Arkiver

Nyheder

Velgørende iværksætteri knytter bånd til big business

Et af Københavns nyopståede kontorfællesskaber for digitale iværksættere, Rocket Labs, er overraskende nok blevet hjem for flere såkaldte socialøkonomiske virksomheder. Det vil sige private virksomheder, som tjener penge på almindelige markedsvilkår og samtidig fremmer sociale og samfundsgavnlige formål. Af Tina Søndergaard.

Der må være noget særligt i vandet dér ude i København Nordvest, hvor Rocket Labs har adresse. I hvert fald ser det ud til, at en del af beboerne er blevet ramt af en bacille, som giver dem en trang til at starte velgørende iværksættervirksomheder.

Nogle af beboerne havde den allerede da de flyttede ind, som for eksempel Charlotte Winding stifter af help2help, der formidler frivillige mellem virksomheder og foreninger. Mens andre er blevet smittet, mens de var i gang med andre projekter, som eksempelvis Rasmus Egholm Thomsen, medstifter af Charity Bakery, som leverer kvalitetskager til virksomheder og giver 20kr. til velgørenhed pr. kage.

Etablerede virksomheder vil gerne være velgørere

Både store og små virksomheder har fået øjnene op for fordelene ved at involvere sit brand i velgørenhed, og det giver særlig god mening, når man kan finde et forbindelsesled mellem sin virksomhed og den organisation, man vælger at støtte.

En repræsentant for Lundbeckfonden fortæller om deres oplevelse med Charity Bakery’s velgørende kager: “Vi valgte at støtte Alzheimerforeningen, da det er en god sag, der betyder noget for os. Alzheimers er et af de sygdomsområder, som vi producerer medicin til. Det vakte stor begejstring fra vores forskningsudvalg, der synes kagerne smagte endnu bedre, når de vidste, at der blev doneret penge til dette formål ved køb af kagerne.”

Jesper Gilling, indehaver af Tandlægerne Studiestræde, ser også det, at hans medarbejder engagerer sig frivilligt som en kompetencebyggende mulighed og som en måde at holde medarbejdere motiveret i deres arbejde.

“Min medarbejder Marie har et par gange været ude som frivillig og fortælle om uddannelsen til klinikassistent. Hun var meget engageret, og det er altid en fornøjelse at se sine medarbejdere være engagerede i deres opgaver. Det at det foregår i et andet regi, gør det ekstra interessant og giver muligheder for udvikling indenfor områder, som virksomheden ikke selv tilbyder. Derved opstår måske nye kompetencer, som kan anvendes internt på et andet tidspunkt,” fortæller Jesper Gilling.

Læs også: Help2help PILOT – Internetportal for frivilligt arbejde

Business-to-Business velgørenhed

Det, som Rocket Labs-virksomhederne har slået sig ind på, er netop formidling af velgørenhed mellem virksomheder og Charlotte Winding Help2helpPilotorganisationer. Help2help formidler samarbejde mellem virksomheder, som gerne vil have, at deres medarbejdere engagerer sig i frivilligt arbejde og foreninger, som har brug for frivillige. Dette kaldes “corporate volunteering” og er en almindelig del af virksomheders strategi for social ansvarlighed (CSR) især i udenlandske virksomheder.

“CSR er et voksende konkurrenceparameter for dansk erhvervsliv, hvad enten det er en lille eller stor virksomhed. Virksomheder med et stærkt brand og godt image har lettere ved at tiltrække og fastholde deres medarbejdere såvel som kunder, og det er det, vi kan hjælpe dem med,” udtaler Charlotte Winding.

Udover at være bindeled driver help2help en anmeldelses-og jobportal for frivilligt arbejde, som gør det lettere for danskerne at få indsigt i den frivillige verden og derved selv engagere sig.

Rasmus_ThomsenHos Charity Bakery har de valgt en lidt enklere tilgang. Her kan man bestille kage til møder, fødselsdage og lignende, og donere 20kr til en udvalgt organisation pr. kage.

Rasmus Egholm Thomsen, stifter af Charity Bakery, fortæller

“Vi vil gerne bevise, at man sagtens kan drive en sund forretning og samtidig støtte op om de mennesker i vores samfund, som har allermest brug for det. Charity Bakery er et produkt med god karma, og så efterlader vores kager bare en ekstra god smag i munden,” fortæller kagefilantropen med et smil.

Læs også: Startup forener kageglæde med velgørenhed.

Samfundsgavnlige strømninger i en digital oase

Kontorfællesskabet i Nordvest  er ellers slet ikke tænkt som en rede for socialøkonomiske virksomheder. Rocket Labs er en arbejdsplads for “digitale mennesker” og “dedikerede tech-nørder”, men hvad er det så, der gør at de socialøkonomiske virksomheder sniger sig ind?

Rolf Rasmussen, CEO for Rocket Labs, forklarer, hvad han mener, der er grunden til de samfundsgavnlige strømninger: “Det understreger endnu engang for os, at det betaler sig at komme ud af kælderen og møde ligesindede og teame op med andre, der deler din passion for at ændre på status quo,” siger han og fortsætter:

“Når man deler sine ideér og udfordringer åbent, så opstår der pludselig muligheder som ikke var der før. Og når det så, som i dette tilfælde, er noget, der ikke bare kommer de virksomhedsdrivende til gode, så er det bare vand på vores mølle. Det bekræfter bare, at vi løfter bedre i flok.”

Læs også: Rocket Labs udvider til 1300m2 og inviterer til øl og bobler

Skriv et svar