Arkiver

EventsNyheder

Debat: Hvor er kvinderne til TechBBQ 2015?

Der er generelt langt mellem kvinderne på scenen til iværksætterkonferencer, og årets TechBBQ har provokeret mange henvendelser – og med god grund. Men det skal ikke føre til, at kvinder bliver favoriseret blot på grund af deres køn.

Af Pia Ella Elmegård

Som medarrangør af iværksætterkonferencen TechBBQ sidder jeg med i gruppen (af mænd), der i sin tid tog initiativ til non-profit konferencen, og som beslutter, hvem der får plads på scenen. I årets lineup, der tæller mere end 30 iværksættere og investorer fra Danmark og udlandet, er der ikke én eneste kvinde at finde – udover den fantastiske vært, Laila Pawlak fra DARE2mansion og Thinkubator-acceleratoren.

Det har jeg modtaget en del kritik for. E-mails, opkald og twitter-beskeder med spørgsmålet; ”hvor er kvinderne?” og ”kan det virkelig passe?”

Jeg forstår godt kritikken, og jeg er glad for, at den kommer. Det er rart at mærke, at folk er opmærksomme på kønsfordelingen i startupmiljøet.

Når det er sagt, vil jeg ikke vælge en taler baseret på køn. TechBBQ-gruppen vælger talere ud fra, hvor langt deres virksomhed er nået i forhold til validering og test af deres produkt på markedet. Vi kigger også på, om de er anderledes, skæve og visionære – og så har vi også i baghovedet, om de er gode til at stå på en scene. Alle disse værdier er, for os, fuldstændigt uafhængige af kønnet.

Dertil har TechBBQ allerede haft besøg af en stor del af kvinderne fra tech startupmiljøet på scenen de sidste år, blandt andre Tine Thygesen (Everplaces og Founders House), Camilla Ley Valentin (Queue-IT) og Mette Lykke (Endomondo), og vi ønsker ikke gengangere. Det tager nogle år at indsamle erfaring nok til, at vi inviterer op på scenen, og de kvinder, vi har spurgt i år, er ikke vendt tilbage.

Mine bryster skal ikke være min invitation
Personligt går jeg heller ikke ind for kvoter i bestyrelser, og jeg vil af princip ikke jage kvindelige stiftere og iværksættere til scenen, fordi de er kvinder. Derfor er der ikke nogen kvinder på talerlisten. Og jeg bliver nødt til at tilføje, at jeg ville blive særligt træt af, at blive inviteret op på en scene, fordi jeg er kvinde og ikke fordi, jeg har kæmpet mig op og frem til at være top of mind i udvælgelsesprocessen.

Det samme bliver diskuteret hvert år i forbindelse med Ivækstprisens kategori ’Årets Kvindelige Iværksætter’ (der findes ikke en kategori ved navn ’Årets Mandlige Iværksætter’). Jeg har selv samlet debatten op i artikler om emnet hvert år, og jeg har talt med flere nominerede kvinder, der tager mod nomineringen i både glæde og ærgrelse. Iværksætteren Tine Thygesen (Everplaces og Founders House) skrev i et blogindlæg, at hun modtog nomineringen med blandede følelser, fordi man bliver givet et handicap, og på den måde bliver sat ind i en kontekst ud fra en svaghed – ikke fra en styrke.

Som kvinde i tech-startupmiljøet er jeg naturligvis selv ærgerlig over, at der ikke kommer nogle kvinder på scenen til TechBBQ 2015. Men jeg ærgrer mig over, at der simpelthen ikke er flere endnu (og at de tilspurgte ikke har prioriteret at deltage), og ikke over, hvordan vi udvælger talerne. Vi har heller ikke overvejet etnisk ophav og alder, omend det også er noget, som vi har både talt om og valgt at ignorere.

Personligt har jeg ikke lyst til at være i tvivl om, hvorfor en arrangør inviterer mig til et event. Jeg tror på, at jeg kan kæmpe mig vej frem, og jeg tror på, at jo flere kvinder der søsætter tech-virksomheder, jo flere vil der følge med.

Jeg tror dog på, at vi allerede næste år vil se flere kvinder i spidsen for interessante startups. Jeg synes, det vrimler med kvindelige stiftere og direktører, der arbejder meget seriøst med deres startup – om end det er i den tidlige fase. Så jeg glæder mig til, at der er flere kvinder at vælge mellem næste år, og sikkert en overvægt om to eller tre år. Havde de tilspurgte sagt ja, havde der været 2 ud af 13 præsentationer fra kvinder i år.

Så hvad skal vi gøre?
Og endeligt; der skal  fokus på det. Det er jeg ikke uenig i, og jeg stiller mig gerne op og taler eller skriver om det, som jeg har gjort det tidligere. I fora hvor det netop er denne debat, der er på tapetet, som kvindenetværket Geek Girls eller Ladies First.

TechBBQ handler om at mødes for at fejre de succeser og den vækst, som det danske startupmiljø har set, og som ikke ser ud til at aftage. Jeg kan nævne flere imponerende kvinder, der er godt på vej til at blive kandidater, der kan være top of mind næste år; Dorte Sejthen med Filihood, Rikke Biehl med Delogue, Mia Grosen med Comundu og Claire Ross-Brown med PitchXO. For ikke at nævne sidste års Startupbootcamp Mobile, der bestod af otte kvindelige stiftere og direktører, hvoraf der uden tvivl er lovende potentiale til en plads på talerlisten næste år.

Jeg håber at se rigtigt mange kvinder møde op, netværke og drikke kaffe med investorer og business angels, og jeg glæder mig til at se en håndfuld af dem på scenen med deres etablerede startups over de næste år.

Og så vil jeg lade Laila Pawlaks ord fra Ivækstprisens debat sidste år afslutte mit indlæg:

”Vi må jo erkende, at statistikken taler for sig selv: der er færre kvindelige iværksættere end der er mandlige. Endnu. Engang var der heller ikke mange kvinder på universiteterne – nu er der flere kvinder end mænd der tager en videregående uddannelse.”

Læs hele indlægget fra Ivækstprisen 2014 her.

 

 

2 kommentarer

Skriv et svar