Arkiver

E-handelNyheder

Nethandel driver væksten i detailbranchen

Nethandel sikrer væksten i detailhandlen, viser ny analyse fra Dansk Erhverv. For første gang siden 2007 er salget i detailhandlen steget og det tyder på, at danskerne har løsnet lidt op for det ellers faste greb om pengene. – Af Sisse Melsen.

De seneste par år har den danske detailhandel været en presset branche, men nu er der gode nyheder. Omsætningen steg nemlig med 1,1 procent fra 2013 til 2014, og højdespringeren er e-handel, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

“Historisk lav rente på fastforrentede lån, stigende boligpriser, øget beskæftigelse og ikke mindst fraværet af prisstigninger, der sikrer lønfremgang, betyder, at mange danskere har fået flere penge mellem hænderne og dermed øgede forbrugsmuligheder. Dog skal vi ikke forvente en forbrugerrus – forbrugerne vil stadig være varsomme,” siger Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Postordreforretninger, som primært dækker over e-handel, har med en stigning i omsætning på ni procent den største fremgang af alle brancher, og efter dem følger blandt andre guldsmede og salg af drikkevarer og specialforretninger med fødevarer. Den store stigning for postordreforretninger viser tydeligt, at der stadig er plads til vækst inden for e-handel.

“Øget detailsalg er en god start på det nye år, og måske et tegn på, at forbrugerne endelig er klar til at hjælpe dansk økonomi fri fra den lavvækst, der stort set har hersket siden krisen ramte. Med dagens tal for detailsalget i januar lader det til, at danskerne har løsnet lidt op for det ellers faste greb om deres penge,” siger økonom Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Den branche, der falder allermest er handel med musik- og videooptagelser. Meget færre køber CD’er og DVD’er, og danskernes medieforbrug flytter over på netbaserede tjenester som Netflix, Spotify og så videre. Det betød i 2014 en nedgang for detailhandel med musik- og videooptagelser med hele 30 procent.

Hele detailomsætningen steg med 0,2 pct. i januar 2015 sammenlignet med december, når der renses for sæsonudsving. Det viser dagens tal for udviklingen i de solgte mængder fra Danmarks statistik. Niveauet er betydeligt højere end i januar 2014. Detailomsætningen indeholder salget i danske butikker og e-handel.

Kilde: Dansk Erhverv & Business.dk

Skriv et svar