Arkiver

Nyheder

Nu kommer Crowdcube til Danmark

Den britiske aktie-crowdfunding platform Crowdcube slår idag dørene op for sin danske underafdeling. Dog bliver det i første omgang i en lidt nedbarberet udgave, da man stadig afventer en redegørelse fra Finanstilsynet.

På dette års Iværk&Vækst kan deltagerne møde en ny dreng i den danske klasse. Her er Crowdcube Denmark nemlig blandt udstillerne – meget passende på dagen, hvor underafdelingen af det britiske site launcher i Danmark. Men hvis man sidder med en forretningsidé med behov for funding, skal man endnu ikke forvente, at Crowdcube kan være behjælpelig. De afventer en redegørelse fra Finanstilsynet, der egentlig skulle have været færdig før sommerferien, men nu først ser ud til at blive færdig ved udgangen af året.

“Vi har jo planlagt Iværk&Vækst i lang tid – og har alt klart og havde forventet, at Finanstilsynets vejledning var på plads. Den 25. maj udtalte Finanstilsynet, at den var på vej – og det er jo tre en halv måned siden. Men vi vil gerne gøre tingene 100 procent rigtigt fra starten og afventer derfor Finanstilsynet,” siger den danske direktør, Søren Stenderup.

Men selvom Crowdcube altså ikke kan indtage det danske marked med fuld kraft fra start, så skal man ikke forvente en tom udstillingsplads, uden aktivitet.

“Erfaringer fra UK og Tyskland viser, at et succesparameter er en stor database med potentielle investorer – og Iværk&Vækst vil være et godt sted at starte med at få kontakt til potentielle investorer. Det andet succesparameter er gode selskaber, som vi kan præsentere på vores platform – og her ser vi også Iværk&Vækst som det rigtige sted at få disse kontakter,” siger han.

Ekspanderer til Norden

Crowdcube kom til verden i England tilbage i 2010 under navnet Crowcube Ventures Limited. Siden har 64 startups været igennem maskinen, der samlet set har rejst mere end 100 millioner kroner siden da. Den britiske udgave er nu igang med at ekspandere, og mens Sverige var det første nye marked, er turen nu kommet til Danmark.

“Vi har skabt Crowdcube Danmark ud fra en vision om at skaffe kapital til underskoven af danske start-ups og vækstvirksomheder – til gavn for beskæftigelse og udvikling i det danske samfund,” siger Søren Stenderup og fortsætter;

“Det er vores ambition at skaffe finansiering til danske virksomheder – ikke alene i Danmark, men også i Sverige og England og i de øvrige lande, hvor Crowdcube etablerer sig. Tilsvarende vil der også blive udbudt mulighed for, at danske investorer kan investere i engelske og svenske virksomheder med videre.”

Der er altså tale om en relativt ung investeringsmulighed. Derfor er det også for tidligt at konkludere på, hvordan det er gået de selskaber, der har været igennem Crowdcube, mener Søren Stenderup, der fortæller, at de første virksomheder fik kapital i 2011.

Men man kan dog godt tage et kig på investeringernes størrelse og danne sig en idé om, hvem aktie-crowdfunding platformen egner sig bedst til. Erfaringerne fra England viser, at man i gennemsnit investeres 1,5 millioner kroner i virksomhederne. Ud af de 64 selskaber, der har rejst penge gennem Crowdcube, har ni af dem vendt tilbage efter mere kapital med 100 procent succes.

“I princippet kan man finansiere alle selskaber med Crowdfunding,” siger Søren Stenderup og fortsætter;

“Vores mål i Danmark vil være en gennemsnitsinvestering på 1 million kroner per selskab. Så crowdfunding i Danmark vil for nogle virksomheder ikke kunne stå alene – så skal man fra start bruge et to-cifret millionbeløb, så er crowdfunding nok ikke løsningen.”

2 kommentarer

Skriv et svar