Arkiver

HardwareNyheder

3D printere og veludviklet software baner vejen for hardware

Software iværksættervirksomheder har været det helt store de sidste par år, men nu ser vi også flere og flere nye hardware tiltag. Men hvad skyldes dette – og hvorfor nu?

Termen Hardware virksomhed forstås ved at kernen i forretningsmodellen består af et fysisk produkt. Software er ofte en del af det samlede produkt, men kerneproduktet skal være fysisk. Netop dette fysiske produkt gør, at forretningsmodellen er noget anderledes, end man ofte ser det for software virksomheder. Hardware iværksættervirksomheder er nemlig afhængige af prototypeværksteder, og lignende faciliteter hvor de fysisk kan teste deres produkter.

Software er blevet nemmere
Udviklingen inden for software gennem de seneste år, har gjort det nemmere for eksempel at udvikle applikationer, noget som førhen var meget bekosteligt og kun for programmører og specialister, men som nu er muligt for folk uden større ekspertise inden for området, og til en brøkdel af den pris udviklingen kostede tidligere.

En af grundene til dette er at der er i dag findes enormt meget software som er tilgængeligt, blandt andet via de mange former for opensource services som Cloud, hvor igennem uendelige mængder af data deles.

Ligeledes er der i dag udviklet så mange templates, og andre genveje, der gør det meget mere simpelt eksempelvis at lave en app, man har dog ikke muligheden for at personliggøre denne, på samme måde som hvis man programmerer alt fra bunden. Til gengæld kan man stort set udvikle en applikation i aften og gå globalt imorgen, uden behov for noget større netværk eller nogen form for distributionskæde, det eneste man behøver er app stores.

I juni ’14 ramte apple 75 millioner downloads i deres appstore, hvilket illustrerer vigtigheden af app udvikling, for næsten hvilken som helst virksomhed i dag.

Hardware følger software
Dét at software er blevet nemmere at arbejde med og meget mindre bekosteligt har også haft en effekt på hardware.

Et godt eksempel på dette er Cortrium. Cortrium har udviklet C3 enheden til trådløs måling af helbredsdata via tilhørende software applikationer til medicinsk brug. C3’en er et fysisk produkt, der fæstnes på patientens brystkasse.

Men det er den veludviklede software, der er forudsætningen for et hardware produkt som C3,” siger CEO Jacob Eric Nielsen, Cortrium, og fortsætter; “det er nemlig software applikationen, der gør, at hospitaler kan aflæse og opbevare de faktisk målte data”.

Læs mere om Cortrium og de andre deltagere der kæmper om 500.000.

Som eksempel på danske hardware iværksættervirksomheder kan også nævnes Volt, der oplader din mobiltelefon mens du er på farten, og Airtame der via en dongle giver dig trådløs HDMI-forbindelse.

3D printere accelerer udviklingen
En af grundene til at hardware iværksætteri er blevet lettere er 3D printere. 3D printere har gjort det hurtigt og effektivt at producere prototyper og mindre produktserier, hvilket gør det nemt hvad der fungerer og hvad der ikke gør, når man arbejder med udvikling af fysiske produkter.

Danmarks første hardware acceleratorprogram Danish Tech challenge, kører netop nu for første gang på ScionDTU, hvor 22 hardware virksomheder kæmper om 500.000. Acceleratorprogrammet her råder netop over prototypeværksted med 3D printer, som deltagerne har adgang til.

Vigtigheden af tiltag som DTC, der netop har fokus på hardware iværksætteri, skyldes især at det er her vi ved der kan skabes arbejdspladser. De fleste af de store danske hardware virksomheder som Vestas, Grundfoss og Oticon, er netop nogle der har bevist præcis hvor mange arbejdspladser der er at finde i hardwareprodukter.

Læs mere om Danish Tech Challenge her.

1 kommentar

Skriv et svar