Arkiver

Content PartnereNyheder

Hvad erhvervslivet har lært af iværksættervirksomhederne

Summit

De seneste år har mange brancher oplevet et paradigmeskifte i magtfordelingen – de er blevet ’disrupted’ af små virksomheder. Det vil sige, at de små virksomheder har formået at gentænke den branche, de opererer indenfor og har derfor på ingen tid overtaget betydelige markedsandele.

Af Tina Søndergaard

Mange etablerede virksomheder har lidt under de unge digitale virksomheders nye produkter eller måder at levere services på, men en del af dem lærer også af det og hopper med på udviklingen.

Erhvervslivet lærer af iværksætteriets fleksibilitet
Nogle virksomheder er begyndt at tænke de digitale muligheder og de digitale iværksættervirksomheder ind i deres egen fremtid. Det gælder eksempelvis virksomheder som Egmont, der både samarbejder med, spejder efter og investerer i unge iværksættervirksomheder.

På investeringsfronten har specielt SKAGEN Fondene, der selv har en stærk iværksætter-historie, formået at spore sig ind på de nye teknologiske startups. SKAGEN Fondene har igennem en række netværksmøder arbejdet målrettet mod at føre det etablerede erhvervsliv sammen med startup-virksomhederne i løbet af de seneste år.

Erhvervslivet har lært, at nytænkning og en fleksibel forretningsstrategi er nødvendig for at forblive konkurrencedygtig på markedet. Denne læring har ført til, at flere og flere startups bliver støttet økonomisk eller på anden vis af etablerede virksomheder, der gerne vil forny sig.

Holder iværksætteriet tæt, men ikke for tæt
Christian Stadil, partner i Thornico group, og Peter Schrøder, digital chef ved Egmont, debatterede netop dette emne under startup-konferencen TechBBQ i sidste uge. Begge har erfaring med at involvere startups i udviklingen af deres forretninger.Peter Schrøder Egmont

”Teknologi er nøglen til forandring inden for forlægger-branchen. Vi har hidtil købt teknologiske løsninger udefra, men vi vil gerne gøre det til en integreret del af virksomheden. Vi er dog ikke interesserede i at integrere startups i Egmont, som sådan – vi vil gerne holde dem i arms længde – men vi investerer i dem og knytter således tætte bånd med innovationen, ” forklarer Peter Schrøder, som har investeret blandt andet i everclassic.com – en online handelsplads for brugskunst og design.

Det er ikke kun de teknologiske virksomheder, der arbejder tæt sammen med startups. Det sker i alle dele af erhvervslivet.

Den skandinaviske investeringsforening SKAGEN Fondene har også fået interesse for branchen og arbejder aktivt på at danne tætte relationer til startup-miljøet i Danmark. Derfor besluttede SKAGEN Fondene sig sidste år for at arbejde på at blive mere synlige i startup-miljøet og øge kendskabet til deres alternative kapitalforvaltning.

Thomas Lund”SKAGEN er selv startet som en klassisk iværksætter virksomhed – og vi er i dag stadig partnerejede, hvilket vil sige uafhængige af bankerne,” forklarer formuerådgiver for SKAGEN fondene, Thomas Lund og fortsætter:

”Vi har de sidste par år oplevet, at flere succesrige entreprenører har kontaktet os for rådgivning og brug af vores investeringsprodukter inden for globale obligationer, ejendomme og aktier. De fortæller os, at de godt kan lide vores værdier, interessefællesskabet med vores kunder, produkter med en lang, god historik, og at vi er uafhængige af bankerne.”

Erhvervslivet vil være synligt for startups
Iværksætternes årlige konference, TechBBQ, var i sig selv et eksempel på, hvordan de danske digitale iværksættere i dag kan vække helt andre interessenters nysgerrighed.

Ud over Microsoft som hovedsponsor, var der blandt sponsorerne alt fra større danske teknologi-virksomheder til de helt små kontorfællesskaber i København, der huser de mange unge iværksættervirksomheder. Kontorerne er også selv nye forretninger, der endnu ikke er støttet af for eksempel det etablerede erhvervsliv. Det er ellers meget udbredt i andre storbyer som Stockholm, Berlin og Helsinki.

Konferencen blev afholdt i Operahuset i København, som havde åbnet en af Danmarks mest præstigefyldte scener for det danske iværksættermiljø.

Skriv et svar