Arkiver

Nyheder

Trendsonline.dk i Stockholm #1 – Aref Abedi, Jobylon

Trendsonline.dk har været en tur i Sverige, nærmere betegnet Stockholm, for at besøge nogle af vores svenske kollegaer. Det første interview i vores serie af Stockholm-artikler er med Aref Abedi, administrerende direktør i startuppen Jobylon, der tænker jobsøgning og jobrekruttering på en anderledes måde – det skal være sjovt og socialt. Ideen er meget kort fortalt, at alle kan anbefale jobs til deres venner og få fed belønning for det i form af enten gaver eller penge.

Jobylon har eksisteret siden 2011, og til at begynde med var Jobylon et forholdsvis almindeligt jobsite tilknyttet sociale medier med lokale sites i Sverige og Norge. Denne del af Jobylon kører rigtig godt, og de har på nuværende tidspunkt mere end 100 kunder. Men i dag er fokus anderledes. Man er hos Jobylon gået fra at koncentrere sig om jobsøgende til at koncentrere sig om arbejdsgivere, der søger nye medarbejdere.

I processen med Jobylon begyndte teamet at overveje, hvordan de kunne nå ud til folk, som ikke aktivt er på udkig efter et nyt job. For det er ofte blandt denne gruppe, at størstedelen af de bedste kandidater til et job befinder sig, og det er ofte dem, som arbejdsgiveren er på udkig efter, fordi de har rette kvalifikationer, erfaring osv.

”Samtidigt vidste vi også, at de bedste ansættelser er baseret på henvisninger,” siger Aref Abedi.

Aref Abedi tilføjer, at henvisninger ofte er af høj kvalitet. Personer ansat via henvisninger bliver længere, det er forbundet med færre omkostninger etc. Alt i alt er det en fordelagtig måde at få en ny medarbejder på.

Et fodaftryk i industrien
Det var på baggrund af disse overvejelser, at idéen til Jobylon Bounty (dusør) opstod. Jobylon Bounty er en global henvisningsplatform, hvor man via en Jobylon Facebook app kan se en liste med jobs, som ens venner, og endda ens venners venner, måske kunne have en interesse i. Det som er rigtig cool, er at hvis en ven, eller vens ven, via din anbefaling bliver hyret, så får du en findeløn eller dusør (bounty)! Det foregår meget simpelt:

”Folk logger ind med deres Facebook-konto, de ser en liste med jobs med forskellige findelønne: det kan være iPad minier, pengepræmier, rejser rundt i verden – alting. Og så kan de anbefale disse jobs til deres venner og så vil de få dusøren, hvis deres ven bliver hyret,” forklarer Aref Abedi (nederst i artiklen er en video, der forklarer konceptet).

Jobylon gør det nemt for dig at vide hvem af dine venner, der passer til hvilke job. De har nemlig udviklet en algoritme, der automatisk matcher dine venner, og venners venner, til jobs baseret på deres studie eller beskæftigelse.

I dag ligger Jobylons primære fokus på Jobylon Bounty. Selvom de lokale jobsites i Sverige og Norge stadig eksisterer på bedste vis, så har de hos Jobylon en passion om at ændre jobmarkedet, og her er der ingen tvivl om, at Jobylon Bounty er mere disruptive.

”Vi ønsker virkelig at lave et fodaftryk i industrien… og det vil uden tvivl ændre industrien, hvis vi formår at få det til at fungere. Men der er også mange flere udfordringer med det,” fortæller Aref Abedi.

En af de udfordringer de står overfor hos Jobylon, er at gøre det nemmere for arbejdsgiverne at få distribueret deres jobopslag. At et jobopslag er godt distribueret er nemlig et nøglepunkt, hvis en Bounty skal være en succes.

”Jo flere folk der ser jobbet på Facebook, Twitter, Instragram, LinkedIn, jo flere personer vil begynde at anbefale en ven. Men samtidig skal det være relevant. Vi kan ikke bare spamme det ud til alle,” siger Aref Abedi og fortsætter:

“Det er noget, vi arbejder på lige nu, og jeg er superspændt på at se denne del af tjenesten gå live snart. Hele ideen går ud på, at det skal være superlet for en arbejdsgiver at oprette og dele deres Bounty med verden!”

Stockholmske succeser
Servicen blev lanceret i februar i år, men på trods af den korte levetid har Jobylon Bounty allerede fået god feedback. Før det blev besluttet, at der skulle laves et separat site for Jobylon Bounty, testede de idéen via de lokale jobsites, og allerede her så de et potentiale. Derfor vidste de hos Jobylon, at der var en interesse for produktet.

”Siden februar har feedbacken været rigtig god, fordi vi lærte meget fra den forrige periode og vi har tilpasset det til denne lancering. Vi har haft en masse presse, hvilket er rigtig cool, både internationalt og lokalt. Det er altid en måde at blive bekræftet i, at det vi har gang i er ret cool og folk kan lide det,” forklarer Aref Abedi.

Han mener dog, at det mest interessante er, at ifølge arbejdsgiverne, så er næsten hver eneste kandidat, der er blevet anbefalet til en virksomhed via Jobylon Bounty, gode kandidater– og dét er en succes for Jobylon.

Det svenske startup-økosystem
Alle med et kendskab til svenske startups ved, at Jobylon langt fra er det eneste succesfulde svenske startup med rødder i Stockholm. Aref Abedi er heller ikke tvivl om, at det svenske/stockholmske startup-miljø er supergodt.

”Vi har en masse fantastiske virksomheder fra Sverige, alt fra Skype til Klarna til Spotify. Men også en masse nye startups, som er rigtig, rigtig cool. Så en masse gode ting kommer fra Stockholm og Sverige lige nu og jeg tror, at det er blevet mere synligt for hele verden, i pressen og i startup-miljøet i en bredere forstand. Det er virkelig godt,” fortæller Aref Abedi.

I tillæg er der meetups hver eneste dag – alt fra hackathons, til tech- og startups meetups, så der sker hele tiden noget i Stockholm.

”Det er et lille community, så efter et stykke tid kender du alle, hvilket er ret cool. Man bliver en startup-familie,” afslutter Aref Abedi.

Jobylon Bounty er for de interesserede tilgængeligt i Danmark, så næste gang du leder efter en ny medarbejder, er det helt sikkert værd at kigge forbi Jobylon.com.

Trendsonline.dk siger tack så mycket til Aref Abedi og Jobylon for et utroligt spændende interview. Vi håber vores læsere har fået lidt inspiration fra det svenske. Næste interview fra Stockholm er med Wilhelmina Douglas fra iZettle.

[vimeo width=”600″ height=”400″ video_id=”61519587″]