmeldingen fra Jakob Engel-Schmidt, der til dagligt er direktør i Dansk Iværksætterforening.

– 83 ud af 100 danskere synes, iværksætteri er positivt, men det er langt under fem procent, der kunne finde på at starte noget op selv, siger han.

De kolde fakta

Et kig på statistikken gør det dog heller ikke videre attraktivt at tage chancen.

Ud af de 17.000 CVR-nummer-registrerede virksomheder, der sidste år blev opstartet, vil kun lidt over 1000 af dem have flere end fem medarbejdere om fem år – og kun 0,3 procent af dem være vækstvirksomheder.

– Men det helt kritiske er, at 90 procent af de 17.000 vil være gået konkurs inden for de første fem år, siger Jakob Engel-Schmidt.

Høje omkostninger, bureaukrati, manglende hjælp til finansiering og jantelov er nogle af de helt store problemer, når det kommer til at drive egen virksomhed i Danmark, vurderer Engel-Schmidt:

 – Hvis folk går konkurs, er der ikke nogen til at hjælpe dem, og hvis de får succes, så straffes de med en meget høj skat og skepsis fra omverdenen.

Politisk velvilje har ikke fjernet problemerne

Selvom den upopulære “iværksætterskat”, der gjorde det ekstra svært for iværksættervirksomheder at tiltrække kapital, sidste år fik det politiske dødsstød på Christiansborg, lever problemerne stadigt.

De opstår nemlig for manges vedkommende allerede inden, drømmen om egen virksomhed er blevet en realitet, fordi bankernes kasser er lukkede, siger Jakob Engel-Schmidt:

– I dag skal du have en stjernegod forretningsplan for overhovedet at komme i betragtning til en kassekredit. Og hvis man samtidig får af vide, at man er nødt til at smide huset, carporten og bilen ind i puljen, for at få et lån, så er risikoen for, at det ender med at gå ud over familien, alt for stor.

Flere iværksættere vil gavne Danmark på bundlinjen

Kommer der skub i den danske iværksætterkultur, vil det ifølge Jakob Engel-Schmidt ikke kun være en gevinst målt i antal job, men også give større samfundsmæssig modstandskraft i krisetider som denne.

 – Jo flere virksomheder, der starter, jo mindre sårbar er Danmarks økonomi, når og hvis store virksomheder går konkurs, fordi jobbene er spredt ud på flere grene, siger han.

Skriv et svar