Arkiver

Nyheder

Etisk aftensmad med god samvittighed

Stemningsprægende billedmateriale af orange frugter, røde linser, grønt basilikum og hvide magretheskåle pryder forsiden på Dinner Surfers hjemmeside, og der hersker ikke megen tvivl om sidens produktfokus. Projektet har ikke eksisteret i mere end to måneder i skrivende stund, men konceptet holder – sundhed, madspildsproblematik og nabohjælp.

”Finger-lickin’ good”, ”Have it your way” og ”I’m lovin’ it” emmer af bekendthed, og ved at gentage disse slogans fornemmes nærmest den sødlige stank af friture fritter og den pap-smagende, kagekonsistensagtige burgerbolle. Det skal der gøres op med, og de tre drenge bag Dinner Surfer, Kasper Krægpøth, Navid Baharlooie og Morten Barklund har gennem projektet skabt et socialt produkt, hvor det er brugerne, der interagerer og skaber platformen.

Folkekøkkenkoncept i nabolaget
Ideen med projektet tager afsæt i folkekøkken-mentaliteten, hvor fællesskab og kollektivistisk arbejde er omdrejningspunkterne. Brugeren af Dinner Surfer kan både være kok og gæst, og uanset om brugeren vælger at benytte sig af begge funktioner, eller kun én af dem, får brugeren en oplevelse af samarbejde og madglæde.

Helt lavpraktisk opretter brugeren sig via sitet, her vælges den funktion, som brugeren på det givne tidspunkt ønsker at benytte sig af. Ønsker brugeren at kokkerere, uploades billeder og en overordnet opskrift på måltidet. Derefter fastlægges en pris på måltidet, som typisk ligger i prislejet 25-60 kr, alt afhængig af mængden af kaviar og hummerhaler. De brugere, der ønsker at købe sig til et aftensmåltid, bruger søgekriterierne til at finde det rette måltid. Søgekriterierne indbefatter desuden geografisk afstandsberegning, således at brugeren ikke skal foretage dagsrejser for en platte svenske kødboller med kartoffelmos eller en kurv mandelfyldte paleoboller.

Oprør mod madspild og fedtede takeawayposer
Behovet og motivationen for at lancere et konceptorienteret projekt som Dinner Surfer, bundede i sin tid i nogle gængse observationer fra de to foundere’s respektive hverdagsliv. De spørger tilmed på deres hjemmeside, om ikke alle har prøvet at smide aftensmad ud, fordi den har stået for længe og er blevet dårlig – og netop dette scenarie har i den seneste tid rejst en del samfundsdiskussion om danskernes madvaner. De danske husholdninger smider gennemsnitligt velfungerende madvarer ud for 8,4 mia. kr. årligt, som er svarende til den nette sum af 237.000 tons mad – direkte i skraldespanden.
Ved at tilbyde en service, hvor al maden, der kokkeres, bliver spist op, kan samfundet komme en del af problematikken til livs.

”Da vi begyndte at arbejde med ideen, opdagede vi hurtigt en masse sidegevinster. For alle har prøvet at smide aftensmaden ud, fordi den har stået i køleskabet og er blevet dårlig? Tænk hvis vi kan dele mad med naboerne, som er både hjemmelavet, sundt og billigt. Dermed så vi også et alternativ til masseproducerede færdigretter fra supermarkederne, som kan være usunde, usmagelige og dyre i forhold til kvaliteten,” forklarer founderne bag Dinner Surfer.

Det er en kollektivistisk tilgang til produktudførelsen, der dyrkes ved Dinner Surfer, og det er svært at sætte en finger på de gode intentioner.

Dinnersurfer

Der skal gøres op med dårlige madvaner, og de brune poser med gyldne måger skal erstattes med sundere alternativer. Det skal være lækkert og nemt, og de kreative kreationer emmer af overskud og gode tanker, hvor temaer som paleo, glutenfrie produkter og vegetarisme bliver taget op – og det ser godt ud.

“Der er mange, der har sagt til os, at de ikke mener, de laver “god nok” mad til at kunne sælge det. Men vi vil gerne understrege, at det ikke behøver være gourmetmad. Fx har vi solgt en nem og billig kyllingewok, som bestod af en pose frosne grøntsager, kylling og krydderier. Vi har også solgt simpel bolognese sauce”, siger Navid Baharlooie til Trendsonline.dk

På eget ansvar
Brugerne kan som nævnt vælge at sælge ud af deres kokkeegenskaber, men dette kan måske for nogle til at løfte både øjenbryn og lade sig undre. Under hjemmesidens FAQ’ss finder brugerne retningslinjerne for udarbejdelsen af fødevarerne, og brugeren kan desuden orientere sig videre om fødevarestyrelsen vedtagelser gennem et link, som Dinner Surfer henviser til i samme ombæring. Derudover bedes både kokke og konsumenter anmelde samtlige måltider, derved rates de forskellige kokke, og der kan skabes en retmæssig troværdighed omkring de forskellige madudbydere.

”Er du bekymret for hygienen? Gode og ærlige anmeldelser fra andre Dinner Surfer-brugere er din sikkerhed for, at kokken har styr på hygiejnen og laver god mad. Det er derfor meget vigtigt for Dinner Surfer-netværket, at give tilbage til netværket ved at anmelde de retter, som du køber.” skriver Dinner Surfer på deres site.

Ud med madspild, uden at smide mad ud. Ud med dårlig takeaway, men tag sund og nem mad med hjem. Dinner Surfer giver brugerne et virkelig godt alternativ til de nemme og ofte usunde løsninger, og der lægges op til fælleskabsfølelse skyllet ned med god samvittighed og med et strejf af bæredygtighed.

Skriv et svar