Arkiver

BusinessNyheder

Taxapriser.dk kæmper mod juridisk benspænd

På hjemmesiden Taxapriser.dk finder du en enkel beregner, som kan oplyse dig om en vurdereret pris for en taxatur fra punkt A til punkt B. De sidste måneder har det lille startup kæmpet for retten til at bruge ordet “taxa” i sit navn.

Bestiller du en “taxa” eller en “taxi”, og hvilken forskel gør det? Ifølge taxaselskabet TAXA 4×35 gør det en stor forskel. De mener nemlig at ordet “taxa” er varemærkebeskyttet, og at andre virksomheder ikke uden videre har lov til at bruge det. Istedet må dem uden licens være tilfreds med at bruge ordet “taxi”. Men er det nu tilfældet?

Læs også: Iværksættere udfordrer dansk lovgivning med digital innovation

Denne holdning er blevet udfordret af hjemmesiden Taxapriser.dk, som tilbyder en enkel prisberegner på taxiture mellem to indtastede lokationer. Hjemmesiden er også begyndt at tilbyde et fælles taxa-bestillingsnummer, som kobler dig til et aktuelt lokalt selskab, uanset hvor i landet du befinder dig. Men noget så uskyldigt (skulle man tro) som et domæne har udløst en mindre krig mellem Taxapriser.dk og TAXA 4×35.

Taxa er blevet indgroet i sproget

I efteråret 2014 blev Taxapriser.dk kontaktet af TAXA 4x35s advokatbureau, der krævede at de holdt op med at bruge ordet “taxa” i deres navn, da det var varemærkebeskyttet. Dette mente Taxapriser.dk ikke var tilfældet, ifølge medstfter Morten Brøchner.Morten Brøchner

Vi argumenterer med, at ordet TAXA, som oprinder fra taksameter, med tiden er blevet ‘indgroet’ i det danske sprog. Vores påstand underbygges af statistik fra Google Analytics – mellem 70% og 80% af søgninger på Google indeholder ordet TAXA frem for ordet TAXI,” siger Morten Brøchner.

Sagen kom derfor for Klagenævnet for Domænenavne, som endte med at være enige med Taxapriser.dk, som derfor fremover må holde fast ved deres navn. TAXA 4×35 har nu 8 uger til at indbringe sagen for en egentlig domstol.

Læs også: Bringrs i navnekonflikt med det norske postvæsen

Vrimler med disruption på taxa-markedet

Det vrimler med disruption på det danske taxi-marked for tiden. Danske startups bevæger sig ind på markedet, der ellers har været trygt besat af de etablerede taxiselskaber. Også den amerikanske gigant Über har med sin voldsomme ekspansion krydset de danske grænser.

De etablerede selskaber har dog ikke tænkt sig at se stiltiende til. De kæmper nemlig tilbage, oftest med paragrafferne som våben. For eksempel blev den norske samkørselsapp Haxi politianmeldt, da den lancerede i Danmark, da Trafikstyrelsen mente at den drev pirat-taxavirksomhed.

Læs også: Samkørselsapp Haxi politianmeldt af Trafikstyrelsen

Det bliver spændende at se, om den etablerede taxa-industri på et tidspunkt vælger at kæmpe tilbage med mere end juridisk benspænd.

Skriv et svar