Arkiver

FintechNyheder

Tech-toolbox: Bitcoin Nordic leverer digitale dollars til danskerne

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

Der sker mange ting på betalingsområdet for tiden. Hver måned hører vi om en ny mobilbetalingsløsning. Men det er ikke så tit vi hører om forretninger baseret på en helt anden type penge end vi kender.
I denne måned har TrendsOnline set nærmere på hvordan iværksættere forsøger at skabe virksomheder på ryggen af de nye digitale penge: Bitcoin.

Bitcoin er en digital valuta, som blev skabt i 2009, og som i de seneste måneder har fået meget opmærksomhed. En af de danskere, som ved mest om valutaen, er Lasse Birk Olesen. Han opdagede valutaen i 2011, og ville prøve at købe nogle Bitcoins til sig selv til at handle for. En beslutning, der blev starten på hans virksomhed Bitcoin Nordic.

Bitcoin blev opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto og er en valuta baseret på matematik. Den ejes ikke af nogen, men lever kun gennem P2P computerkraft, som sikrer at transaktionerne kan finde sted. Det digitale guld bruges både som investeringsobjekt og online og offline betalingsmiddel.

For Lasse Birk Olesen er valutaen også grundstenen i hans virksomhed Bitcoin Nordic. Og spørg man ham, kan vi forvente os en hel del af Bitcoin:

”Hver dag, når jeg logger ind for at læse Bitcoin nyheder, kan jeg se, at der er nye websites og nye butikker, som tager imod Bitcoins rundt omkring i verden. Det er meget interessant, hvad der sker for Bitcoin lige nu,” siger Lasse Birk Olesen.

Den digitale vekselerer
Det lå ikke kortene, at Lasse Birk Olesen skulle bevæge sig ind på det it-økonomiske felt. Han er nemlig uddannet maskiningeniør. Men takket være hans nysgerrighed og interesse for teknik, it og økonomi, fik Bitcoin sit tag i ham.

Efter at have brugt et par uger på at læse om valutaen i 2011, besluttede han sig for at købe sine første Bitcoins som en investering, fordi han syntes, at konceptet lød spændende. Det skulle dog vise sig at være mere kompliceret end som så:

”Jeg fandt ud af, at det var ret besværligt at købe Bitcoins, fordi man skulle oprette sig på en udenlandsk børs, sende penge til udlandet, osv. Og så skulle man forstå hvordan børsmarkedet fungerede. Så jeg fik ideen til at starte en virksomhed, der skulle gøre det nemmere for danskere at købe Bitcoins,” forklarer Lasse Birk Olesen.

Efter at have udviklet på ideen, lancerede Lasse Birk Olesen året efter Bitcoin Nordic – i april 2012:

”Først ville jeg gerne starte en børs som den udenlandske, jeg handlede på, men det endte med at jeg besluttede mig for at videresælge Bitcoins, fordi det teknisk og juridisk er nemmere. Og det var en god beslutning, for det er nemmere for kunderne at finde ud af – på den måde behøver de nemlig ikke forholde sig til, hvordan et børsmarked fungerer. De køber bare en vare,” siger Lasse Birk Olesen, der i dag driver sin virksomhed på fuld tid.

Bitcoin Nordic fungerer i bund og grund som en hvilken som helst anden valutavekselerer. De tjener deres penge på at indkøbe Bitcoins ude på Bitcoinbørsen, og tager 9% i kommission for den service, når de videresælger dem.

”Jeg regner med, at vi kommer til at sætte kommissionen ned, for efterhånden som volumen vokser, så vil det give mening at sætte den ned. Vi har jo en interesse i at udbrede Bitcoin i Danmark og gøre det mere attraktivt at bruge generelt. Og det er klart, at hvis der er færre omkostninger ved at starte med at bruge og stoppe med at bruge Bitcoin, så gør vi Bitcoin mere likvid og mere attraktiv at bruge,” siger Lasse Birk Olesen.

Bitcoin vokser kraftigt
Hvor stor Bitcoin er i Danmark er svært at svare på. Selvom Bitcoin Nordic servicerer det danske marked, kan man stadig frit handle med Bitcoins fra hele verden. Og da der ikke fra nogen central instans, der holder styr på valutaen, er det umuligt at sige, hvor udbredt det er i Danmark.

”Men jeg kan sige så meget, at vi har oplevet en kraftig vækst, især over de sidste to måneder, hvor vores omsætning er blevet flerdoblet. Det var nok især missæren på Cypern, der gav Bitcoin opmærksomhed og lavinen begyndte at rulle: Kursen fik et boost, og det gav opmærksomhed,” siger Lasse Birk Olsen.

Selvom Bitcoin har tiltrukket en del valutaspekulanter, tror Lasse Birk Olesen, at det har potentiale til at blive en gængs betalingsform. Der kommer jævnligt forespørgsler fra butikker, som gerne vil tage imod Bitcoins. Og de voldsomme kurssving regner han også med vil forsvinde med tiden:

”Meget af det hænger sammen med, at Bitcoin stadig er ret småt i økonomisk forstand. Den samlede værdi udgør stadig småpenge i forhold til fx Euro. Og når værdien af hele systemet er forholdsvist lille, så reagerer det også voldsomt på store investeringer. Det samme sker, hvis der pludselig opstår stor opmærksomhed omkring et lille børsnoteret selskab, som kan opleve kæmpe vækst på kort tid,” forklarer Lasse Birk Olesen, der mener, at valutaen med tiden vil bliver stabil.

Bitcoin Nordic er klar til at gå udenlands
Det vigtigste for Bitcoin Nordic er, at valutaen får større udbredelse i Danmark. Flere butikker skal kobles på, så det bliver interessant for forbrugerne at bruge den. Men der er også vækstpotentiale uden for Danmark:

”Vi kigger på, om det er muligt at udvide til andre europæiske lande, for mange steder er der gode muligheder for at indtage markedet. I Sverige er der én, der tilbyder en lignende service, men så vidt jeg ved, er der ingen tysk virksomhed, der gør noget lignende,” siger Lasse Birk Olesen.

Og netop det udenlandske marked, står allerede for ca. 40% af virksomhedens omsætning. Noget de har været opmærksomme på fra begyndelsen:

”Som noget unikt tager vi imod CashU, som er et betalingskort, der sælges i Nordafrika og Mellemøsten. Det gør vi for at forsøge at udbrede Bitcoin til nogle lande, hvor jeg tror, at det kan gøre rigtig meget godt. I udviklingslande er det meget få, der har en bankkonto, og det er svært for dem at få en, hvis ikke man har forholdsvis mange penge. Så det Bitcoin gør er, at alle lige pludselig kan modtage betalinger fra hele verden uden at skulle opsætte en konto. Det er ikke fordi, at vores omsætning derfra er særlig stor, men vi håber, at markedet i disse lande udvikler sig,” forklarer Lasse Birk Olesen.

Faktabokse – 3 hurtige om Bitcoin:
– Da Bitcoin er baseret på matematik er der aldrig mere end 21 mio Bitcoins i omløb
– Hver Bitcoin kan potentielt deles i 100 mio stykker, så valutaen kan skalere voldsomt
– Transaktionerne af Bitcoins er crowdsourced i et P2P system. Denne del af Bitcoin kaldes mining, og minerne får belønning for computerkraften i form af Bitcoins

Sådan betaler du IRL:
Vil du betale i en fysisk butik, tager du din smartphone med en digital wallet med ned i butikken, og så har butikken en QR kode, du scanner. Via koden bliver du sendt videre til butikken Bitcoin pung, som du kan betale til.

bitcoin_chart_may13

Hvad er Bitcoin

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”Um63OQz3bjo”]

Argentina film
Se her, hvad Bitcoin kan gøre for et land med en ustabil valuta som Argentina.

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”e__m-w4N7NI”]

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

2 kommentarer

Skriv et svar