Arkiver

Nyheder

Har du råd til at udleve iværksætterdrømmen?

Valget at blive iværksætter i en moden alder medfører en del fravalg. Disse fravalg opvejes dog typisk af passionen for projektet, tilfredsstillelsen af en skabertrang og den energi, dette tilfører. Når alt kommer til alt, handler beslutningen om at anskue situationen nøgternt og så sørge for, at dine nærmeste er med ombord. 

Af Christina Klavsen 

Det kan være en svær beslutning at springe ud som iværksætter som voksen. Ofte er det forbundet med en del ofre både socialt og økonomisk. Så hvordan tackler man disse udfordringer, og hvor meget skal man være villig til at betale for at følge sin passion? Her fortæller to voksne iværksættere om hvordan deres passion for projektet overvandt udfordringerne.

Se realiteterne i øjnene

Start med at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan. Sådan lyder rådet fra Ulrik Branner, kommerciel direktør og partner hos Geniebelt, som er en online samarbejdsplatform til byggebranchen. Han sagde farvel til fast arbejde med fordelagtige arbejdstider og en klækkelig løn. Efter at have erkendt, at lysten, passionen og drivet til at indgå i iværksætterprojektet var der, satte han sig ned og regnede efter.

106167a
Ulrik Branner, kommerciel direktør hos Geniebelt

“Jeg tog en helt konkret og kedelig total gennemgang af vores økonomi, for at finde ud af, hvor mange penge, jeg kan have med på arbejde hver dag. På den baggrund ved jeg præcis, hvor lang tid jeg har til at forfølge den her drøm,” fortæller han.

Dermed kunne han afværge enhver tanke om at være uansvarlig overfor familien. For Ulrik Branner var det også afgørende, at hans hustru bakkede ham op i beslutningen. Sammen satte de rammerne for, hvad de som familie kunne acceptere.

“Én ting er at udpensle rammerne, en anden er rent faktisk at efterleve dem. Når beslutningen er taget, skal man sikre sig, at man er afklaret med konsekvenserne og kan acceptere dem,” siger han, og påpeger, at det for nogen måske vil føles som et prestigetab, og at de nye rammer kan være svære at efterleve, når det kommer til stykket.  

Ulrik Branner forklarer, at det især var muligheden for at indgå i et stærkt og erfarent team, der gjorde ham passioneret omkring projektet. Omkostningerne opvejes i høj grad af den energi, han får heraf.

“Man kan relativt hurtigt se, hvad man får igen i form af energi og det at tilfredsstille en skabertrang,” fortæller han.

Læs også: Kvittede det faste job for iværksætterlivet

Forståelse, accept og indvilgelse fra familie og venner altafgørende

3d6cb92
Esben Toftdal Nielsen, adm. direktør for Cope it

Esben Toftdahl Nielsen var også voksen, da han, sammen med tre partnere, valgte at starte sin virksomhed Cope it, et digitalt værktøj som afhjælper tandlægeskræk. Han fravalgte sit velbetalte job og den sikre fremtid til fordel for iværksætteriet. For ham var det netop skabertrangen, der gjorde udfaldet.

“Jeg havde flere idéer på tegnebrættet, og gik egentlig ind til det uden at have en klar plan om, hvilken jeg skulle satse på. Jeg gav mig selv nogle måneder til at prøve at afklare det,” fortæller han, om sin vej til at blive iværksætter.

Hans beslutning blev modtaget med en del undren – og en stor portion respekt.

“Udefra set ser det jo nok ud som om, at planen er lagt. Jeg havde nok ikke kommunikeret så aktivt, at det var noget, jeg ville kaste mig ud i. Derfor blev min beslutning mødt med en vis undren, men også en rigtig stor respekt,” siger han.

I omgangskredsen mødte han desuden en stor nysgerrighed for, hvad det var, der drev hans beslutning. Det kan måske være svært for udenforstående at forstå valget om at følge en passion, når det betyder, at man samtidig fravælger en årsløn i omegnen af en million.

“Men det er ikke det, der driver mig. Jeg har en indre motivation for at gøre det her, og det kan sommetider være svært at forklare, specielt når man fravælger en rigtig fed karriere,” forklarer han, og understreger, at han ikke har mødt nogen negative holdninger overhovedet.

Esben Toftdahl Nielsen og Ulrik Branner er enige om, at det er nødvendigt at afklare situationen ikke bare med familien, men også med omgangskredsen.

Det er et spørgsmål om at gøre det klart for dem, at jeg ikke er til stede på samme måde de næste par år,” siger Ulrik Branner og forklarer, at denne afklaring også er vigtig for, at du kan opretholde din passion og drive, og ikke lader dig tynge af dårlig samvittighed over at være mindre til stede.

Læs også: App mod tandlægeskræk får millioninvestering fra flere sider

Samfundsmodellen muliggør voksent iværksætteri
Så det at udleve sin passion kommer altså med en pris, som man skal afveje nøje, om man vil og kan betale. På den anden side er der klare fordele i kombinationen af passion og den gode portion erfaring og store netværk, man kan bibringe et startup i en moden alder.

Niels Vejrup Carlsen er Investment Director hos SEED Capital, som investerer i højteknologiske startups i begyndelsen af deres livscyklus. Her har de mindst ligeså stort fokus på de modne iværksætteres fordele, som de unges.

Med reference til den danske samfundsmodel, mener Niels Vejrup Carlsen, at den modne og erfarne gruppe har god grund til at prøve iværksætteriet af.

“Jeg mener faktisk, at en af fordelene ved den danske samfundsmodel er, at vi har et sikkerhedsnet, som gør, at iværksættere med familie og hus tør tage chancen. De ved, at de ikke går helt til bunds, hvis de fejler. I San Francisco går man, bogstavelig talt, fra hus og hjem, hvis drømmene ikke indfries,” siger han.

Læs også: Venturefonden SEED Capital satser på Bitcoin

Ulrik Branner stemmer i. Han mener, at der findes mange modeller for iværksætteri, og at de hver især kan være lige gode.

“Mange tror ikke, at der er plads til familieliv osv. Men det er lidt af en skrøne, mener jeg. Der er brug for, at der kommer et lidt mere nuanceret billede af det at være iværksætter. Det kræver ikke nødvendigvis, at man arbejder 24/7 og fuldstændig tilsidesætter familieliv, socialliv og så videre. Når du får lov at udleve din passion hver dag, og oplever hvilken energi det giver, synes prisen ikke så høj,” siger han.

1 kommentar

Skriv et svar