Arkiver

Nyheder

10 grunde til at vælge kooperativmodellen frem for den traditionelle virksomhedsmodel

Før i tiden var virksomhedernes eneste mål – groft sagt – at generere profit. Men nu til dags har virksomhederne som bekendt både sociale ansvar i samfundet (Corporate Social Responsibility) samt ansvar for, at medarbejderne trives. Og meget peger på, at virksomheder kun vil blive stillet endnu større krav – fra forbrugere og konkurrenter- til at være med til at gøre verden bedre for mennesker og natur.

Man bør derfor spørge sig selv ”Hvordan kan min virksomhed være med til at skabe en bedre verden?” og bør i den forbindelse overveje at etablere et kooperativ frem for at etablere en traditionel virksomhed.

Man kan lære af Call me 
Kommende iværksættere befinder sig i en win-win situation: de kan tjene penge samtidig med, at de er med til at skabe en bedre verden. Tænk på mobilselskabet Call Me og deres ”Tal ordentligt”-kampagne: Kampagnen har fået mange danskere til at tænke over deres (dårlige) sprogbrug, samtidig med, at den har skabt mange loyale Call Me – kunder på marked, hvor kundernes loyalitet ellers er kendt for at være meget lille.
Du kender sikkert selv en anden virksomhed som er ”god” på den ene eller anden måde – det kan være, at den sender penge til Afrika eller det kan være, at ledelsen i virksomheden er særligt god til at lytte til medarbejderne. Pointen er, at virksomheder, der gør gode ting for medarbejdere/samfundet/miljøet er vindervirksomheder.

De virksomhedstyper, som er bedst til at arbejde for at gøre verden til et bedre sted er Kooperativer.
Et eksempel på et succesfuldt kooperativ er BYBI, som er en socialøkonomisk virksomhed og forening der producerer honning. Virksomheden ansætter tidligere hjemløse til at passe og pleje bistaderne og til at sælge honningen fra ladcykler. Bistaderne er placeret på tagene på forskellige virksomheder i København (bl. a. Bella Centrets tag) og derved bidrager virksomheden med at løse nogle udfordringer indenfor arbejdsløshed og grønt miljø i byen.

De kooperative principper er: Åben og fri tilslutning, demokratisk medlemskontrol, økonomisk medbestemmelse, autonomi og uafhængighed, uddannelse, oplæring og information, samarbejde, samfunds- og fællesinteresse.

Et andet eksempel på et kooperativ er ”Growthecommunity.org”, som tilbyder projektledelsessoftware for brugere, der ønsker at etablere bofælleskaber og kollektiver i den fysiske verden. På siden kan der således samarbejdes om boligprojekter online og til at sørge for, at hvert medlem har medindflydelse på projekterne benyttes der et open-source beslutningstagningssoftware.

10 grunde til at vælge kooperativmodellen frem for den traditionelle virksomhedsmodel:

 1. Kooperativer er demokratiske virksomheder som både ejes og drives af medlemmerne i fællesskab. I et kooperativ har hvert medlem én stemme.
 2. Eftersom kooperativer er demokratisk ejet af borgere i lokalsamfundet, er de med til at sikre, at både penge og arbejdspladser forbliver i lokalområdet.
 3. Kooperativer tilbyder opnåelige og praktiske løsninger på mange økonomiske og miljømæssige problemer som kan implementeres lige nu.
 4. Kooperativer er en stærk måde, hvorpå man fremmer solidaritet og selvhjælp.
 5. Medlemmerne løfter i fællesskab, når tiderne er hårde og har rigeligt del i goderne, når det går godt.
 6. Kooperativer er mere robuste i krisetider og i udsatte lokalområder og når andre virksomheder enten lukker eller fyrer medarbejdere arbejder medlemmer af kooperativer sammen på at udarbejde løsninger.
 7. Kooperationer er en international bevægelse. Der er tusinder af kooperationer på verdensplan, som er med til at gøre en afgørende forskel både globalt og lokalt
 8. Kooperativer bestræber sig på at gøre folks liv, lokalområder og økonomi mere retfærdig, lige og demokratisk.
 9. Der findes ikke kun én rigtig måde at lave et kooperativ på. De kan tilpasses fleksibelt alt efter behov hos den enkelte og lokalsamfundet. Der findes store kooperativer med tusindvis af medlemmer og der findes kooperativer med kun tre medlemmer.
 10. Kooperationer er realistiske og berettigede alternativer, der kan imødekomme sociale og økonomiske behov i modsætning til virksomheder, der ofte udnytter både mennesker og jordkloden.

Synes du at der fremtid i kooperativer indenfor det danske startupmiljø eller synes du at kooperativer er lidt for ”hippie-agtige”?

1 kommentar

 • Så længe kooperativerne opfylder den eksistentielle personalistiske filosofi, om, at enhver person har behov for at arbejde for sig selv, sine nære og kære – så er kooperativer en fantastisk virksomhedsform. Den enkelte person må bare aldrig “drukne” i fællesskabet og føle at det arbejder for et samfund, den ikke er et del af, ligeså lidt som det ikke må føle at det alene arbejder for en kapitals interesser, son den ikke er en del af!

Skriv et svar