Arkiver

Nyheder

Startup MENA: Det syder og bobler i Egyptens startupmiljø

Denne artikel er den femte i en række af artikler, hvor Sara Leth Ottosen, Project Manager hos Venturescout, vil fortælle om sine oplevelser med at udvikle iværksættere i Egypten. Vi er med som flue på væggen, når Sara er helt tæt på igennem projektet, der skal støtte op om udviklingen af det egyptiske startupmiljø. Vi overlader nu ordet til Sara.

Vi er atter hjemvendt fra Egypten med nye indtryk og oplevelser. Denne gang fra Egyptens vigtigste startup begivenhed – RiseUP Summit. Vores anden version af Investor Lounge løb af stablen på konferencens sidste dag.
SaraVS1
Allerede ved første besøg i Kairo blev det klart, at der var én begivenhed, der ikke måtte gå os forbi – Egyptens eneste iværksætterkonference, skabt af iværksættere, for iværksættere. Abdelhameed Sharara, co-founder af RiseUP, er blevet en god ven og vi har fulgt hans hårde arbejde med at få stablet det hele på benene, få tiltrukket centrale figurer til dagene mm.

RiseUP teamet’s arbejde bar frugt og vi kunne nu stå på GrEEK Campus blandt 3000 iværksættere, og være en del af programmet i form af Investor Lounge og en paneldebat om Europæiske initiativer i MENA regionen.

Abdelhameed Sharara
Abdelhameed Sharara

En sprudlende ung generation af nye iværksættere

Den unge, nye generation er klar til at ændre tilværelsen, sætte ny teknologi i verden og bygge det moderne samfundet op i MENA.

På RiseUP er det tydeligt at mærke den summende vibe blandt de mange startups, der præsenterede alt fra producerede solceller til Smartphone apps i de mange boder. Konferencen bød også på workshops, koncerter og paneldebatter.

Teamet bag RiseUP Summit
Teamet bag RiseUP Summit

Frontfigurer: Investér nu

Ud over at skulle afholde vores eget event, Investor Lounge, på RiseUP var det også tiden til at møde centrale figurer og partnere fra hele MENA regionen. Blandt mødtes vi med Christopher Schroeder, forfatter af Startup Rising, som har skrevet om og fulgt iværksættermiljøerne over de sidste år

Også konferencens Keynote speaker Fadi Ghandour er en aktiv og velanset iværksætter i MENA og direktør i Aramex (MENA’s DHL). Han mener at tiden er rigtig til investeringer.

”Den Arabiske verdens økonomi er større end Indiens, Ruslands eller Brasiliens. Den digitale økonomi i MENA er dynamisk, spændende og moden til eksponentiel vækst”.

Chris Schroeder,  Hala Fadel, Fadi Ghandour, Dave Mcclure og Ahmed Alfi
Chris Schroeder, Hala Fadel, Fadi Ghandour, Dave Mcclure og Ahmed Alfi

Startup MENA’s dag

Endelig på konferencens anden dag blev det vores tur til at afholde Investor Lounge. Da jeg spændt hopper gennem bilkaoset på Tahrir og ind på GrEEk Campus bliver jeg straks mødt med:

”Hey, Sara – i dag er Startup MENA’s dag! Det bliver så fedt!”

Det var lykkes os at headhunte 5 af Egyptens bedste startups til at pitche foran 40 investorer fra Europa og MENA. Vi havde i dagens anledning fløjet Hoxton Ventures og Playfair Capital ind fra London.

Startup lineup’et bestod af Iqraaly – Arabisk oplæsning af on-demand content, Speakol – platform for brugerdiskussioner af relevante emner, Wall Street Chamber – platform for AI investment management, Zex – en app til reklamer på din låste skærm, som betaler brugerne, og Instabug – platform for mobiludviklere.

Omar Gabr, co-founder i Instabug pitcher
Omar Gabr, co-founder i Instabug pitcher

Zex – vinderen af Investor Lounge

Alle teams leverede gode pitches men det var i sidste ende Zex der imponerede dommerne mest og dermed fik checken på €2000. ”Med den her check kan vi hyre en god udvikler fuldtid i 3 mdr”, sagde Moataz Kotb glad efter at modtaget prisen.

Også Instabug imponerede investorerne og CEO og co-founder Omar Gabr lade vægt på kvaliteten af investorerne, der også agerede som mentorer.

StartupMENA-Zex_winner

Internationalt potential – og nu kontakt

Hele pointen med Investor Lounge er at vise det globale potentiale hos de Egyptiske startups – og denne gang gav det pote. Flere investorer inklusiv vores Europæiske gæster var enige om at kvaliteten var på internationalt niveau.

Dialogerne er nu i gang og vi venter spændt på at følge op om nogle måneder.

Mentor session
Mentor session

Nye kontakter til et nyt kapitel

I løbet af efteråret blev det klart, at vi gennem et nyt projekt med DI, EU og et konsortium af partnere nu kan udvide Startup MENA til golfregionen. Derfor var det oplagt at brugt kræfter på at få forbindelser til potentielle partnere.

Vi er spændte på den nye udfordring og glade for at vi skal fortsætte med booste MENA’s iværksættere. Mere om det i et separat kapitel.

Læs tidligere artikler fra Startup MENA her og følge Startup MENA på Facebook her

Skriv et svar