Arkiver

Nyheder

#prøverigen: Når man løber tør for penge

Følgende artikel er skrevet ud fra et blogindlæg fra Thor Fridriksson, stifter af fodboldappen Champion. I sit indlæg deler han ærligt ud af sine erfaringer med at løbe tør for penge til sin virksomhed – uden nogen mulighed for yderligere investering. Og hvad gør man så? Læs med her. Af Mia Grosen 

Baggrund: Thor Fridriksson udviklede tilbage i 2012 fodboldappen, Pomodo, i samarbejde med Thomas Watson. Et projekt der kom rigtig godt fra start med god feedback fra de første brugere, en pæn angel investering og arbejdsplads i Silicon Valley. Konceptet omkring produktet viste sig dog ikke at holde vand, og derfra begyndte udfordringerne for alvor for de to iværksættere. Teamet, som nu var blevet til tre, flyttede til Thailand for at spare på omkostningerne, hvor de kom op med en idé til et nyt koncept til en fodboldapp. De ændrede navn til Champion, men uden udsigt til geninvestering fra de tidligere investorer, stod de overfor nogle svære beslutninger. Thor Fridriksson skriver:

Læs også: Pumodo drengene skifter fokus til den ny livescore app Champion

Shark Tank

Vores Angel investorer var splittede. De have investeret i Pumodo, det var en fiasko. Nu bad jeg dem om at tro på Champion. To sagde nej. Den tredje gav os et tilbud.

Beløbet var lille, men ville kunne holde firmaet kørende i Thailand i 6 måneder. Men tilbuddet,1006d56 som han lagde på bordet, var en stor nedjustering af firmaets værdi og ville udvande os.

Jeg betænker ham ikke for det lave tilbud. Han ville gerne hjælpe os, men jeg må have fejlet, da jeg stillede mulighederne og visionerne for Champion op for ham.

Vi havde virkelig brug for pengene, men den kraftige udvanding ville ramme os i senere investeringsrunder og inficere os som en virus. Samtidig ville det slække motivationen blandt os stiftere. Hvis vi sagde ja til tilbuddet, ville firmaet være dødsdømt på lang sigt. Hvis vi sagde nej, ville vi være nødt til at lukke firmaet ned.

Vi sagde nej.

”Jeg har set mange spændende firmaer de seneste 5 år, som jeg gerne ville have investeret i, men hvor jeg lod være, da fordelingen i firmaet allerede var ødelagt”- Marc Andreessen

Vi stod i et kæmpe dilemma. Det var klart, vi alle tre gerne ville fortsætte og finde det fulde potentiale af produktet. Vi måtte simpelthen fortsætte. Det var én af de gange, hvor sammenholdet stod sin prøve, og vi blev enige om at føre projektet til dørs.

Men hvordan skulle vi betale vores regninger?

Bagsiden ved freelance arbejde 

Den nemmeste måde at dække vores løbende omkostninger i Champion på var at lave freelance arbejde ved siden af.

Thomas og Anders, begge dygtige udviklere, fik tre tilbud så snart rygtet om, at de kiggede efter deltidsarbejde. Vi besluttede derfor, at jeg skulle blive fuldtid på Champion og fokusere på vores videre udvikling med en mindre løn betalt gennem indkomsten fra freelance arbejdet.

Det gav derfor også mening at flytte tilbage til Danmark, da deres nye jobs lå der.

Det gik dog hurtigt op for os, hvor krævende det var at køre et ambitiøst startup, mens vi også havde arbejde ved siden af. Den tid, du bruger på dit andet job, svarer ikke til den tid, du tager fra produktudviklingen i dit startup. Der er omkostninger forbundet med at skifte frem og tilbage mellem flere projekter og klienter.

Det bliver virkelig svært at holde fokus. Og når du først mister fokus, går det nedad bakke. Det tager længere tid at få udviklet. Og så kommer frustrationerne.

Loyaliteten kan også blive sløret. Hvem skylder du mest? Arbejdet som betaler maden på dit bord, eller projektet som du elsker? Hvor skal du lægge dine ekstra timer? Med den tilbagevendende indkomst følger også mere komfortable livsstilsvaner, der konflikter med livet som iværksætter.

At arbejde ved siden af, mens du starter virksomhed, er aldrig en god idé. En ærgerlig nødvendighed i vores tilfælde, men også Champions mulighed for at vise det store potentiale.

Tilbage på rette spor

Thor Fridrikssons og hans partneres hårde arbejde har tilsyneladende båret frugt. Efter en lovende test af deres nye app, er investorernes interesse igen blevet vækket, og kontoret er flyttet midlertidigt til Lissabon. Som det ser ud nu, bliver den nye Champion app lanceret 1. april 2015. Har du lyst til at læse hele blogindlægget af Thor Fridriksson, kan du finde det her.

 

Skriv et svar