Arkiver

Content PartnereNyheder

Tech-Toolbox: Byg en hær af freelancers

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Elance. Elance er verdens førende Online Arbejdsplatform. På Elance kan du vælge imellem tre millioner freelancere, der kan løse alt fra grafiske opgaver, til kodning af websites, apps og databaser, research, oversættelse, artikelskrivning, social medie marketers, kundeservice support og mange andre kompetencer, som du i din startup har brug for. Medvirkende i disse artikler er Elances brugere med stor erfaring indenfor Online Outsourcing.

Friluftsmand Jens Jakob Andersen har stiftet en række online butikker siden 2008. Han holder sig til at arbejde med det som han kender bedst, og har igennem sine butikker solgt et sortiment af sportsgrej. Denne tendens ses også i hans måde at arbejde på, da han foretrækker at outsource de opgaver han ikke selv er bedst til.

“Hej Halgir. Jeg har netop bestiget Kilimanjaro.”

Disse er Jens’ første ord til mig, efter jeg har skrevet og bedt om et interview til denne artikel. Mailen skrives fra en lokal computer, og mangelen af å og ø gør den svært forståelig. Jens befinder sig fortsat i Kenya, og det besværliggør vores korrespondence en hel del, men det er han vant til.

DCIM100GOPRO

Jens benytter sig nemlig flittigt af online outsourcing til en række forskellige opgaver, og det indebærer jo, at man kommunikerer med geografisk adspredte folk. De opgaver som han uddelegerer til sit netværk af freelancere er meget konkrete.

“Det vigtigste for mig er at opgaven, som outsources, er nem at beskrive og let at forstå for freelanceren.”

Som eksempler på typiske opgaver nævner han dataindsamling, tekstarbejde og programmering. Han fortæller også om opgaver, som jeg selv slet ikke havde overvejet man kunne online outsource, så som personlig assistance med at finde billige flybilletter og lokale attraktioner.

Minimerer kulturelle forskelle

Det er populært at sende opgaver så langt øst som muligt, hvor man finder den billigste arbejdskraft, men det lader Jens umiddelbart ikke til at være stor tilhænger af.

“Til grafisk arbejde synes jeg at freelancere fra Rumænien gør det glimrende. Det er ofte svært at finde kompetente folk til at ramme den skandinaviske minimalistiske stil. Indtil videre har rumænske grafikere uden tvivl været at foretrække. Jeg er stor fan af den sydøstlige del af Europa. Her er der ikke så store kulturelle forskelle.”

Jens fortæller, at han på tre forskellige projekter har forsøgt at benytte sig af indiske freelancere til grafisk arbejde, hvor kvaliteten var så dårlig, at han blev tvunget til at aflyse.

Med tiden bygger man en stab

Når man kommer i kontakt med freelancere på f.eks. elance.com, finder man hurtigt ud af hvilke man vil arbejde med i fremtiden. For Jens betyder det, at han altid har adgang til arbejdskraft, der er kvalitets kontrolleret af ham selv.

“De bedste freelancere beholder jeg kontaktoplysninger på. Resten sletter jeg. Jeg har en række udviklere på Skype, som altid er klar til at påtage sig opgaver. Og de er dygtige. Dog kører jeg altid igennem Elance for sikkerheden og for at gøre det mest muligt bekvemt.”

Jens fortæller at han har stødt på et par “keepers”, som han fortsætter med at trække på til diverse opgaver. Hans favoritter er dem som tager småomkostninger på egne skuldre, og dem som kan indrømme kommunikationsfejl. Hvis han er tilfreds med et stykke arbejde sørger han altid for at give en ekstra bonus på omkring 10 %, der sikrer at de bedste freelancere er interesserede i fortsat samarbejde.

Nogle pointers

Jens afrunder vores interview med at gentage, at man skal altid være opmærksom på kulturelle forskelle. Derudover har han tre gode råd:

  • Vær så detaljeret som overhovedet muligt. Det mindsker misforståelser.
  • Tjek referencer, og spørg gerne meget detaljeret ind til hvilke dele af arbejdet de selv har lavet.
  • Giv freelanceren en mindre testopgave, før du giver ham den store opgave. På den måde kan du teste ham/hende, og se om du kan lide arbejdet.

Se de seneste to artikler om iværksættere, der hyppigt udnytter online outsourcing her og her.

Du kan desuden læse mere om Jens Jakob Andersen på hans blog og læse om hans erfaring med coworking og coliving her på Trendsonline.dk.

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Elance. Elance er verdens førende Online Arbejdsplatform. På Elance kan du vælge imellem tre millioner freelancere, der kan løse alt fra grafiske opgaver, til kodning af websites, apps og databaser, research, oversættelse, artikelskrivning, social medie marketers, kundeservice support og mange andre kompetencer, som du i din startup har brug for. Medvirkende i disse artikler er Elances brugere med stor erfaring indenfor Online Outsourcing.