Arkiver

Nyheder

Kan en underskudsforretning være et godt køb? SunnyRentals.com opkøbt af Vacasol.dk

Ferieboligportalen SunnyRentals.com blev sidste år opkøbt af konkurrenten Vacasol. Opkøbet kom efter flere år med underskud i SunnyRentals, men det behøver ikke betyde, at SunnyRentals var en dårlig investering. Af Niklas Joensen

SunnyRentals.com, der blev stiftet i 2009, er blevet opkøbt af Vacasol.dk, der siden 2007 har formidlet online-booking af ferieboliger i hele Europa. Den danskejede ferieboligportal SunnyRentals.com havde mere end 100.000 ferieboliger fordelt på 100 lande i hele verden. Med opkøbet råder Vacasol nu over 120.000 ferieboliger på ét sted.

SunnyRentals.com opkøbt for at høste stordriftsfordele 

Vi har talt med Brian Jensen, der er CEO  for Vacasol.dk, som har fortalt os om, hvorfor Vacasol.dk har valgt at opkøbe SunnyRentals.com.

Vacasol har købt SunnyRentals for at samle private udlejere og udlejningsbureauer under ét koncept. Vacasol harSunny Rentals, Brian opbygget mere end 200 selvstændige udlejningsbureauer i hele Europa og vil med den nye konstellation udbygge paletten af boliger og samtidig udnytte de klare stordriftsfordele,” forklarer Brian Jensen, og fortsætter:

“Den nye forretningskonstellation medfører større effektivisering og optimering af processerne. Vi samler alle spidskompetencer under ét tag, og vi får også mulighed for at yde en samlet og endnu stærkere markedsførings- og udviklings indsats.”

Ifølge en undersøgelse foretaget af SunnyRentals.com i maj og juni 2014, sammensætter knap 4 ud af 10 danskere selv deres sommerferie (37%) frem for at bestille en færdigpakket charterferie (31%). Det er blandt andet denne udvikling, som Vacasols opkøb af SunnyRentals skal understøtte.

SunnyRentals.com var underskudsforretning

Kigger man på SunnyRentals’ årsregnskaber, springer det dog lidt i øjenene, at virksomheden fra begyndelsen har haft et støt stigende underskud på driften. Men det betyder ikke nødvendigvis, at SunnyRentals har været en dårlig forretning.

I årsregnskaberne fremgår det, at selskabet har investeret kraftigt i vækst, og ifølge Brian Jensen så er egenkapitalen blevet delvist reetableret i forbindelse med Vacasols opkøb af SunnyRentals, og den samlede koncerns egenkapital er positiv.

Jacob Bratting Pedersen, Partner i venture selskabet Northcap, forklarer at en virksomhed, der kører med underskud, ikke nødvendigvis er en dårlig forretning.

Læs også: Danske iværksættere indgår partnerskab med Norwegian

Man kan godt have en værdifuld virksomhed på trods af underskud

JacobBrattingPedersenDet, at en virksomhed kører med underskud i en periode, er typisk et centralt element i venture finansierede selskaber, og det er ikke så mærkeligt, at mange har svært ved at forstå, hvordan man kan skabe værdi uden at skabe overskud,” fortæller Jacob Bratting Pedersen.

Han nævner Zendesk, som på trods af et stort underskud er børsnoteret på New York Stockexchange  med en værdisætning på 16 gange selskabets seneste årsomsætning.

“Årsagen, til at investorer er villige til at give sådan en værdisætning, skal primært findes i selskabets forretningsmodel: SaaS [Software as a Service, red.], samt at selskabet kontinuerligt vokser på omsætningssiden, hvor den årlige vækst for Zendesk ligger på omkring 76%,” forklarer Jacob Bratting Pedersen, og fortsætter:

Hvis man for nemheds skyld siger, at det koster én krone, at skabe én krone mere i omsætning, og at hver krone ekstra i omsætning giver en værditilvækst i selskabet på 16 kroner, så giver det god mening, at blive ved med at investere i at fastholde væksten i omsætning. For hver krone investeret skabes altså en stigning i markedsværdien på 16 kroner i dette eksempel”.

Jacob Bratting Pedersen minder om, at mange SaaS baserede selskaber har en meget høj sikkerhed i omsætningen og i realiteten kunne skabe overskud, hvis man gik på kompromis med væksten i omsætningen, og investorerne er bevidste om det. Han mener derfor, at underskud godt kan tolereres blot en kraftig og kontinuerlig stigning i omsætning fastholdes.

Læs ogs: Northcap investerer 19 millioner i adQuotas mobilteknologi

Skriv et svar