Arkiver

Nyheder

Fra praksis – til drøm – til StressMind

En mangeårig drøm om at gøre en forskel går (måske!) i opfyldelse…

StressMind_MetteBentzenPsykolog Mette Bentzen er ved at etablere en beta version af den internetbaserede platform StressMind for rådgivning og behandling af stress. Platformen omfatter dels specifikke målrettede online behandlingsprogrammer dels mulighed for online synkron kontakt (video, chat) med kvalificerede behandlere.

Og mærkeligt nok findes der ikke en sådan løsning endnu!

”Baggrunden for min drøm er mine egne erfaringer som psykolog fra flere hundrede stressbehandlinger. Det har været personer lige fra ledere, der ønskede hjælp til hvordan de helt praktisk kunne tilrettelægge deres dagligdag så de undgik stress, over personer med begyndende symptomer – til enkelte der har været så syge af stress, at de f.eks. har mistet deres evne til at skrive – de har kun kunnet TEGNE bogstaver, et for et, ganske langsomt og omhyggeligt. Når man først har oplevet det, ja så får det at være stresset en helt særlig betydning!”

Mette er i stand til at sætte ord på det behov hun ønsker at dække, med sin idé – StressMind.

”Desværre er det ofte sådan, at stress-behandling for mange virker lidt overdrevent – og der skal meget til før den enkelte medarbejder henvender sig til sin leder og siger, “jeg har et problem” Ofte tager det alt for lang tid før man kontakter en psykolog. Så SKAL man da ihvertfald være rigtig syg! (Det bliver man så også – hvis man venter længe nok).”

Mette ved fra forskning og fra sine egne erfaringer på området, at:

  • Tidlig indsats er lig med lille indsats. Dvs. jo før folk henvender sig, jo mindre skal der til – og for langt størstedelen af tilfældene kan sygemeldinger undgås.
  • Det er i udstrakt grad de samme elementer, der indgår i en stressbehandling. F.eks. er det ofte de samme øvelser, der selvfølgelig tilpasses den enkelte, men hvor selve grundideen går igen.
  • Jo mere klienten er aktivt deltagende i sin egen stressbehandling mellem sessionerne, jo bedre forløb.
  • Opfølgning via mails har sine begrænsninger, idet mails som oftest blandes sammen med det arbejdsmæssige, der er brug for et andet forum.
  • Selve psykolog sessionen behøver ikke at tage en time – det virker som om dette er en tradition mere end en afprøvet del af metodikken.

Den hårde vej

Hun har gennem sit arbejde som praktiserende psykolog eksperimenteret med en lang række forskellige muligheder…. Emails, almindelig chat (Skype har et sikkerhedsproblem), forskellige former for sociale hjemmesider (NING), e-learning (Moodle) mm.. men uden dette har givet det optimale resultat.

Hun har derfor længe haft en ideen til en IT-platform der kunne hjælpe den stressede og effektivisere behandlerens kontakt med klienterne – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

”Mit problem har hele tiden været, hvordan jeg fik fat på de andre kompetencer, som var nødvendige: dvs. IT, det forretningsmæssige, for slet ikke at tale om at der skulle være mere end en person til at drive  et sådant projekt frem.”

Mette har afprøvet flere løsninger: outsorcing af ideer både i indland og til udlandet (kræver at man har IT-kompetencer for at kunne hyre IT-kompetencer) – hun har også haft to ansat i løntilskud, men uden at der kom noget produkt ud af det. Og hun har fat i nogle essentielle problemstillinger, enhver med iværksætterdrømme i maven gruer for. Finder jeg mon det rette team? Vil min idé virke i praksis? Hvordan kommer jeg videre?

”Derfor begyndte jeg for 2 år siden at dukke op til alle (u-)mulige former for gåhjemmøder, hvor jeg måske kunne møde de mennesker, jeg kunne danne team med. Jeg har deltaget i arrangementer fra CSE, Meetup.com, diverse IT-fokusdage (jeg ved i dag rigtig meget om IT-arkitektur , LEAN startup møder og cirkler – og så altså også Startup Weekend. De første Startup Weekends kom og gik – i begyndelsen læste jeg om det, så meldte jeg mig til at overvære den afsluttende pitch, men udeblev (det virkede alligevel lidt for fremmed), så passede datoerne ikke – men i efteråret 2012 deltog jeg i Startup Weekend Copenhagen Media med det formål at finde ud af hvad det var, så jeg selv kunne pitche på et tidspunkt, hvor emnet var relevant for mig.  Copenhagen Media var sjovt! Det var sjovt at iagttage og deltage i processen, lærerigt hvordan der skete ændringer og pivot’er undervejs – og jeg blev bekendt med “trosbekendelsen”: fail early, get out of the building, fake it if you cant make it..”

Startup Weekend og en rund fødselsdag

I 2013 blev temaet Startup Weekend Health annonceret, men datoen var mildest talt ikke optimal: ”Det løb af stabelen på min 50-års fødselsdag, så den skrinlagde jeg egentlig, og tænkte, at det måtte (endnu engang) vente,” siger Mette.

Heldigvis skiftede Mette Bentzen mening. En uge før aflyste Mette sin 50 års fødselsdag med den begrundelse, at det hun ønskede sig allermest var at se projektet StressMind få vinger og flyve.

Mette  overtalte en gammel kollega, med erfaring inden for det markedsmæssige, Flemming Dahl-Weile, der allerede var tilknyttet projektet til også at aflyse weekendens aktiviteter og deltage. ”Min ældste datter på 15 år blev også indskrevet – håbet var at hun så kunne se, hvad det var der var så vigtigt, og at hun kunne blive en del af processen,” oplyser hun.

Satsningen lykkedes, StressMind blev et team bestående af 4 personer og vandt Startup Weekend Copenhagen Health.

”Vi fik et uvurderligt skub i r…., så vi tog os selv og projektet mere alvorligt!”

”Ideen og konceptet blev pludselig meget mere konkret – vi skulle jo kunne præsentere det på 5 minutter, og vores value proposition voksede frem og blev knivskarp.  Det var fedt at få en validering af konceptet, fedt at mærke at andre også troede på os, og superdejligt at være sammen med så mange motiverede mennesker, der alle brændte for at gå efter drømmene! Efter weekenden benyttede vi os af momentum – og kontaktede Cat-Link, Region Sjællands Sundhedsinnovation, forskellige personer fra dommerkredsen og mentorerne – og fik lavet en ansøgning, projektplan, forretningsplan til en ansøgning om financiering fra markedsmodningsfonden, og vi har stadig fart på!”

 

DSC_9774 2

Har Startup Weekend Copenhagen Health betydet noget?

”Ja, absolut!! Vi har kunnet mærke, at vi nu blev taget lidt mere seriøst og flere døre er blevet åbnet. Det har sat skub i vores egen tro. Og  ikke mindst fik vi samlet et superteam, der stadig holder sammen, om et spændende projekt, der kan gøre en forskel for rigtig mange mennesker i fremtiden.”

Trendsonline ser frem til at følge StressMind, og den modige kvinde med det rigtige startup!

Skriv et svar