Arkiver

Content PartnereDebatNyhederRobot

Robot-udvikleren: “Fokuser på at være bedst”

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet i samarbejde med Integra Advokater. Integra tilbyder juridisk rådgivning til iværksættere såvel som beskyttelse og håndhævelse af virksomheders rettigheder.

Robotudviklingen er i stigende vækst i Danmark, og nye spillere dukker hele tiden op. Gør produkterne simple og brugervenlige – og vær de bedste, lyder rådet fra stifteren af en af danmarks førende robotvirksomheder. Af Rikke Nielsen

Robotteknologi hører til de mere komplicerede udviklingsområder. Teknologien ændrer sig konstant, og i dag kan eksempelvis mobile robotter mange ting, som de ikke kunne for få år siden.

Der gælder andre regler for robotter, end hos andre IT-områder, fordi robotternes software er bundet op på noget fysisk,” siger Niels Jul Jacobsen, stifter af Mobile Industrial Robots (MiR), som har udviklet en robot, der kan automatisere intern transport i virksomheder og institutioner.

Læs også: Dansk robotteknologi udvikler sig i raketfartMIR_NielsJulJacobsen

Avanceret teknologi kræver skarpe samarbejdspartnere

Den avancerede teknologi, der benyttes i robotter, betyder også, at produkterne ofte har en længere udviklingsperiode end eksempelvis rene softwareprodukter.

Kombinationen af software og hardware giver andre spilleregler. Tingene tager længere tid, hvilket vi ofte må fortælle samarbejdspartnere som for eksempel investorer, ” fortæller Niels Jul Jacobsen.

Den komplekse blanding af et teknologiområde i udvikling og en masse nye spillere på markedet betyder, at man som robotvirksomhed må være godt forberedt og trække på samarbejdspartnere, der besidder præcis den viden, somrobert jønsson virksomheden har brug for.

Det er afgørende for en værdiskabende rådgivning, at vi forstår, hvordan software og hardware spiller sammen – for eksempel i forhold til robottens fysiske sensorer, der skal levere de nødvendige informationer til styringssoftwaren,” fortæller Robert Jønsson, Partner i Integra Advokater, som rådgiver MiR i juridiske situationer.

Læs også: Hardware vs. Software: Kan der bygges bro over kløften?

“Inden for robotverden bliver man nødt til at fokusere på at være de bedste”

Robotter er en teknisk udfordrende og ofte omkostningstung teknologi, og samtidig skal man hele tiden være på forkant med, hvad det næste bliver. Udviklerne hos MiR fokuserer i høj grad på at udvikle den nyeste og mest brugervenlige teknologi, der kan sælges frem for at skabe et dyrt produkt.

Ingeniørerne, som kommer fra universitetet, skal fokusere på at udvikle produkter rettet mod forbrugerne, ikke andre ingeniører,” mener Niels Jul Jacobsen, der også fremhæver, at robotter ikke skal udvikles som et nicheprodukt, men til det bredere publikum, der kan benytte sig af teknologien på flere områder.

Universiteterne skal fokusere på, at blive de bedste i verden inden for deres felt og ikke gå efter at lave løsninger, som kunne blive udført af de eksisterende robot-integratorer,” siger Niels Jul Jacobsen.

MiR har også selv investeret i, at skabe de bedste produkter. Den nye CEO for MIR, Thomas Visti, er for eksempel hentet fra et andet dansk robot-vidunder, nemlig Universal Robots, hvor han over en periode på 5 år tog salget fra 3 til 135 millioner danske kroner.

1 kommentar

Skriv et svar