Arkiver

Nyheder

Tech-Toolbox: Hvad skal man overveje, når man ansætter medarbejdere?

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Dansk Industri. Dansk Industri er en organisation, der arbejder for at give danske virksomheder de bedst mulige vilkår at arbejde under, bl.a. ved at tilbyde rådgivning og services ift. ansættelses- samtaler og kontrakter, arbejdstid, løn og arbejdsmiljø. For iværksættere er det første års medlemskab af Dansk Industri gratis.

At ansætte nye folk er en naturlig del af at vokse som virksomhed. Behovet for arbejdskraft kan være meget forskelligt i de forskellige stadier af din startup, men heldigvis findes der også mange forskellige former for arbejdskraft.

Til små opgaver kan man ofte finde en kvalificeret freelancer på forskellige online tjenester. Hvis man mangler et ekstra par hænder her og nu, men ikke er sikker på at behovet bliver ved, kan den rigtige løsning være at hyre en konsulent. Hvis man ønsker en permanent og bæredygtig udvidelse, er det ofte den korrekte løsning at hyre faste ansatte.

Christian Wylonis har startet virksomheden Fitbay, der hjælper folk at finde tøj, der passer til lige deres krop. Han har lige været igennem en hyringsrunde, og skal til at hyre nogle ekstra ansatte, så han ved noget om emnet.

christianwylonisDet absolut vigtigste er hvem man arbejder med. Det er ikke koncept, marked eller investorer. En startup er ikke et produkt eller tjeneste. En startup er mennesker,” siger Christian Wylonis.

Derfor er Christian ikke tilhænger af at benytte sig af freelancers eller konsulenter. Han ved at hans virksomhed defineres af de mennesker der arbejder på den, og derfor vil han integrere dem i Fitbay og dets kultur. Men hvordan finder man egentlig de rigtige mennesker?

fitbay_screenshot

At finde de rigtige ansatte

Da Christian skulle til at hyre sin første udvikler, begyndte det langsomt. Han havde brug for en iOS udvikler, og dem er der stor efterspørgsel for. Han distribuerede jobopslag på Facebook, LinkedIN og alle mulige traditionelle kanaler. Men for en dygtig iOS udvikler var det ikke attraktivt at tage en risikofuldt stilling hos et startup fremfor et velbetalt arbejde hos en etableret virksomhed.

Det var først da Christian tog fat i sit netværk, at der var fremskridt. Han fandt hurtigt nogen, der “kender én der kender én”. Hans første ansatte blev en studerende på ITU, og udvikleren fik hurtigt fat i en ven på studiet, der blev Fitbay’s anden hyring. Også Christian’s tredje ansættelse var gennem en god ven. Han fortæller at personlige kontakter giver meget bedre resultater. Når en fælles bekendt kan vouch’e for dig, giver det nemlig en betydeligt højere troværdighed.

Da jeg spørger Christian, om de nogensinde er bange for at hyre en person der viser sig at ikke passe ind alligevel, fortæller han at det er de selvfølgelig, men det er en risiko man må tage. Især hos mindre startups, hvor den enkelte medarbejder har en meget større indflydelse på virksomheden, er der især stor risiko ved at hyre de forkerte folk, men samtidig store gevinster ved at finde de rigtige. For at mindske risikoen mest muligt, får alle nye ansatte først en prøveperiode på nogle måneder, så man kan være sikker på at den nye medarbejder er et godt match til virksomheden.

Startups kan tilbyde equity

Christian anerkender, at det er en stor udfordring for små startups at konkurrere med store virksomheder, når det drejer sig om at tiltrække talent. Hos en startup kan en medarbejder nemlig forvente en lavere løn og højere risiko. Dog findes der nogle enkelte fordele, som startups kan udnytte for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Eksempelvis får den enkelte medarbejder betydeligt mere ansvar og indflydelse på en mindre startup, hvor man selv udgør en forholdsvis stor del af staben.

Christian nævner også, at de kan tilbyde deres ansatte “optioner”, dvs. muligheden for at hverve sig en andel i virksomheden. Dette kan gøre den samlede kompensation mere attraktiv hos en startup i forhold til de virksomheder, der har mulighed for at udbetale en højere kontant løn. Han tilføjer at det er en ekstremt god motivationsfaktor. Hvis alle i virksomheden i et vist omfang deler ejerskabet, arbejdes der ekstra hårdt for at øge virksomhedens værdi.

At bestyre et stort netværk

Hos Usertribe har CEO og co-founder Jonas Alexandersson en helt anden udfordring. Hans produkt er nemlig brugertests, der hos Usertribe bruges til at afdække hvorfor kunder falder fra på digitale løsninger, og han bestyrer et netværk med over 5.000 testpersoner. Der er stor udskiftning, med omkring 500 nye personer hver måned. Disse testpersoner findes primært via sociale medier og udfører en prøvetest online som deres “ansøgning”.

jonasalexanderssonUsertribe har også pt. tyve usability konsulenter i fem forskellige lande. Her er der adskillige der ansøger løbende, hvorfor Usertribe har udviklet et standardiseret ansættelsesforløb, der tester evner m.v. inden ansættelse og desuden undervejs udvikler kompetencerne indenfor brugertests.

Dertil har Usertribe medarbejdere i administration, salg og leverance. Ligesom hos Fitbay, er det her meget vigtigt at man finder ansatte, der passer til organisationen. Jonas fortæller også, at enkelte ansatte i leveranceafdelingen startede hos Usertribe som praktikanter.

Vi har flere folk, der først kom til Usertribe som praktikanter. De blev siden ansat som studentermedhjælpere, for til sidst at blive hyret som fuldtidsansatte. En sådan proces sikrer en god ansættelse bedre en noget interview,” siger Jonas Alexandersson.

Væsentlig juridisk forskel på ansatte og freelancere

Der er både fordele og udfordringer ved at anvende en freelancer, hvis du i en tid har brug for et ekstra sæt hænder i virksomheden. Du skal i den sammenhæng være opmærksom på en række juridiske forhold.

Klik her for at se en liste over områder du særligt skal være opmærksom på.

Har du som iværksætter behov for at få løst en opgave som er afgrænset i både tid og omfang, er der ikke noget i vejen for at hyre en freelance konsulent ind. Hvis du vælger løsningen med at hyre en freelancer ind skal du bl.a. være opmærksom på at du ikke løbende kan disponere over konsulentens arbejdskraft,” siger Anders Toft Hansen, advokatfuldmægtig hos Dansk Industri.

Det er fordi der er væsentlige forskelle på hvordan du må anvende dine fastansattes tid i forhold til en freelancer. Hvis man i en periode har brug for ekstra arbejdskraft, anbefaler Anders at man anvender en tidsbegrænset ansættelseskontrakt for at undgå evt. efterfølgende juridiske udfordringer. Dansk Industri kan hjælpe med at sammensætte sådanne kontrakter.

anderstofthansenHvis du anvender en freelance konsulent til nogle opgaver skal du være opmærksom på at der er en risiko for at jeres forhold skal omdannes til et arbejdsgiver-arbejdstager forhold. Det betyder helt konkret, at ‘konsulenten’ (nu medarbejderen) ville være omfattet af de ansættelsesretlige love, herunder funktionærloven, ansættelsesbevisloven og ferieloven mv. Udover det ansættelsesretlige skal du også i skattemæssig henseende omdanne kontrakten fra en erhvervskontrakt til en ansættelseskontrakt,” siger Anders Toft Hansen.

Som iværksætter er man altid mest spændt på udviklingen af sit produkt, men som Christian siger, “et startup er mennesker”. Ansættelse er noget af det vigtigste en founder kan tage sig af, og det kræver vel tilrettelagt fokus for at navigere de udfordringer og faldgruber aktiviteten omfatter.

Du kan læse mere om Usertribe og deres brugertests på deres hjemmeside.

I øvrigt søger Fitbay efter flere ansatte, nævnligt iOS, Android og web front-end udviklere. Du kan besøge deres hjemmeside her.

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Dansk Industri. Dansk Industri er en organisation, der arbejder for at give danske virksomheder de bedst mulige vilkår at arbejde under, bl.a. ved at tilbyde rådgivning og services ift. ansættelses- samtaler og kontrakter, arbejdstid, løn og arbejdsmiljø. For iværksættere er det første års medlemskab af Dansk Industri gratis.

1 kommentar

Skriv et svar