Arkiver

GuideNyheder

Gæsteindlæg: En valgguide fra en iværksætter

Du har stadig fire timer til at nå ned i stemmeboksen. Hvis du stadig er i tvivl om hvor dit kryds skal sætter er der inspiration at hente her fra iværksætter-enthusiast Søren Therkelsen:

Løfter i overskrifter af 3-5 ord og valgplakater med smilende ansigter fra politikere som har holdninger til alt. At stemme er jo helt simpelt nu alle informationerne er tilgængelige, eller…? Her er et par generelle tips til dig der ikke er helt sikker på hvad du i dag vil stemme på.

1. Stem på visioner!
Stem på en politiker der virkelig vil ændre Danmark og som har modet til at tænke stort. Vi lever i en tid hvor verden forandre sig utroligt meget pga. globalisering og ikke mindst teknologi – men også i et land der egentlig bør være omstillingsparat nok til at klare sig. Lyt derfor efter de enkeltstående politikeres visioner og undersøg hvad den enkelte politiker personligt står for. En partisoldat parerer bare ordre, men vi har brug for ledere der kan tænke selv. Et godt eksempel er fx menneskerettighedsadvokaten Kåre Traberg Smidt fra Venstre, som tør stå imod Dansk Folkeparti i forhold til asylstramninger – hans professionelle arbejde fortæller ham, at det ikke giver mening. Et andet og iøvrigt visionært bud, er Stephan Kleinschmidt fra de Radikale i Sønderjylland – en politiker som virkelig vil noget på vegne af hans region– hvorfor han bl.a. prøvede at gøre Sønderborg til Europæisk Kulturhovedstad. Vi skal bruge handlekraftige og ambitiøse politikere.

I radioprogrammet Gandhi på P3 talte jeg i øvrigt sidste uge om at være fantast eller visionær. Jeg mener vi har brug for visionære politikere.

2. Stem efter din generelle overbevisning!
At stemme på V eller S er det lidt som at købe minimælk eller letmælk – fedtprocenten er næsten den samme og kartonen har få farve nuancer.

Derfor synes jeg at man skal stemme efter sin generelle overbevisning for så at håbe at din stemme trækker landet mere i den retning. Ønsker man et mere liberalt Danmark, så stem på Liberal Alliance. Et Danmark styret af eksperter og politikere med nødvendige meninger, så er de Radikale et godt bud. Ønsker man et mere klimaansvarligt og iværksættervenligt Danmark, så stem på Alternativet. Et Danmark med strammere regler overfor udlændinge, så støt Dansk Folkeparti. Et mere socialt ansvarligt Danmark, så stem på SF eller Enhedslisten.

3. Stem på erfaring!
Når du laver din politiker research, så undersøg her via LinkedIn om den politiker du overvejer at stemme på har noget reel livs eller erhvervs erfaring. Mange politikere er i dag skolet igennem universitetssystemet, hvor de i deres iver for at regere landet lige glemte at få jord under neglene. Som iværksætter ved jeg at for at styre butikken så skal man have gode leder egenskaber, en klar og ambitiøs vision, forståelse for forretning og ikke mindst et indblik i de systemer man som navigerer i. Har den lokale politiker du overvejer at stemme på minimum 10 års erhvervserfaring udenfor Christiansborg?

Verden ændrer sig hurtigt!
For slutteligt at sætte perspektiv på tingene så tænk over dette: verden ændrer sig hurtigt, ekstremt hurtigt! Teknologi forandrer forudsætningerne og arbejdsmarkedet, så også du risikere at miste dit job. Selvom jeg personligt tror at jeg nok skal klare mig, så er det vores alles ansvar at omstille samfundet til forsvarligt at omfavne de forandringer. Mit håb er at du stemmer på en politiker der forstår dette – eller som minimum er villig til at lytte, og så sætte sig ind i området.

Og husk så: vi har kun de politikere vi har fortjent – for det er os der vælger dem. Tror man at man kan gøre det bedre, så kan man jo bare selv stille op..

Skriv et svar