Arkiver

Nyheder

Trustpilot får 500 millioner i investering

Peter Holten Mühlmann

Den danske brugeranmeldelse platform Trustpilot rejser 500 millioner kroner i en ny investeringsrunde og gør klar til stor USA-satsning.

Af Daniel Laursen

Trustpilot startede i Aarhus i 2008 og har siden vist, at de har ramt ned i tidens trends med brugergenereret indhold og brugeranmeldelser. Den globale rejse tog for alvor fart i 2014 og fra 2012 oplevede iværksættervirksomheden en høj vækst.

Bruttoresultatet steg fra 29 millioner kroner i 2012 til 61 millioner kroner i 2014, og i dag tæller virksomheden 400 medarbejdere, hvoraf de 200 endnu arbejder i hjertet af København og de øvrige på kontorer i London,  New York og Melbourne.

Læs også: Fra 100 til 300 – sådan skaber Trustpilot sammenhængskraft i en vækstende virksomhed

Investering til mere af det hele på lang sigt
Mange iværksættere tror det tager et par måneder at rejse en investering, men det er slet ikke normalen. Det kan nemt tage mellem 9-12 måneder før man har været hele processen igennem, lige fra første møde til en underskreven aftale.

“Jeg havde det første kaffemøde med Vitruvian Partners og Ben Johnson, der er partner i selskabet, tilbage i juni sidste år. Herefter snakkede vi sammen on and off, men i december og januar tog det fart,” siger stifter og CEO Peter Holten Mühlmann.

Vitruvian havde set sig varme på Trustpilot, og med en blanding af en forretningsmodel der virkede og en fornyelsesrate på 95-100 procent, var Trustpilot en interessant case for Vitruvian.

“Der er et kæmpe globalt potentiale for online brugeranmeldelser. Trustpilot er frontløber på teknologien og en pionér på området. Det betyder, at Trustpilot har gode forudsætninger for at nå ud til forbrugere på nye markeder og fortsætte med at give flere brands mulighed for at bruge online anmeldelser aktivt,” siger Ben Johnson, der er partner i  Vitruvian og nu får en plads i Trustpilots bestyrelse.

Læs også: Tradeshift får ny massiv investering på 400 millioner

Desuden kendte Vitruvian Trustpilot rigtig godt gennem deres portefølje selskaber, og de har erfaring med at tage et dansk startup med fodfæste i England til nye højder. Det, de har gjort med danske Just-Eat og medinvestoren Index Ventures, skal nu kopieres og gøres sammen med Trustpilot.

“Jeg tror, de ser os som en potentiel unicorn,” siger Peter Holten Mühlmann, og henviser til virksomheder, der værdisættes til mere end én milliard dollars.

Når man rejser en investering i denne størrelse beviser det, at man gør noget helt rigtigt. Pengene bliver overført til en bankkonto og herefter handler det om at følge den nuværende strategi.

“Hvis det havde været en investering på fem eller ti millioner, så skulle det gå til et eller andet nyt kontor i Berlin, en ny feature eller en ny produktlinie, men når vi er i denne beløbsramme, så handler det om mere af det hele,” siger stifteren og fortsætter:

“Nu kan vi tænke langsigtet, og herefter er fokus USA, USA, USA.”

Ikke alle er enige med Trustpilot
Fra starten har der været mange meninger om Trustpilot, deres forretningsmodel og hvad man får ud af at bruge dem, og især Peter Holten Mühlmann har været vant til at ende i de sociale medier og mediernes gabestok. Men noget er dårlig omtale, noget andet er de imponerende tal som de kan vise med over 10.000 daglige sign-ups til Trustpilot verden over.

“Jeg er meget ydmyg overfor at vi får kritik fra alle mulige steder, men vi står også med et produkt, der er nemt at kritiserer. Da jeg var i Kontakt og vi fik hug for at det var for nemt at skrive falske anmeldelse, der uppede vi virkelig gamet og har haft stort fokus på dette siden,” siger Peter Holten Mühlmann.

Men at være en virksomhed, der tusinde gange om dagen skal være dommer mellem forbruger og virksomhed, må også være en opgave som er tæt på umulig at løfte. En opgave hvor man ender ud med et forlig hvor begge parter er enige og tilfredse. Trustpilot ved godt i følge Peter at de har en masse svagheder, men han ved også at det de gør betyder noget for rigtig mange mennesker, og som han siger hvad er alternativet og er det bedre

I den nye finansieringsrunde er det foruden hovedinvestoren Vitruvian Partners også Trustpilots eksisterende investorer DFJ Esprit, Index Ventures, Northzone og Seed Capital der alle har bidraget til denne runde. Ben Holmes fra Vitruvian Partners træder desuden ind i bestyrelsen hos Trustpilot

Den seneste finansieringsrunde er en af de største i Danmark nogensinde. I begyndelsen af 2014 fik Trustpilot en kapitalindsprøjtning på 137 millioner kroner, og med den nye investeringsrunde har Trustpilot i alt rejst 806 millioner kroner siden virksomheden blev grundlagt i 2007.

Lars Andersen fra SEED Capital udtalte tilbage i januar 2014, han var sikker på at Peter Holten Mühlmann ville tage den hele vejen. Med den nye investering har han ført Trustpilot endnu et par skridt op til en position, hvor de kan blive det næste danske startup, der inden for en kort årrække skal på børsen i London eller New York.