Arkiver

Nyheder

Skal selvstændige være medlem af en a-kasse?

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet i samarbejde med Dana – de selvstændiges a-kasse. Foruden arbejdsløshedsforsikring, fordelsaftaler og rådgivning tilbyder Dana også kurser, workshops og netværk, for at styrke dine kernekompetencer og give den selvstændige endnu bedre forudsætninger for at skabe en stærk forretning.

Til trods for iværksætteres naturlige positive tilgang, er vi ofte i størst risiko for pludselig at stå uden et job. Selv om hver krone må vendes, er det ofte værd at overveje, om medlemskab i en a-kasse er en god investering. Af Halgir Winther Nagata.

Som iværksættere er vi per definition altid positive. Den helt store investering eller kunde ligger altid lige om hjørnet. Vi er allerede begyndt at formulere jobannoncer, og kigger hele tiden efter nye kontorlokaler med plads til alle vores kommende ansatte kode-guruer. Efterhånden har vi opgraderet vores Macbooks et par gange på firmaets kreditkort, for selvfølgelig strømmer pengene ind lige om lidt.

Men somme tider går det jo galt.

Der hersker overordnet enighed om, at det til enhver tid er smart at være medlem af en a-kasse. Uanset hvor trygt du sidder i dit job, er der altid en risiko for at din arbejdsplads går ind i en situation, der resulterer i at du mister dit arbejde og din indtægt. I så fald kan det redde din økonomi, hvis du kan bevare en del af din indkomst.

Mens alle står overfor en vis risiko i forhold til deres arbejdssituation, gælder dette dobbelt for iværksættere.

MiladAvazIngen grund til øget risiko

Til dagligt arbejder Milad Avaz i det deleøkonomiske startup, MinbilDinbil, hvor han gør verden til et bedre sted ved at facilitere privat biludlejning. Selv om MinbilDinbil oplever god vækst og fremtiden ser lys ud, erkender Milad at startup verdenen har en indbygget risiko.

Selv om jeg gerne vil følge mine drømme og arbejde med projekter i startup verdenen, så er der ingen grund til at sætte mig selv i en situation med øget risiko, hvis man kan være foruden. Derfor er jeg medlem af en a-kasse.

Som iværksætter nøjes man ofte med et meget stramt budget, og sandsynligvis er der simpelthen ikke plads til de ekstra flere hundrede kroner månedligt et a-kasse medlemsskab kan koste. I så fald kan det virke som et oplagt sted at spare. Det syntes blandt andre Kári Stensen.

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg tænkte – nok ret naivt – at jeg ikke kom til at få brug for en a-kasse, men jeg skal da love for, at jeg blev klogere.

Kári fortæller at han ikke var medlem af en a-kasse mens han boede i København, og at det endte med at bide ham i røven. Han flytter nu hjem til Sverige, og agter at tilmelde sig en a-kasse som noget af det første han gør.

A-kasse specifikt til selvstændige

Der er mange a-kasser at vælge imellem. Dana er, ifølge deres egen hjemmeside, Danmarks eneste a-kasse kun for selvstændige. Ud over at levere ydelser som en standard a-kasse, ønsker Dana at give deres medlemmer værdi igennem følgende tjenester:

Der findes en række a-kasser, som netop specialiserer sig inden for visse brancher og henvender sig til bestemte målgrupper. Her har Dana besluttet sig for at henvende sig til selvstændige, der nemlig kan have mere brug for et sikkerhedsnet end så mange andre.

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet i samarbejde med Dana – de selvstændiges a-kasse. Foruden arbejdsløshedsforsikring, fordelsaftaler og rådgivning tilbyder Dana også kurser, workshops og netværk, for at styrke dine kernekompetencer og give den selvstændige endnu bedre forudsætninger for at skabe en stærk forretning. 

Skriv et svar