Arkiver

Nyheder

SCALEit giver danske startups amerikansk mentalitet

Forårets runde af SCALEit-programmet i Silicon Valley sluttede for få uger siden, og de seks danske deltagervirksomheder er vendt hjem med skarpe pitches og nye forretningsmuligheder i bagagen.

Af Sisse Melsen

Det er nu nogle uger siden, det danske vækst-initiativ SCALEit sendte en gruppe startups til Silicon Valley i San Francisco i USA for at møde investorer og fremtrædende personligheder. Heriblandt var holdene bag online-bogbutikken Saxo.com og appen BeMyEyes, der hjælper blinde med at se. De fik muligheden for at pitche deres nye forretningsideer til potentielle samarbejdspartnere.

SCALEit-programmet er et samarbejde mellem programmets administrerende direktør Søren Therkelsen og Innovation Center Denmark, der begge har som målsætning at få flere danske teknologi-virksomheder til at skalere op og gøre hele verden til deres marked.

Tænk stort fra start
Vindermentaliteten er tydelig i Silicon Valley. Folk er der for at vinde og denne mentalitet breder sig til en stor del af startup-miljøer over hele verden. SCALEit-programmet er derfor ikke kun et forsøg på at rejse kapital, men forsøger også at ændre den danske mentalitet, som sidder så inkarneret i os. Det siger for eksempel den San Francisco-boende Toke Kruse, der er iværksætter og stifter af regnskabsprogrammet Billy’s Billing.

“I Danmark er mentaliteten, ”Hvis du fejler, så er du en fiasko” og ofte skal vi også lægge øre til “hvad sagde jeg” når det ikke lykkedes i første eller anden omgang. I Silicon Valley derimod er mentaliteten en anden: ”Hvis du ikke fejler, så er det fordi du ikke tager nogle chancer.” Vi skal udfordre den danske mentalitet og turde fejle,” fortæller han.

Tilpas din forretningsmodel til markedet
At virksomhedens forretningsmodel kan være skrøbelig er gået op for mange virksomheder i løbet af krisetiderne. At det også kan være afgørende at nytænke og udvikle tilgangen til markedet er noget, de fleste ikke tager stilling til. Dette bliver man som virksomhed konfronteret med, når man befinder sig i Silicon Valley, fordi det er nogle helt andre parametre, der lægges vægt på.

Blandt deltagerne i programmet var Jørgen Balle Olesen, stifter af Saxo.com.

J_rgen_Balle_Olesen_531767a
Jørgen Balle Olesen, stifter af Saxo.com

“Vi er blevet meget skarpere på vores forretningsmodel, og det var som udgangspunkt også derfor, vi tog med. Vi ville lære at sætte en præsentation op, så når vi skal pitche for investorer og potentielle samarbejdspartnere i fremtiden, er stærkere på hvad vi vil kommunikere ud. Efter at have deltaget i SCALEit-programmet har vi måtte lave en iteration og ændre det materiale som vi præsenterer til eksterne partnere,” fortæller han.

At få andre øjne på sine forretningsideer har givet mange nye ideer hos Jørgen Balle Olesen.

“Det, vi ledte efter på SCALEit, var feedback på de tanker og forestillinger, vi havde omkring skalering – og om de var holdbare. Det har affødt mange nye tanker om hvad vi kan gøre fremadrettet. Alt i alt har det været en god investering for teamet, da vi er blevet meget skarpere på, hvad det er, vi gerne vil kommunikere ud,” siger han.

Christian Erfurt og Hans Jørgen Wiberg, som står bag den danske app BeMyEyes, har bogstavlig talt fået øjnene op for deres potentiale og hvilket ansvar, der ligger på deres skuldre.

“Vi har ikke fået nogle konkrete aftaler i hus, men vi er blevet meget klogere på, hvad der skal til for at vi og andre kan rykke i USA – og du skal virkelig ville det. Vi har fået mere med hjem end vi turde drømme om, og vi har fået bevist, hvordan vi selv bør efterleve pay-it-forward, som de gør i stor stil i Silicon Valley. Her giver de store spillere de små en chance. Vi forstår vores potentiale, og hvor stort et ansvar vi har i forhold til vores service,” fortæller Christian Erfurt og Hans Jørgen Wiberg fra BeMyEyes.

Harddisken i Austin
I år var et helt særligt år for SCALEit og dets deltagere. Det var nemlig tiende gang, SCALEit sendte en gruppe startups til Silicon Valley. Det blev fejret med en særlig SCALEit + SxSW 2015 edition.

I Austin blev SCALEit holdet samlet med syv andre nordiske startups fra henholdsvis Norge og Finland, som sammen var en del af standen for iværksættermediet Nordicstartupbits.com. Under sydens sol og et ellers travlt program fik de muligheden for at tale med journalist Henrik Føhns fra P1-programmet Harddisken.

Hør interviewet med de syv startups – SAXO.com, Wallbreaker Dynamics, uCommerce, SHUTE, Livetake, AudioCase og Recho – nedenfor.

Skriv et svar