Arkiver

IværksætterprisenNyheder

Masser af inspiration og læring til Iværk&Vækst i Horsens

Linkprofil

Iværk&Vækst løb af stablen i Horsens Fængsel torsdag den 16 april. Dagen bød på et utal af oplæg og øvrige inspirationskilder for iværksættere. Her får du et indblik i nogle af dagens pointer. 

Af Christina Klavsen

Iværksættertopmødet
På udbryderscenen startede dagen med et iværksættertopmøde under titlen “Iværksætteri som fødekilde og generator for vækst”. Der var lagt i ovnen til en hed debat mellem prominente navne indenfor hhv. iværksættermiljøet og politik.

iværksættertopmøde
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristen giver sit bud på fremtidens iværksætter-Danmark under iværksættertopmødet

 

Debatten gik på, hvordan iværksætterlandskabet i Danmark ser ud, og ikke mindst hvordan det bør se ud i fremtiden. Der var stærke holdninger fra begge fronter, og her er en opsummering af de mest bemærkelsesværdige pointer.

  • Skattefrihed for iværksættere det første år – foreslår Michael Mortensen, CASA A/S
  • …Nej, de første tre år, mener bestyrelsesformand for CULT A/S, Brian Sørensen. Han udtalte desuden også, at
  • Alle der forsøger sig med iværksætteri bør hyldes – ikke kun de, der opnår succes
  • Danmark er et industriland, vi skal huske også fortsat at fokusere på denne industri, også i forhold til iværksætteri, udtalte beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen
  • Der skal mere iværksætteri på skoleskemaet – i stedet for sløjd, håndarbejde og hjemkundskab. Det mener formand for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther Øyrabø
  • Kan man skabe et større incitament for etablerede og succesfulde startups til at investere i nye startups? Et spørgsmål fra salen, som Brian Sørensen udtrykte stor umiddelbar begejstring for.
  • Endelig mener Randers’ borgmester Claus Omann Jensen, at der skal sættes større fokus på iværksætteri internt i etablerede virksomheder

Iværksætterprisen

Iværk&Vækst var også vært ved Business Region Aarhus’ kåring af Østjyllands bedste iværksætter. En jury bestående af etablerede og succesfulde iværksættere som blandt andet Brian Sørensen (Cult) og Mette Bendix (Kvadrat) havde udvalgt én vinder i tre forskellige kategorier. I kategorien ‘Bedste Immaterielle Produkt’ vandt Qampo. Vinderen i kategorien ‘Mest Kreative Idé’ blev det aarhusianske startup Abrella, og endelig blev vinderen af ‘Bedste Materielle Produkt’ Nordisk Tang. Nordisk Tang vandt ligeledes kategorien Thumbs Up, hvor alle havde haft mulighed for at stemme.

Nordisk Tang er netop nu et hot nyt koncept på den danske startupscene. De to unge stiftere Heine Max Olesen og Ulrik Trieb har formået at gøre tang spiseligt og sælger pt. tangsalt, -pesto og krydderier. Om modtagelsen af prisen siger Heine Max Olesen:

“Det føles stadig pisse fedt, det har sat ekstra gang i sagerne, og vi har fået travlt.”

Nordisk tang
Stifterne af Nordisk Tang da de fik overrakt den anden pris på dagen – Thumbs Up-prisen

 

Nordisk Tang var også en af de food innovators, der udstillede på messen. Denne mulighed havde ligeledes stor betydning for forretningen.

“Som udstiller var det helt perfekt. Vi fik lov at rykke indenfor, da vejret var meget blæsende, og da vi så vandt, var der ikke så langt for de nysgerrige,” fortæller Heine Max Olesen.

Fokus på madinnovation
Speaking of food innovation havde Iværk&Vækst valgt at sætte fokus netop på dette. Det gjorde de blandt andet med en præsentation fra forskellige spændende startups og relevante institutioner indenfor emnet. Disse var inviteret til at dele ud af deres erfaringer med at få succes som madentreprenør på det globale marked.

I øjeblikket oplever vi trends i form af for eksempel ‘social food’, hvor der er fokus på maden som social driver, og ‘farm the future’ hvor fokus er på bæredygtighed. Det kunne Torsten B. Jacobsen – CEO og medstifter af Nordic Foodworks, fortælle. Han mener, at Danmark hidtil har manglet en stærk madkultur, som man for eksempel oplever den i Italien, men at den unge generation viser en stigende interesse for området, og vi derfor ser mange nye tiltag.

Foodinnovation
Stefán Thoroddsen fra Crowbar Protein fortæller om sin oplevelse med at tilgå et globalt marked

 

Efter præsentation fra de forskellige personer lagde konferencier Vibeke Hartkorn an til spørgsmål fra salen. Hun startede selv med det opklarende spørgsmål – hvad har ændret sig i verden siden vi i de seneste år har oplevet en stigende global interesse for food innovation?

Stefán Thoroddsen, CEO og medstifter af Crowbar Protein, som producerer proteinbarer lavet dels af græshoppemel, havde klare bud herpå: øget adgang til information og videndeling kombineret med øget nysgerrighed.

Stor tilfredshed med dagen
Arrangør Eva Vedel var også tilfreds med mængden af inspiration og indtryk til Iværk&Vækst 2015.

“Det handler om at skabe rum til udveksling af viden, ideer og kontakter, så endnu flere får lyst til at sætte turbo på deres forretning. De virksomheder, der bliver hyldet, er vigtige rollemodeller. Jeg er vild med deres gåpåmod og ihærdighed,” siger Eva Vedel.

1 kommentar

Skriv et svar