Arkiver

Nyheder

For meget fokus på funding

I et interview til Børsen kritiserer de to foundere i Usertribe flere af deres kollegaers fokus på funding og opfordrer flere til at fokusere på at tjene penge fremfor at finde dem.

Ganske ofte kan vi her på Trendsonline offentliggøre en nyhed om, at en startup har fundet funding af både større og mindre grad. Umiddelbart virker det for de fleste som en succeshistorie, men for grundlæggerne af Usertribe, Jonas Alexandersson og Thore Fogh Johansen, så er det fokus, som flere af deres kollegaer ligger på at finde funding, fejlagtigt. I et interview til Børsen slår de i stedet på tromme for, at iværksættere bør fokusere på at tjene penge frem for at finde penge.

“Vi har levet af de penge, vi har tjent fra dag ét. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det er kommet på mode at starte en virksomhed, der ikke har nogen indtjening fra starten. Jeg synes, det er en dybt grotesk holdning at have,” siger Thore Fogh Johansen til Børsen.

Hos Dansk Iværksætterforening får de to grundlæggere opbakning til deres holdning. Her er man nemlig også af den opfattelse, at for få fokuserer på at lave en rentabel forretning først. Men fjerner funding fokus fra indtjening. Det har vi spurgt to iværksættere om, der begge har fået funding til deres startups.

Funding garanterer ikke en succes

For en af grundlæggerne i Sitecore, Lars Fløe Nielsen, er der noget i kritikken fra Usertribe. Når han møder folk i miljøet og spørger ind til, hvem de vil sælge deres produkt til, kan svaret ofte blive en smule uklart, da for mange bruger for lidt tid på at sikre sig et ordentligt forretningsgrundlag først.

“Funding skal bruges til accelerationen. Mange glemmer at spørge, om det er en bæredygtig model, man har. Så jeg er stort set enig. Men jeg synes, folk skal skaffe funding, da det accelererer ens vækst. Hvis vi havde haft mere funding, ville vi også have været større, vil jeg næsten tro,” siger han til Trendsonline og fortsætter;

“Man skal stille sig selv den overvejelse, om man vil kunne leve uden funding. Hvis man ikke kan leve uden det, så kan man også være ret sikker på, at med funding bliver det heller ikke den største succes – men med funding kan man accelerere.”

For Thomas Kragelund, CEO i Remove the Background, som netop selv har fået funding, er det svært at skulle sige noget generaliserende omkring danske startups brug og deres jagt efter funding-millionerne. Hans egen holdning er, at hvis man kan få kapital, så skal man få det.

“Det er altafgørende at komme så hurtigt ud og lukke markeder, og derfor var vi interesseret i ekstern investering,” forklarer han om Remove the Backgrounds egen motivation for at finde funding.

Han erkender dog, at kapital i den forkerte fase kan være dræbende for en virksomhed, ligesom at for mange muligvis bruger for meget tid på at finde fundingen.

“Men når man har en forretningsmodel, der virker, så vil jeg helt klart anbefale, at man tager kapital ind,” siger han.

Skriv et svar