Arkiver

FintechNyheder

Tech-toolbox: Tradable bygger finansielle traderes styresystem

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

Inspireret af App-universet på en smartphone, er Tradable i gang med at etablere, hvad de selv kalder verdens første åbne tradingplatform. De bliver de første på markedet, som kan tilbyde et appbaseret handelsværktøj, så den enkelte trader kan downloade nøjagtigt de funktioner, som de har brug for. Og den hurtige vækst tyder på, at de har fat i den lange ende.

Handel af finansielle instrumenter er igennem de seneste årtier gået fra at været noget, der foregik på børser og banker over hele verden, til at trænge ind i almindelige menneskers stuer igennem forskellige online platforme. Det har det danske startup Tradable opdaget, og de har udviklet en platform, der skal kunne tilpasses til alle typer af tradere.

”Tradable er en platform for finansielle apps, hvor tredjeparts udviklere kan integrere og videreudvikle på vores trading platform”, forklarer Jannick Malling, som er CEO i Tradable.

”Markedet er vokset meget hurtigt, og det betyder, at der er mange forskellige typer af traders. For 10 år siden var det eksperter der styrede det, i dag er det et langt mere sammensat segment – der er folk der handler en gang om dagen og nogle der handler 1000 gange om dagen, og det værktøj de skal bruge varierer efter hvad deres mål og erfaringer er”

Et globalt økosystem
Tradable teamet blev samlet i begyndelsen af 2012, hvor de begyndte at bygge deres platform. En af medstifterne var en kollega fra Jannicks tid i bankbrancen, den tid hvor han havde spottet det behov, som Tradable skulle forsøge at imødekomme. Foruden medstifteren fra bankbranchen er der også andre folk fra techscenen.

”Ideen kom sig af, at vi på de projekter jeg tidligere havde arbejdet på i bankbranchen, fik mange forslag på ny funktionalitet fra tradere over hele verden. Men vi kunne ikke rumme at få dem lavet inhouse. Da det ikke lykkedes at få det outsourcet til tredjepart på den rigtige måde, kom ideen til en platform med et app univers”, forklarer Jannick.

I sommeren 2012 havde de udviklerversionen af Tradable klar, og siden er et sted mellem 70-80 tredjeparts apps blevet programmeret. Platformen er i dag ude i 20 forskellige lande over i hele verden og der sidder i dag knap 40 udviklere på kontoret i København. De har arbejdet på det endelige release af platformen, der kommer til at finde sted i løbet af sommeren i år.

”Det er svært at lave et ecosystem fra bunden, fordi der først skal være en til at udbyde og en til at efterspørge. Det havde vi jo allerede til at starte med – vi kendte til efterspørgslen fra så store spillere som Dow Jones, der havde henvendt sig”, forklarer Jannick, der fra starten var sikker på potentialet i deres platform.

Det er dog ikke kun store udviklere som har fået plads i Tradables appunivers. Mindre startups, der tidligere havde problemer med at komme igennem til bankerne, er også sprunget med på vognen.

En transaktionsbaseret forretningsmodel
Tradable står ikke selv for køb og salg af værdier, da de ikke er en finansielt reguleret institution. De sælger deres platform til brokere og banker rundt om i verden som et white-label produkt, som de kan udbyde til deres traders.

Forretningsmodellen består af to dele: Den første er transaktionsbaseret, så hver gang der går en handel igennem deres platform, bliver der taget et lille transaktionsgebyr. Det er altså volumen der skaber forretningen, og selvom Tradable har rundet handler for 1 milliard kroner om dagen, er de ifølge Jannick stadig miniputter på det globale marked.

Den anden del er, at Tradable tager 30% af cuttet på de apps der bliver solgt i app-storen, her er forretningsmodellen lig det man kender fra smartphone-verdenen.

Hele verden som hjemmemarked
Et mantra man tit hører i startupverdenen, er vigtigheden af at have styr på sit hjemmemarked, når man starter. Men for Tradable foregik dette noget anderledes:

”Vi startede med fem mindre brokere i Europa og 30 udviklere af apps fra hele verden. Finance og trading foregår i hele verden, New York, London og Singapore, og selvom vi har kontor i København, så kan vi ikke nøjes med at satse på Danmark,” siger Jannick Malling.

Fra dag et har markedet altså været globalt. Valutamarkedet er globalt og da Tradable er et onlineprodukt, har det aldrig givet mening for teamet at satse på andet end det globale. Et sats der også er blevet lagt mærke til ude i verden.

Vi vil være industristandarden

”Presse har vi generelt fået meget af, og det er nok et spørgsmål om timing. Lige efter vores beta launch vandt vi en ”Most Innovative Financial Product 2012” af Forex Magnates”, siger Jannick og fortsætter

“Det blev uddelt af 500-600 CEO’s der er noget i industrien, og vi vandt ret overbevisende. Det var ligesom med til at kickstarte det hele”.

Denne pris gjorde at de i ugerne efter fik en masse internationale interviews at se til. Sidenhen er det gået stærkt for Tradable, men der er intet der tyder på, at vokseværket stopper her. De har allerede et par store spillere på brokermarkedet i pipelinen, blandt andet en broker med 1,3 millioner kunder i Japan, som kan være til at sætte endnu mere skub i tingene hen over sommeren.

”Vores primære mål er at blive en standard indenfor industrien. Markedet i dag er ekstremt fragmenteret, og det er det vi forsøger at samle, så vi kan blive The OS of Trading,” siger Jannick afslutningsvis.

3 tips til andre startup:

– Brug noget tid på at få tingene rigtige, i stedet for at være utålmodige.
– Indse det hurtigt hvis du laver en fejl, og gå så tilbage og få det fixet.
– Få timingen rigtig. Det er en kliche, men det gør det ikke mindre sandt. Mange ser det udelukkende som en ekstern faktor, men man har også noget kontrol over det selv.

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

1 kommentar

Skriv et svar