Arkiver

Nyheder

Rockstjerne-iværksætteren ændrer startup-kulturen

Der er plads til forbedring i det pulserende nordiske business angel- og startup-miljø. Men det tegner lovende, lyder det fra den finske business angel Jaako Salminen.

Af Christina Klavsen

Det nordiske startup- og business angel-miljø pulserer. Stadig flere bemærkelsesværdige nordiske startups dukker op, og der har aldrig været mere tilgængelig venturekapital. Men ligesom startups og iværksættere vokser og bliver mere modne, skal der også komme flere business angels til.

Der er måske kun en håndfuld business angels i Norden, der selv har været med til at grundlægge teknologiske startups. Flere nordiske business angels karakteriserer angel- og startup-miljøet som stærkt, men med plads til forbedringer.

Én af dem er finnen Jaako Salminen. Han er involveret i omkring et dusin startups, enten som investor, bestyrelsesmedlem eller mentor. Hans hovedbeskæftigelse er bestyrelsesformand i et af de største business angel-netværk i Norden – the Finnish Business Angel Network, også kaldet FiBAN. FiBAN arbejder for at højne kvaliteten af investeringer i startups, der stadig er på et tidligt stadie.

Vi mangler et nordisk netværk
Finland er kendt for sin spilindustri – det er blandt andet her, Angry Birds stammer fra – men ifølge Jaako Salminen er den finske startup-scene efterhånden blevet meget bred. Navnlig indenfor Cleantech, videnskab og informations/kommunikations-teknologi (IKT).

”Tidligere var det sådan, at mere end halvdelen af de startups, som business angels investerede i, lå indenfor IKT-området. I dag er det mindre end 20 procent. Det betyder, at startup-scenen i sig selv er blevet mere varieret og tiltrækker et bredere udsnit af investorer,” forklarer Jaako Salminen.

Som bestyrelsesformand i FiBAN er det Jaako Salminens job at være ansigtet udadtil. Derfor har han allerede god kontakt med det nordiske startup-miljø, men han kunne godt tænke sig at se et endnu tættere samarbejde mellem Finland og resten af de nordiske business angels – på samme måde som Finland har et nationalt netværk.

Iværksættere som rockstjerner
Silicon Valley i San Francisco er et område, som mange iværksættere og investorer ser op til. Business angel Hampus Jakobsson, der også har fingrene dybt begravet i den nordiske startup-scene, har tidligere sagt, at iværksættere bliver betragtet som konger i Silicon Valley – og at det er dét niveau, vi skal nå i Norden.

Læs også: Refleksioner fra en business angel: Hampus Jakobsson

Ifølge Jaako Salminen bevæger vi os langsomt mod det niveau. Han oplever selv et skift i opfattelsen af iværksættere i Finland.

”Der er ved at ske et stort og hurtigt kulturskifte i Finland, hvor unge iværksættere er blevet rockstjerner på ingen tid. Jeg tror, at denne ændring vil få stor indflydelse de næste 10 år,” siger Jaako Salminen.

Skriv et svar