Arkiver

GuideNyheder

Guide: Sådan undgår du svindel, når du shopper julegaver på nettet

Rekordmange danskere forventer at klare årets julegaveindkøb på nettet. Det er nemt og bekvemt, og FDIH spår, at danskerne i år kommer til at lægge over 2 mia. kr. i de virtuelle indkøbskurve. Men se dig godt for. 

Antallet af fupbutikker sætter nemlig også ny rekord. Derfor har e-mærket og DR Skole udviklet en test, så du kan komme sikkert gennem julehandlen på nettet. Tag testen her.

Din kæreste ender med en kopi-taske, og it-kriminelle misbruger dine kontooplysninger. Så galt kan det gå, hvis du havner i kløerne på en af de udenlandske fupbutikker, der med lidt for gode tilbud lokker danske julegavekunder i fælden. Heldigvis er svindlerne lette at spotte, hvis man ved, hvad man skal kigge efter. Her er 5 gode råd fra e-mærket til, hvordan du spotter fupbutikkerne.

1 – Sprogfejl og skæve priser

En typisk fupbutik er lavet af udenlandske it-svindlere – som oftest fra Kina. Derfor er sprog og priser ”oversat til dansk” ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned, så velkendte danske priser som 299 kroner eller 749 kroner er en sjældenhed på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som f.eks. 243,67 kroner.

2 – Alt for billige mærkevarer

Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

3 – Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger

Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

4 – Mistænkelige betalingsmuligheder

Fupbutikker reklamerer ofte med et væld af kendte betalingsmuligheder, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte mere begrænsede. Benyt derfor kun betalingsmuligheder, som du kender, og betal ALTID med kort, så du har mulighed for at benytte dig af indsigelsesordningen.

5 – Hold øje med webadressen

Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. It-svindlerne kan nemlig hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik. Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.

Skriv et svar