Arkiver

Nyheder

SCALEit giver danske startups amerikansk mentalitet

Forårets runde af SCALEit-programmet i Silicon Valley sluttede for få uger tilbage, og de seks danske deltagervirksomheder er vendt hjem til Danmark igen, med skarpe pitch og nye foretningsmuligheder i bagagen. Af Sisse Melsen

Det er nu nogle uger siden SCALEit sendte en gruppe startups til Silicon Valley for at møde investorer og en række fremtrædende personligheder fra the bay area. Heriblandt var holdet bag Saxo.com og BeMyEyes, som fik muligheden for at pitche deres nye forretningsideér til potentielle samarbejdspartnere.

SCALEit programmet er et offentligt privat samarbejde mellem Søren Therkelsen og Innovation Center Denmark, der har som målsætning, at få flere danske teknologi-virksomheder til at skalere op og gøre hele verden til deres marked.

Tænk stort fra start
Vindermentaliteten er tydelig i Silicon Valley, folk er her for at vinde og denne mentalitet er ved at brede sig til en stor del af startup-miljøer over hele verden. SCALEit programmet er derfor ikke kun et forsøg på at rejse kapital, men forsøger også at ændre den danske mentalitet, som sidder så inkarneret i os. Dette fik holdet en smagsprøve på da vi slog en tur forbi Toke Kruses lejlighed i hjertet af San Francisco.

I Danmark er mentaliteten, ”Hvis du fejler, så er du en fiasko” og ofte skal vi også lægge øre til “hvad sagde jeg” når det ikke lykkedes i første eller anden omgang. I Silicon Valley derimod er mentaliteten en anden: ”Hvis du ikke fejler, så er det fordi du ikke tager nogle chancer.” Vi skal udfordre den danske mentalitet og turde fejle, fortæller Toke Kruse, founder af Billys Billing.

Tilpas din forretningsmodel til markedet
At virksomhedens forretningsmodel kan være skrøbelig er gået op for mange virksomheder i krisetiderne, men at det også kan være afgørende at nytænke og udvikle tilgangen til markedet, er noget som de fleste ikke tager stilling til. Dette bliver man som virksomhed konfronteret med, når man befinder sig i Silicon Valley, fordi det er nogle helt andre parametre der lægges vægt på.

Blandt de seks startups var Jørgen Balle Olesen, founder af Saxo.com. Saxo er Danmarks første og største online boghandel med flere millioner titler på de virtuelle hylder, som hver dag tænder læselysten hos danskerne. Saxo.com sætter ord, litteratur og læring fri.

“Vi er blevet meget skarpere på vores forretningsmodel og det var som udgangspunkt også derfor vi tog med. Vi ville lære at sætte en præsentation op, så når vi skal pitche for investorer og potentielle samarbejdspartnere i fremtiden, er stærkere på hvad vi vil kommunikere ud. Efter at have deltaget i SCALEit programmet har vi måtte lave en iteration og ændre det J_rgen_Balle_Olesen_531767amateriale som vi præsenterer til eksterne partnere.” Fortæller Jørgen Balle Olesen, founder af Saxo.com

At få andre øjne på sine forretningsideer har affødt mange nye tanker hos Jørgen Balle Olesen.

“Det vi ledte efter på SCALEit var feedback på de tanker og forestillinger vi havde omkring skalering og om de var holdbare. Det har affødt mange nye tanker om hvad vi kan gøre fremadrettet. Alt i alt har det været en god investering for teamet, da vi er blevet meget stærkere på, hvad det er vi gerne vil kommunikere ud.

Christian Erfurt og Hans Jørgen Wiberg, som står bag den danske app BeMyEyes, som låner øjne ud til de blinde, har bogstavlig talt fået øjnene op for deres potentiale og hvilket ansvar, der ligger på deres skuldre.

“Vi har ikke fået nogle konkrete aftaler i hus, men vi er blevet meget klogere på, hvad der skal til for at vi og andre kan rykke i USA – og du skal virkelig ville det. Vi har fået mere med hjem end vi turde drømme om, og vi har fået bevist hvordan vi selv bør efterleve pay-it-forward, som de gør i stor stil i Silicon Valley, her giver de store spillere de små en chance. Vi forstår vores potentiale og hvor stort et ansvar vi har i forhold til vores service.” Fortæller Chistian Erfurt og Hans Jørgen Wiberg fra BeMyEyes.

Læs også: 6 danske virksomheder drager mod Silicon Valley.

Harddisken i Austin
I år var et helt særligt år for SCALEit og dets deltagere, det var nemlig tiende gang SCALEit sender en gruppe startups til Silicon Valley, og det blev fejret med en særlig SCALEit + SxSW 2015 edition.

I Austin blev SCALEit holdet samlet med 7 andre nordiske startups fra henholdsvis Norge og Findland, som sammen var en del af Nordicstartupbits.com standen. Under sydens sol og et ellers travlt program, fik de muligheden for at tale med journalist Henrik Føhns fra Harddisken.

Hør interviewet med de 7 spændende startups: SAXO.comWallbreaker DynamicsuCommerceSHUTELivetakeAudioCase og Recho nedenfor.