Arkiver

EventsNyheder

AppGarage og potentialet på nationalt plan

I anledningen af AppGarage’s 1. års jubilæum og deres velafholdte Demo Day den 2. december, har vi taget en snak med iværksætteren Michael Reibel Boesen. Trendsonline har tidligere skrevet om initiativet dengang det hed AppFactory. De har senere skiftet navn til AppGarage.

Det er interessant, hvad der kan ske med studiemiljøet på DTU. Vi har spurgt Michael Reibel Boesen om visionen bag AppGarage, og hvor det skal bringe de studerende på DTU hen.

“Den overordnede vision er, at åbne de studerendes øjne for det at være iværksætter. Mentaliteten på DTU har i mange år været at man som studerende skulle ud og være Senior Developer hos Siemens. Og det har i rigtig mange år også været det mest meningsfulde! Men når man i dag ser på, hvor nemt det er at være iværksætter i forhold til i 80’er-90’erne – især for folk med IT-baggrund – ja, så er det på tide, vi gør noget ved den mentalitet.”

“Udover det ligger der mange mere skjulte og mere konkrete bagtanker bag AppGarage såsom at give de studerende en hands-on ide om hvad innovation i virkeligheden er. I stedet for at høre på en forelæser som fortæller om det. Det foreløbige target med AppGarage må være en model a la AppCampus i Finland som har en fond så de kan investere i projekterne. Det ville være fedt at kunne hjælpe de studerende på vej med funding også.”

Med Demo Day den 2. december, fik AppGarage bevist en stor opbakning og et stort potentiale. Dagen tiltrak et kompetent dommerpanel, og nogle meget engagerede teams, der leverede.

“Jeg er sindssygt stolt af mine teams i AppGarage. At de kan få en jury af dén kaliber, til at bruge 40 minutter på at udpege en vinder, det er sgu tegn på, at der har været kamp til stregen!”

Demo Day_fb_judges

En undersøgelse fra a-kassen Ase viser, at sammenlignet med 2012 finder flere studerende det attraktivt at blive selvstændig iværksætter (55 % mod 38 % i 2012).

Vi spurgte hvad Michael Reibel Boesen’s opfattelse er af iværksættermentaliteten blandt studerende på DTU og på nationalt plan, og om han oplever den samme stigende interesse for iværksættermiljøet blandt de studerende.

“Helt klart! Vores medlemstal har været støt stigende, siden vi startede for et år siden. Det vrimler med nye medlemmer i de startup organisationer, jeg er med til at drive, og her er min. 50 % studerende vil jeg tro. Det er en af grundende til, at jeg mener, at AppGarage er vigtigt et initiativ. Et er at få tusind ideer i døgnet – det er nemt nok – noget helt andet er at udføre dem. Og her har man typisk brug for at team med gode komplementære kompetencer, netværk, kunder etc., og det kan man få ved hjælp af AppGarage og lignende initiativer.”

Et endnu fragmenteret DTU og København

Med dette initiativ er der tilføjet endnu et initiativ til det store uddannelsessted, hvor blandt andet også Stardust DTU, DTU Skylab og Scion DTU findes. Udefra kan DTU virke fragmenteret, og vi spørger ind til hvordan Michael Reibel Boesen opfatter miljøet.

“På samme måde og det gælder ikke kun DTU, men i København. Der er mange siloer. Nogle siloer eksisterer pga politiske årsager andre pga ego’er osv. Heldigvis er siloerne her på DTU bygget med meget tynde vægge og man skal typisk bare banke på døren og spørge om man må lege med og så får man som regel lov. Et godt eksempel er fx vores Pelvy og DaisyChainManagement team som jo har fysiske komponenter. De har draget god nytte af DTU Skylab men bruger også meget tiden i AppGarage. Men du har helt ret – vi kan gøre endnu mere ud af at samarbejde på DTU, end vi gør nu.”

Der er plads til forbedring i samarbejdet mellem de forskellige initiativer på DTU og andre universiteter. AppGarage er et initiativ, der rammer de studerende, som har lidt eller endnu ikke nogen erfaring med iværksætteri. Det er morgendagens app og software helte, som de teams der deltog i Demo Day, hvor Airtame drengene vandt. Scion DTU for de mere etablerede startups, der tjener lidt eller har fået funding, hvor der betales for en kontorplads, støtter først iværksætteriet på DTU, når de studerende har fået deres mindset rettet mod et iværksætter eventyr. Dette hjælper AppGarage med.

“Det vrimler med teknisk talent herude, men vi kunne godt bruge nogle flere business co-foundere. Angående Scion DTU herude, så har jeg en god dialog med dem og vi laver af og til ting sammen, men måske ikke så tit, som vi burde. Det ville måske give endnu mere mening at lave et tættere samarbejde, end vi allerede gør med Skylab eller CSE.”

Potentiale på nationalt plan

Michael Reibel Boesen ser også et stort potentiale i Danmark. “Something is cooking”, siger han, og påpeger at vi endnu halter efter Stockholm, Helsinki, Berlin og London, men er konstruktiv omkring det og fortæller, at det ikke får lov at vare længe.

“Det er vi heldigvis nogen, som arbejder aktivt på at få ændret.”

“Vi har en del udfordringer som skal løses såsom fx at der er for mange siloer som jeg har nævnt tidligere, men også infrastruktur. Fx er der ikke i Kbh (hvis vi snakker lidt mere lokalt) et konkret tech co-working space – jo lidt Founders House, de er bare meget lukkede og køre lidt deres eget game, om end de på det seneste er begyndt at åbne op – hvilket er fedt. Men der erhelt klart plads til noget mere neutralt og større på den bane, som samler hele økosystemet. Vi mangler også dygtige angels – de findes: Thomas Madsen-Mygdal, Morten Lund, Klaus Nyengaard, Jesper Buch osv. Vi mangler angels med rigtig vækstiværksætter baggrund, som ved hvad det vil sige at drive en tech virksomhed.”

“Hvorfor vi mangler dem skal så findes et helt andet sted i kæden. Tag eksemplet med Twitters børsnotering: Den har lige skabt tusindvis af angels med tech vækstiværksætterbaggrund rundt omkring i USA. Udfordringen er at hvis en virksomhed vil vokse så er den mange gange nød til at flytte til U.S. for at skaffe den nødvendige kapital. Pointen er, at det i virkeligheden helt fint at tage til USA og blive rig – sålænge man kommer hjem igen. Det er efterhånden nogle år siden vores sidste mega success Podio blev købt af Citrix – det bliver spændende om teamet derfra, bliver aktive på scenen i DK. Man kunne jo håbe.”

AppGarage_DemoDay

Skriv et svar